Scarificarea

scaScarificarea este o lucrare agroameliorativă, executată cu scopul de a prelua excesul temporar de umiditate, de a regla regimul aer – apă al solului, deficitar şi în stare naturală, dar mai ales în urma compactărilor repetate odată cu trecerea utilajelor agricole. Evident că tot cercetările au stabilit şi o zonare a acestei lucrări, argumentele de baza fiind tipul de sol, regimul pluviometric şi implicit eficienţa economică. Lucrarea cu scarificatorul se poate realiza înainte de înfiinţarea oricărei culturi, iar pentru a efectua o bună lucrare este important ca resturile vegetale să fie bine tocate.
Câteva concluzii:
• durata de efect a lucrării este de 3-4 ani;
sporul mediu multianual de producţie este de circa 4 q/ha la grâu şi orz, de 7-8 q/ha la porumb şi 3-4 q/ha la floarea-soarelui;
• este indicat ca lucrarea să se execute în cadrul unor asolamente de 3-4 ani bine stabilite, după recoltarea cerealelor păioase (se poate găsi mai uşor un interval de umiditate optimă în sol – cca 16-18%, cât şi timpul necesar pentru execuţia lucrării);
• adâncimea de lucru a fost acceptată la peste 40-50 cm, iar distanţa între urme între 150 şi 200 de cm.
S-a desprins concluzia că, în România, suprafaţa interesată de lucrarea de scarificat se situa la peste 3,5 milioane hectare, acoperită de solurile foarte grele din clasa argiloiluvisoluri (luvisolurile albice, brunele luvice şi vertisolurile).

Un scarificator cu disc în urma oferă o foarte bună lucrare de pregătire a solului în vederea semănatului. Lucrând la 40 cm adâncime în funcţie de tipul de sol şi de umiditate consumul de motorină la hectar cu acest utilaj este între 15 şi 25 l.

Maşini pentru afânarea adâncă a solul

Printre alte utilaje si agregate, MUNAX, prin filialele din tara ofera si aceste mașini pentru afânarea adâncă a solului:
• scarificatoare – folosite pentru adâncimi pregătitoare.
• subsoliere – folosite pentru reînoirea periodică a lucrării de desfundare; subsolierul lucrează la adâncimi de 35-50 cm.
• maşini pentru afânarea adâncă a solului – folosite pentru mărirea permeabilităţii pentru aer şi apă a straturilor de sol. Se folosesc pe solurile podzolice şi potzolite. Adâncimea de lucru este de 50-80 cm.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*