Mâncarea de urzici sau cu alte verdeţuri nu sunt doar gustoase, ci şi sănătoase. O cură cu „frunze” elimină toxinele din organism şi aduce bogăţie de vitamine şi de minerale. Iata citeva retete.
Ştevie cu orez
Ingrediente: trei-patru legături de ştevie proaspătă, o cană şi jumătate cu orez, două cepe potrivite, o lingură cu delikat.
Mod de preparare: se spală bine ştevia şi se fierbe în apă cu sare. Între timp, orezul se căleşte cu ceapa tocată mărunt şi cu delikatul, adăugând câte o cană cu apă, până când este bine fiert. După ce a fiert, ştevia se scurge de apă, se toacă mărunt şi se amestecă bine cu orezul fiert. Se serveşte caldă, dar se poate consuma şi rece.
Ciulama de lobodă verde
Ingrediente: zece legături de lobodă verde, un litru de lapte, două-trei linguri cu unt, două-trei linguri cu făină, două legături de mărar.
Mod de preparare: loboda verde se fierbe în apă clocotită cu sare, se strecoară şi se bate cu mixerul. Se fierbe laptele. Separat se încălzeşte untul, se adaugă făina, având grijă să nu facă mici cocoloaşe şi să nu se ardă. Se adaugă laptele fierbinte şi se amestecă până se îngroaşă. Se adaugă loboda şi se mai dă în câteva clocote. La final se potriveşte de sare şi se adaugă mărarul. Se serveşte cu mămăliguţă.
Ciorbă de urzici preparate cu smântână sau cu ou
•400 g urzici
•1 ceapă
•1 morcov
•1 păstârnac
•puţină ţelină
•4 l apă
•sare
•2 ouă
•suc de roşii
•1 ardei gras
•2 linguri ulei
Mod de preparare
Spălăm urzicile foarte bine în câteva ape.
Punem o oală cu apă pe foc iar când apa începe să fiarbă adăugăm urzicile.
Lăsăm urzicile să dea câteva clocote apoi le scoatem iar zeama în care au fiert urzicile o păstrăm.
Urzicile le scurgem pe cât posibil de zeamă iar când s-au răcit le tocăm (nu exagerat de mărunt).
Într-o altă oală punem la înăbuşit cu 2 linguri de ulei şi trei polonice de zeamă de urzici, ceapă, ţelină, păstârnacul tocat, morcovul dat pe răzătoare.
După ce legumele s-au înmuiat adăugăm urzicile şi le mai înăbuşim 5 minute apoi adăugăm toată zeama de urzici şi ardeiul gras tocat mărunt.
Lăsăm să mai dea câteva clocote, adăugăm puţin suc de roşii şi borş, lăsând fierberea la foc potrivit.
La final, când totul s-a fiert sărăm ciorba şi adăugăm cele 3 ouă bătute şi/sau smântână apoi oprim focul.