PRO AGRO vrea sa ne scape de multe porcarii intronate dupa 1990

mugurelPRO AGRO ,prin reprezentantul sau Alexandru Jurconi,prezent la Bruxelles,a sustinut  etichetarea originii europene a cărnii proaspete de porc, pasăre şi oaie, dar se opune indicării locului creşterii şi sacrificării animalelor pe etichetă.

Alexandru Jurconi, șeful PRO AGRO, a declarat  la Bruxelles, că rediscutarea etichetării cărnii proaspete este un proiect binevenit  ce impactează industria cărnii şi are drept obiectiv creşterea încrederii consumatorului în produsele europene.Prin luarea de pozitie  exprimată în cadrul reuniunii, preşedinţiei Copa Cogeca,a spus ca  o etichetare detaliată a modului în care carnea este produsă şi procesată în ţările din Europa poate afecta industriile din ţările emergente, cum este cea a ţării noastre.  Consumatorul trebuie să afle că pe întreg lanţul cărnii există aceleaşi condiţii de producţie si procesare, iar bunele practici agricole şi industriale sunt aceleaşi în toate ţările UE.
„Suntem de acord cu etichetarea originii europene («Provenind din UE» sau «Provenind din afara UE»), deoarece în Europa, de la Helsinki la Lisabona şi de la Sofia la Stocholm avem un sistem unitar de siguranţă alimentară, care este diferit sau foarte diferit de cel al ţărilor din afara UE”, a declarat Jurconi. „Nu credem că indicarea locului de creştere, sacrificare sau procesare a cărnii pe eticheta va spori încrederea consumatorului în produsele europene, ci va complica eticheta şi va creşte costurile de producţie. În perspectivă, atenţia trebuie concentrată asupra construirii unei etichete simple şi convingătoare pentru a nu deruta consumatorul în procesul său de alegere”, a conchis Jurconi.Etichetarea originii cărnii de vită este deja obligatorie.Noile reglementarti vor deveni parte a unui nou regulament de etichetare al Uniunii Europene, care intră în vigoare la 13 decembrie 2014.Comisia este obligată de noul regulament să ia în considerare dacă etichetarea obligatorie la carne de porc ar trebui să ofere mai multe detalii decât țara de origine.
Acesta trebuie să definească și să ia în considerare dacă etichetarea obligatorie a țării de origine la carnea de porc va include una, unele sau toate dintre informațiile următoarele: locul nașterii, locul creșterii/îngrășării și locul sacrificării porcului.
CE este, de asemenea, obligată să ia în considerare aspectele practice ale speficicării obligatorii a țării de origine pe etichetele produselor alimentare procesate, unde carnea de porc reprezintă mai mult de jumătate din ingrediente.
Decizia privind îmbunătățirea etichetării țării de origine a venit de la Parlamentul European, care a trebuit să lupte împotriva unor oficiali ai Comisiei Europene și al unor state membre, cum sunt țările exportatoare, de exemplu Danemarca care susțin că „Produs al UE” este tot ceea ce consumatorii trebuie să știe.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*