Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurala, Dacian Cioloş a spus că programul Leader ar putea beneficia de o simplificare a procedurilor și de reducere a birocrației.
Programul LEADER este dedicat strategiilor locale care vizează, în primul rând, proiecte de dimensiune mai mică din punct de vedere financiar În județul Alba, la Ciugud, comuna care are cea mai mare absorbție de fonduri europene din România, comisarul european a participat la o dezbatere cu reprezentanţi a 23 de Grupuri de Acţiune Locală (GAL) privind Axa 4 Leader în România. S-a discutat despre stadiul implementării, problemele întâmpinate, soluţiile pentru viitor, dar şi despre rolul GAL în dezvoltarea rurală a României în viitorul orizont financiar 2014-2020. “Să vedem în ce fel şi Comisia Europeană poate să ajute la simplificarea lucrurilor, simplificarea procedurilor, pentru ca programul Leader să joace rolul de instrument de stimulare a inovării. Cred că s-a căpătat o anumită experienţă şi că din 2014 încolo lucrurile vor putea merge şi mai bine în beneficiul dezvoltării locale”, a declarat Dacian Cioloș.
Trăim pe datoria împrumutată de pe …lună
Un studiu întocmit de World Wildlife Fund (WWF), intitulat Raportul “Living Planet 2012” constată că omenirea consumă resursele Pământului mai rapid decât refacerea lor. Concret, ceea ce omenirea consumă în timp de un an, planeta poate reface într-o perioadă de un an şi jumătate.
Cele mai ridicate resurse consumate pe cap de locuitor se localizează în Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Belgia, Australia, Canada, Olanda şi Irlanda.
Terra va rămâne fără apă
Diferiţi factori vor face ca 66% din populaţia globului să aibă acces limitat la apă până în anul 2025. China are de departe cea mai puternică amprentă asupra mediului, având o populaţie masivă, însă dacă toată lumea ar trăi ca un cetăţean american, am avea nevoie de patru planete pentru a satisface nevoile lor. Dacă toată lumea ar consuma ca locuitorii din Emiratele Arabe, am avea nevoie de mai mult de 4.5 planete Pământ pentru a ne putea asigura necesarul de resurse.
Si ţări slab dezvoltate raman fara viitor
În fiecare zi, producem deşeuri de care nu ştim cum să ne mai debarasăm. Copleşit de intervenţia noastră brutală, Pământul “plânge”, iar urmele suferinţei sale se văd la tot pasul. Degradarea planetei ne ameninţă sănătatea şi ne pune sub semnul întrebării viitorul. Norii cenuşii ai poluării ne sufocă, făcând aerul tot mai puţin respirabil.
Ajungem săraci lipiţi pământului, dar îl îmbogăţim cu deşeuri
Din păcate, în cazul de față, executorii n-au pus piciorul în prag. Epuizarea stocurilor și acumularea de datorii, deșeuri și emisii, nu pot fi rezolvate precum în cazul băncilor falite…
Fii risipitori irosesc pe nedrept truda Altuia
Omenirea iroseşte în fiecare an, peste un miliard de tone de alimente, adică echivalentul a peste 750 de miliarde de dolari, potrivit unei estimări a Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație(FAO). Risipa are loc în timp ce 870 de milioane de oameni suferă de foame. Anual, peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite. Numai în Asia industrializată, sunt risipite aproape 200 de kilograme de legume și cereale pe cap de locuitor, fără a adăuga şi alte produse alimentare.