Produsele agricole se vor vinde în piețe doar cu atestat și carnet de comercializare

Proiectul de Ordonanță de Urgență, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, stabilește măsurile de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol. Documentul, lansat în dezbatere publică, prevede că producătorii agricoli își vor putea vinde produsele în piețe în baza unui atestat și a unui carnet de comercializare. 

Atestatul de producător

Potrivit proiectului de OUG, “Atestatul de producător reprezintă un  document de atestare profesională a producătorului agricol persoană fizică, care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia şi rudele de gradul I”.Acest document trebuie să cuprindă informații cu privire la temeiul legal al eliberării atestatului, numele şi prenumele producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale care sunt înregistrate în Registrul Agricol deţinut de unitatea/subdiviziunea administrativ teritorială pe a cărei rază se află ferma/gospodăria, producţiile estimate a fi obţinute, producţiile estimate a fi destinate comercializării. Atestatul de producător este valabil un an de la data emiterii.În privința obținerii, OUG menționează că atestatul de producător se eliberează la cerere și că “atestarea profesională a solicitanţilor se realizează de către structuri associative profesionale /patronale / sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel judeţean/regional/naţional, care se înregistrează în acest scop la primăriile unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale”.Structurile asociative profesionale, patronale sau sindicale care urmează să se înregistreze, trebuie să depună la primăriile la care solicită înregistrarea, următoarele documente: certificatul de înregistrare fiscală (CUI), hotărârea judecătorească de constituire, statutul, situaţiile financiare anuale pentru exerciţiul financiar anterior înregistrării prevăzute la alin(2), depuse/transmise la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice și documentul care atestă afilierea la organizaţie / federaţie / confederaţie reprezentativă la nivel naţional, după caz.

Carnet de comercializare a produselor agricole

Pe de altă parte, producătorii agricoli vor avea nevoie și de un carnet de comercializare, dacă vor să își vândă marfa în piață. “Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se eliberează la cerere solicitanţilor, de către primarii unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale pe a căror rază se află ferma/gospodăria în care se obţin produsele estimate a fi destinate comercializării”, stabilește proiectul OUG. Evidența carnetelor de comercializare a produselor agricole va fi ținută de primării.Aceste carnete de comercializare vor fi alcătuite din file înseriate, autocopiative în trei exemplare, prevăzute cu elemente de siguranță. Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, este următorul:

a) primul exemplar se înmânează cumpărătorului;

b) al doilea exemplar se păstrează de vânzător;

c) al treilea exemplar se păstrează la carnet.

Carnetele utilizate, conținând al treilea exemplar al filelor, se vor depune la sediile primăriilor. Documentul legislativ prevede și obligația cumpărătorului de a deține și de a prezenta organelor de control fila din carnetul de comercializare, atunci când transportă produsele agricole cumpărate din piață. “Pe parcursul transportului produselor achiziţionate de la producători agricoli pe baza carnetului de comercializare, în scop comercial sau pentru autoconsum, cumpărătorul trebuie să deţină fila din carnet care justifică provenienţa mărfii”, precizează clar proiectul de OUG.

Ţăranii nu vor mai putea vinde pe piaţă laptele „muls la mână” 

Micii crescători de animale care vând lapte muls în mod tradiţional, nu îşi vor mai putea comercializa  produc­ţia în pieţe. Începând de anul viitor, România este obligată să se alinieze la normele Uniunii Europene privind calitatea laptelui, iar laptele muls altfel decât cu mulgătoare electrice nu mai poate fi comercializat.Echipamentele pentru zootehnie sunt  scumpe, vânzările sunt  mici iar subventiile vin din an in paste .Asadar,casapirea septelului va continua.

 

 

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*