Să ne hrănim şi din ofurile confraţilor din industria alimentară

poze toamna_thumb[1]În timp ce nemţii sunt solidari cu fermierii şi cu procesatorii, la noi rămâne regula talionului. Asta, după ce, la ei, mai multe lanţuri germane de supermarketuri au hotărât să susţină financiar fermierii care cresc animale. Chiar începând cu 2014, discounterul Lidl şi lanţurile de supermarketuri Edeka, Rewe şi Real, filiale ale Metro, vor realiza un fond în acest sens. Acesta va pune la dispoziţia crescătorilor de porci, curcani şi păsări prime dacă respecta normele în vigoare. Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung estimează că valoarea fondurilor puse la dispoziţia fermierilor la porni de la cel puţin 10 milioane de euro şi ar putea ajunge la peste 100 milioane de euro..

Ambasadorul Norvegiei, Øystein Hovdkinn, ne plânge de milă: Importaţi două treimi din alimente  E o nebunie!

Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Øystein Hovdkinn, a arătat paradoxul nostru din industria alimentară a României:” este un paradox să importăm mâncare”, menţionând că ţara noastră are un potenţial enorm în energie şi agricultură dar cu toate acestea importăm “două treimi din alimente”. „Puteţi hrăni 80 milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie “, a spus ambasadorul.

Evaziunea din industria alimentară e uriașă

După ce ne-am fript cu hoţiile de pe piaţa grâului fără că vreun pungaş să aibă de suferit, ne mai consumăm nervii la morile de vânt şi cu evaziunea în domeniul legume-fructe, în contrabandă cu alcool, în sectorul pâinii, care, după scăderea TVA, diferenţa de TVA nu se duce în buzunarele producătorilor Curios ca toţi legiştii se ocupă de găinării care disperă pentru traiul de zi cu zi, în timp ce marii tepari prosperă. Până şi fostul şef ANAF, Sorin Blejnar, care dirija o grupare ocupată cu evaziunea fiscală o duce bine mersi, chiar după gratii.Şi dacă marile „găuri” sunt date de „rechini”, ei rămân la mare preţ.

Ei cred că românii sunt bogaţi

Desi pretul de cumparare al romanului este scazut,trebuie sa inghitim in sec si sa consumam produse de lux. Raportul Eurostat arată că Danemarca este ţara cu cele mai mari preţuri la produsele alimentare şi băuturile nealcolice, respectiv 143% din media UE27, urmată de Suedia -124%), Austria (120%), Finlanda (119%), Irlanda (118%) şi Luxemburg (116%). Preţurile cele mai mici au fost înregistrate în Polonia (61%), România (67%), Bulgaria (68%) şi Lituania (77%), potrivit Eurostat în urma unei anchete realizate în 37 de ţări. Ancheta a acoperit circa 500 de produse.

Guvernul înţelege importanţa “familiei agrorurale”…

În sfârşit, Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor. Hotărârea de Guvern referitoare la aceste norme conduce la constituirea şi reconstruirea Fondului de microcreditare, definit în proiect că totalul sumelor alocate de MADR în scopul acordării de microcredite. De asemenea, actul normativ stabileşte condiţiile de acordare a microcreditelor, potrivit unui comunicat al Guvernului. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie, care prevede înfiinţarea unui fond de 300 de milioane de lei ce va fi pus la dispoziţia unor instituţii bancare din care să acorde fermierilor credite pe o perioadă de până la zece ani.
Grupaj realizat de ing. Cristina Dumitrescu, administrator S.C Zada Prod Com Horodnic de Jos, judeţul Suceava

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*