Producţia de legume şi creşterea vacilor de lapte sunt sectoarele prioritare ce vor primi cele mai mari punctaje în sesiunea de depunere de proiecte pe Măsura 121 pe care Ministerul Agriculturii a anunţat că o va deschide în iunie 2013 pentru finanţarea fermelor de familie.
Punctajele de selecţie au fost publicate pentru consultare pe site-urile www.madr.ro şi www.apdrp.ro.
Punctaje de selecţie în sectorul vegetal
În sectorul vegetal, în ordinea priorităţii, fermele de legume vor primi 35 pct., pepinierele și plantaţiile de pomi și arbuşti fructiferi şi căpşunăriile- 30 pct., culturile de câmp -26 pct. şi viţa de vie -25 pct..
Proiectele cu investiţii în sisteme de irigaţii vor primi în plus10 pct., cele ce prevăd şi producerea energiei regenerabile – 5 pct., procesare – 5 pct., exploataţiile de semizubzistenţă ( 2-8 UDE) – 10 pct., exploataţiile ecologice – 7 pct., fermieri sub 40 de ani -8 pct., cei din zonele defavorizate – 3 pct.
Pentru înscrierea într-o formă asociativă cu minim 6 luni înainte de depunerea proiectului vor fi acordate încă 5 pct., iar exploataţiile care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD, FEADR pentru acelaşi tip de activitate – 12 pct..
Punctaje de selecţie în sectorul zootehnic
În sectorul zootehnic, exploataţiile agricole care se adaptează la standardele comunitare nou introduse vor primi 5 pct., cu condiţia ca proiectul să nu cuprindă și investiții referitoare la implementareacelor două standarde,
În ordinea prioritizării sectoarelor, vor fi punctate astfel: bovine carne -38 pct., bovine lapte – 40 pct., ovine şi caprine pentru îngrăşare – 35 pct., pentru reproducţie -30 pct., porcine pentru îngrăşare -35 pct., pentru reproducţie -33 pct., păsări pentru carne – 30 pct., păsări pentru ouă -33 pct..
Proiectele din sectoarele prioritare care vor realiza investiţii în producerea și utilizarea energiei regenerabile vor putea beneficia de un punctaj suplimentar de 5 pct., cu condiţia ca materia primă folosită pentru obținerea energiei regenerabile să provină din ferma proprie, iar energia obținută, inclusiv din alte surse regenerabile (solară, eoliană, termalăși alte surse de același tip), să fie folosită exclusiv în cadrul fermei. Punctajele pentru aceste proiecte se acordă în funcţie de ponderea acestor investiţii în valoarea totală eligibilă a proiectului şi se adaugă la punctajul obţinut pentru sectoare prioritare.
Exploataţiile de semi-subzistenţă pot primi în plus 10 pct., cele de creşetere a animalelor în sistem ecologic – 7 pct., proiectele care au şi investiţii pentru procesarea produselor agricole – 5 pct., cele din zone defavorizate (zona montană sau altele) – 3 pct..
De asemenea, fermeirii înscrişi în forme asociative cu cel puţin şase luni înainte de depunerea proiectului vor beneficia de punctaj suplimentar de 5 pct., fermierii sub 40 de ani care deţin exploataţii – 8 pct., iar exploataţiile care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD, FEADR pentru acelaşi tip de activitate – 12 pct..