Încă din Grădină Eden Luminătorul şarpe ne-a gâdilat urechea şi ne-a dezbrăcat de Chipul şi Asemănarea Perfecţiunii şi, în schimb, am primit costumul lui Adam. În ultimele decenii, când laboratoarele au intervenit agresiv în bagajul genetic al plantelor agricole, au provocat modificări cu efecte în cel mai bun caz necunoscute asupra consumatorilor.
Se lucrează în ascuns
Departamentul pentru Agricultură a Statelor Unite ale Americii a anunţat că o varietate de grâu modificat genetic, care nu a primit aprobarea autorităţilor, a fost descoperită pe un câmp din Oregon. Există două motive de îngrijorare. Siguranţa alimentară a oamenilor este pusă în pericol pentru că produsele de grâu modificate genetic nu au puse pe ele nici o etichetă care să arate acest lucru, iar consumătorii au tot dreptul să ştie ce consumă. Marii cumpărători străini nu doresc grâu modificat genetic. Nu iese fum degeaba!
În urma unui studiu realizat de Universităţile din Rouen şi Caen, arătă că această specie – cultivată şi în România – prezintă semne de toxicitate pentru rinichi şi ficat, precum şi efecte nocive asupra inimii, glandelor suprarenale şi splinei pe animalele testate. Un al doilea motiv îl reprezintă efectele imprevizibile asupra mediului pe care le poate avea o specie nouă. Astfel, potrivit Eco Ruralis, multe insecte care se hrănesc în mod natural cu dăunătorii plantelor de cultură pot muri atunci când consumă dăunători de pe plante modificate genetic. Iar un al treilea motiv – mai puţin cunoscut – este de natură legală, deoarece firmele producătoare de OMG, cum sunt Monsanto, Dupont sau BASF, au impus drepturi de autor asupra seminţelor modificate genetic.