În discursul său despre starea naţiunii, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat  că Rusia a început să testeze racheta Sarmat care are practic ‘o rază de acţiune fără limită‘ şi poate străpunge orice scut antirachetă.

Testul cu această rachetă intercontinentală grea a avut loc pe cosmodromul Pleseţk din nordul Rusiei, armata declarând că experimentul a confirmat caracteristicile sale în stadiul de prelansare şi în prima etapă a zborului.

Ministerul Apărării rus a lansat şi o înregistrare video cu acest test al rachetei Sarmat pe contul său pe social media.

Prima lansare a acestei rachete a avut loc la sfârşitul lunii decembrie anul trecut.

Racheta Sarmat urmează să înlocuiască în viitorul apropiat ICBM R-36M2 ‘Voevoda’ (SS-18 Satan, conform codificării NATO), care se apropie de sfârşitul duratei sale de exploatare.

Această rachetă nu poate fi detectată de niciun sistem de apărare existent, susţine Moscova.

Conform specialiştilor, cu o rază de acţiune de 11.000 de km, Sarmat poate transporta până la 10 ogive nucleare capabile să şteargă de pe faţa pământului o metropolă întreagă.

În data de 11 martie Rusia a anunţat că a testat cu succes o altă racheta hipersonică Kinjal, „arma ideală”, aşa cum a numit-o Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării a lansat o înregistrare video care a suprins lansarea și desprinderea rachetei de pe avionul de luptă.

Potrivit instituţiei, ţinta a fost atinsă.

 Racheta Kinjal a fost denumită după un tip de pumnal.

Se pare că racheta a depăşit viteza sunetului de zece ori şi a parcurs 2.000 de kilometri.

Ministerul Apărării a anunţat că a fost lansată de pe un MiG-31, care a decolat de pe un câmp din sud-vestul Rusiei.

Lansarea a decurs conform planului, racheta hipersonică şi-a atins ţinta” declarau atunci oficialii ruși.

 

Lily Ebert, o supraviețuitoare a Holocaustului, care a petrecut patru luni în lagărul de concentrare de la Auschwitz, a devenit străbunică pentru a 35-a oară.

În vârstă de 98 de ani, Lily Ebert a fost eliberată de soldații americani în aprilie 1945, pe când avea 20 de ani, iar, circa 77 de ani mai târziu, susține că bebelușii sunt „cea mai bună răzbunare împotriva naziștilor”.

„Pentru oricine reușește acest lucru – să devină străbunică – este ceva special, dar cu atât mai mult pentru mine ca supraviețuitoare a Holocaustului, este ceva foarte special”, a declarat Ebert pentru agenția de presă PA, după ce cel mai tânăr strănepot al său s-a născut la începutul lunii ianuarie.

După eliberare, Ebert, care crescuse în Ungaria, a petrecut un an în Elveția înainte de a se muta în 1946 în Palestina aflată, la vremea aceea, sub mandat britanic. Ea a emigrat în Marea Britanie în 1967 împreună cu soțul ei, Samuel, și a început o viață în care a făcut cunoscute lumii ororile Holocaustului.

 

https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/o-supravietuitoare-a-holocaustului-si-a-imbratisat-cel-de-al-35-lea-stranepot

 

China construiește o „Lună artificială”

Cercetători chinezi construiesc o „Lună artificială” în cadrul unui centru de cercetare pentru o serie de experimente în condiții de gravitație redusă, bazate pe magnetism.

Această facilitate, ce urmează să fie inaugurată oficial în cursul acestui an, va folosi câmpuri magnetice puternice în cadrul unei camere de vid cu diametrul de 60 de centimetri pentru a „anula” gravitația. Cercetătorii s-au inspirat dintr-un experiment mai vechi în care au fost folosiți magneți pentru a face să leviteze o broască, informează Agerpres.

Li Ruilin, inginer la Universitatea chineză pentru Minerit și Tehnologie a declarat pentru publicația South China Morning Post că această incintă, ce va fi umplută cu pietre și praf pentru a imita condițiile de pe suprafața selenară, este „prima de acest fel din lume” și poate menține condiții de gravitație redusă „atât timp cât dorim acest lucru”.

Cercetătorii doresc să utilizeze acest mediu pentru a testa diferite tehnologii în condiții de gravitație redusă (1/6 din gravitația terestră), permițându-le să verifice rezistența unor instrumente și materiale ce vor fi folosite la suprafața Lunii, precum și să estimeze posibilitatea de a construi o bază umană pe Lună.

Experimentele desfășurate în această incintă vor fi folosite în cadrul programului chinez de explorare selenară Chang’e (al cărui nume derivă de la zeița chineză a Lunii). În cadrul acestui program, Beijingul a trimis un rover autonom pe fața nevăzută a Lunii în 2019 (misiunea Chang’e 4) și a cules mostre de rocă selenară în 2020 (misiunea Chang’e 5). China a anunțat că va ridica o bază de cercetare la polul sudic al Lunii până în 2029.

 

 

https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/china-construieste-o-luna-artificiala