Reducerea TVA-ului din industria alimentară poate salva ţara de la faliment şi fara “drojdia” de la FMI

aurel popescuSuntem unicaţi prin multe reuşite,printre care şi hrănirea populaţiei cu  TVA-ul cel mai mare din lume.Reducerea acestuia ar diminua povara costurilor pentru populaţia afectată de criză, şi ar descuraja evaziunea  fiscală în zona producătorilor şi a procesatorilor din industria alimentară.

Dacă se vrea binele acestei populaţii, trebuie să înţelegem că scăderea TVA-ului la alimentele de bază ar putea conduce la o scădere a preţurilor acestora şi, implicit, la o impulsionare a consumului. Reducerea ar ajuta la revenirea, cel puţin parţială, a puterii de cumpărare a românilor. Măsura întroducerii TVA-ului diferenţiat ar favoriza scoaterea la lumină a unei părţi importante din economia subterană. TVA-ul redus la alimentele de bază este aplicat în toate statele civilizate din Uniunea Europeană. Cei mai norocoşi sunt locuitorii din Malta, care beneficiază de TVA “0” la toate tipurile de alimente. Totuşi, majoritatea ţărilor europene practică impozite mai scăzute faţă de cota standard. De exemplu, Olanda aplică o cotă de 6% TVA, Austria 10%, Finlanda 13%, Cehia 10%. În unele state, taxarea variază în funcţie de bunurile alimentare. Astfel, Spania practică TVA redus la hrană de 4% şi 8%,Franţa taxează alimentele cu 5,5% şi 19,6%, iar italienii plătesc pentru produsele alimentare 4% şi 10%.

Împotrivirea FMI-ului faţă de TVA, ne raţionalizează mâncarea mai ceva ca în comunism

Menţinerea TVA-ului la 24% este caracterizată de jucătorii din sector ca o condamnare la moarte lentă şi dureroasă a consumatorilor, dar şi a procesatorilor. Companiile ar putea contribui cu fonduri importante la buget, dar sunt împinse spre economia subterană. Spre exemplu, în Industria de Morărit şi Panificaţie, în 2012, potrivit datelor Patronatului Român, s-a înregistrat o evaziune fiscală de 68% în domeniul panificaţiei.
“După ultimele cifre din anul 2012, 68% este evaziune fiscală şi pâine înregistrată numai 32%, ceea ce duce la neîncasări la bugetul de stat de peste un miliard de lei”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie.
Din cauza fiscalităţii excesive multe fabrici de pâine au încheiat anul 2012 în pierdere, iar peste 300 de unităţi de panificaţie s-au închis, din care şase unităţi foarte mari care aprovizionau un judeţ întreg, au intrat în deorganizare sau în insolvenţă, a declarat Aurel Popescu.
“Problema numărul unu este fiscalitatea excesivă care face ca în piaţă să fie o concurenţă neloială. Noi lucrăm cu un TVA de 24% în timp ce 68% din producţie e fără TVA 24%.
“În al doilea rând este faptul că aşa cum se întâmplă la noi în morărit-panificaţie se întâmplă şi în celelalte subramuri ale industriei alimentare, datorită costurilor la materiile prime foarte mari. În ultimii doi ani costurile cu materia primă s-au dublat, iar preţul pâinii nu a putut să crească decât cu maxim 5% şi atunci sigur că pâinea este în pierdere totală”, susţine Aurel Popescu.

Pâinea românească este unică si unicată în Europa

Suntem unicati în Europa, prin faptul că preţul pâinii este de 2,4 ori mai mic decât media europeană, şi că avem o fiscalitate prin TVA mai mare de 2,4 ori decât media europeană.
“Costurile cu energia electrică, cu materia primă, cu gazele naturale sunt la fel ca şi în celelalte state europene, dar preţul pitei este mai mic a spus Aurel Popescu, în cadrul Conferinţei morarilor şi brutarilor de la Bucureşti. Iată doar un “succes” al reducerii TVA.
În iulie 2010 când a crescut TVA de la 19% la 24% au mai dispărut 300.000 de tone într-un an. Vă daţi seama că oamenii totuşi mănâncă pâine. Avem cel mai mare consum după Bulgaria în UE, 98 de kilograme, dar toată această pâine se duce în zona nefiscalizată.
Acest TVA crează o economie bolnavă şi trebuie să o însănătoşim. Nu avem ce să facem”.De asemeni, taxele pe care le percep retailerii sunt exorbitante, sunt foarte mari şi duc în mod cert la pierderi mari şi cea mai gravă problemă este marca proprie a magazinelor, marcă proprie care pur şi simplu ne dezavantajează pentru că ei vor la marca proprie preţuri foarte mici şi încet-încet te scoate din producţia ta cu mărcile proprii ale sale ca producător şi pe urmă ne trezim că poate să-ti aduca marfa proprie din alte state europene fără nicio problemă .Astfel sistăm cu producţia noastră şi nu mai putem face nimic.

Dacă nu se vrea, vă ajutăm noi! Cum?

Una dintre “Directivele “Conferinţei Naţionale a Morarilor şi Brutarilor vizează reducerea TVA pe întreaga filieră grâu-faină-pâine. Aceasta este singura soluţie pentru a evita falimentarea domeniului!
“Dacă Guvernul nu va rezolva problemele lansate în apelul pe care îl vom trimite la Palatul Victoria cred că vom face o grevă fiscală. Nu avem o altă soluţie, adică nu vom mai avea de unde plăti. Am încheiat anul 2012 cu zeci de milioane de euro pierdere. Nu este nicio o glumă, dar vom hotărî în cadrul acestei conferinţe”, a declarat, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.
“Organele de control să îşi facă datoria, pentru că de ani buni nu au făcut acest lucru. Problema cu bonul fiscal trebuie rezolvată adică trebuie amendat şi cel care emite şi cel care cumpără. Dacă va rămâne taxarea inversă la grâu vrem TVA 9% doar la făină şi pâine”, a adăugat Popescu.
În industria de morărit, panificaţie şi produse făinoase activează 6.178 unităţi. Din numărul total al angajaţilor din industria alimentară, care se ridică la 151.000 persoane, 80.000 activează în industria de morărit şi panificaţie. Intelegem noi importanta aceste forte din panificatie?

De ce să le stea în gât unora pâinea plămădită cu TVA-ul cel mai mare din lume!

“Evaziunea fiscală la 31 decembrie 2012 a fostwe de peste 70%. În primele două luni din 2013 am înregistrat cea mai spectaculoasă scădere de vânzări înregistrată vreodată, de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea evaziunii totalizează un miliard de lei numai pe pâine, ceea ce înseamnă 300 de milioane de euro”, a spus Popescu.
Acesta a arătat că efortul bugetar în cazul reducerii la 9% a TVA la pâine ar fi de 25 de milioane de euro, bani pe care brutarii ar fi dispuşi să-i plătească din buzunar.
Piaţa totală de morărit şi panificaţie a scăzut la 1,5 miliarde de euro, de la 1,8 miliarde de euro anii trecuţi, din care 70% este piaţă neagră, adică taxe pe care nu le încasează bugetul, a adăugat preşedintele ROMPAN. Pe de altă parte, şefului misiunii Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijer, a arătat în ianuarie, la Bucureşti, că nu consideră oportună scăderea TVA la produsele de panificaţie.
PS: Atat in campania electorala, cat si dupa aceea am consemnat numeroase promisiuni cu privire la reducerea TVA-ului la alimente, numai ca oamenii nu se hranesc cu promisiuni si intreprinzatorii nu contabilizeaza vorbe.

1 Comentariu adauga un comentariu

  1. taragot says:

    ne bucura faptul ca dorjdiile de la FMI incep sa fermenteze in stomacul romanilor pt ca astfel ne-am putea trezi

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*