Copa-Cogeca:
- Dorește să sublinieze angajamentul agricultorilor europeni și al cooperativelor agricole de a oferi cetățenilor și consumatorilor alimente sănătoase și sigure.
- Ar trebui să se adopte măsuri adecvate pentru a garanta că cetățenii au încredere deplină în normele stricte de siguranță ale Uniunii Europene în materie producție de alimente și furaje, sănătate și bunăstare animală, sănătatea plantelor, materialul de reproducere a plantelor și folosirea produselor fitosanitare.
- Ar dori să sublinieze că principalii noștri parteneri din țările terțe nu au plătit pentru majoritatea controalelor lor oficiale. Dimpotrivă, acestea sunt finanțate de stat, ceea ce va contribui la distorsionarea concurenței față de operatorii din sectorul alimentar din UE și la reducerea competitivității sectorului alimentar și agricol din UE. În plus, deseori operatorii europeni trebuie să plătească și pentru controalele oficiale suplimentare impuse de țările terțe atunci când exportă pe piețele lor. Considerăm că recunoașterea reciprocă este importantă și trebuie asigurate condiții de concurență uniforme cu partenerii din țările terțe, pentru a evita subminarea normelor stricte de producție din Europa.
- Consideră că regulile armonizate și transparente, împreună cu implementarea și respectarea adecvată în toate statele membre ale UE este o cerință esențială pentru a asigura condiții de concurență uniforme pentru toți operatorii din Europa.
- Salută eforturile Comisiei de a prezenta un cadru legislativ revizuit privind controalele oficiale (Reg. Nr. 882/2004), deoarece considerăm că au fost identificate câteva neajunsuri în legislația existentă. Eficiența, eficacitatea și imparțialitatea controalelor oficiale au o importanță esențială pentru agricultori și cooperativele acestora.
- Susține pe deplin principiul controalelor în funcție de riscuri și subliniază nevoia de a reduce sarcina administrativă pe care o implică legislația și controalele pentru agricultori și cooperativele agricole. Solicităm instituțiilor europene să asigure deplina implicare a sectorului privat în definirea tuturor aspectelor legate de aplicare, precum testarea, eșantionarea și costurile, inclusiv norme specifice privind controalele oficiale și măsurile care trebuie adoptate de autoritățile competente în legătură cu anumite sectoare.
- Solicită Comisiei Europene să asigure deplina implicare a sectorului privat în definirea tuturor aspectelor legate de legislația secundară, deoarece multe dintre prevederile legale din propunere și impactul acestora nu sunt clare deocamdată.
- Dorește să sublinieze din nou că menținerea siguranței alimentelor și furajelor, precum și a sănătății animalelor și plantelor în UE ține de răspunderea tuturor actorilor-cheie din lanțul alimentar, inclusiv comercianții cu amănuntul, consumatorii, călătorii și autoritățile publice.
- Nu va accepta costuri suplimentare pentru controalele oficiale, întrucât acestea ar trebui să facă parte din serviciile publice, care sunt deja finanțate prin sistemul de impozite.
- Consideră că trebuie să se acorde în continuare autorităților naționale stimulentele necesare pentru realizarea unor controale eficiente din punctul de vedere al costurilor.
Din punct de vedere istoric, costul controalelor oficiale a fost suportat în mare parte de anumite sectoare și nu este distribuit egal în cadrul lanțului, ceea ce, desigur, nu este fezabil în viitor. Perceperea taxelor și impozitelor are consecințe asupra agricultorilor și cooperativelor agricole, care au deja marje foarte reduse. Ar trebui să se analizeze cu atenție impactul asupra noilor veniti sau schimbarea structurii exploatațiilor agricole.
Federația Națională PRO AGRO este membru cu drepturi depline Copa-Cogeca.