Revista Informatii Agrorurale va ofera ,fara bani,spatiul pentru publicat orice text si oferte sau cereri la Anunturi Gratuite pe www.informatii-agrorurale.ro
3 . Noi cotaţii la cereale. Vezi preţurile BRM pentru săptămâna 1 -7 martie 2015!
4 . Măsuri pentru certificarea calităţii produselor agro-alimentare
5 . Ghidurile Solicitantului pentru investițiile în ferme și tinerii fermieri
6 .Condiţii pentru achiziţia utilajelor agricole pe fonduri europene
7. Eşti un fermier mic? Ai dreptul la un ajutor financiar de 15.000 de euro
1 . Primele două măsuri de finanțare pe noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor fi deschise pe 25 martie 2015, iar ghidurile solicitantului se vor publica până la finele acestei săptămâni, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi
.
“Noi suntem pregătiți să lansăm pe 25 martie, de Buna Vestire (n.r. sărbătoare creștină celebrată în data de 25 martie a fiecărui an) primele sesiuni de depunere de proiecte pe două măsuri, tineri fermieri și investiții în ferme, plus cele trei angajamente pe plăți directe care sunt parte din cererea unică de la APIA: agromediu și climă, agricultură ecologică și plățile pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale. Spre finalul săptămânii o să avem pe site și ghidurile solicitantului pentru consultare pe ambele măsuri”, a spus Turtoi.
Acesta a precizat că Ministerul Agriculturii a trimis către avizare toată legislația națională aferentă pentru deschiderea primelor sesiuni din noul program, fiind deja stabilite în Comitetul de Monitorizare toate criteriile de selecție și punctajele.
“Am dat drumul pe traseul de avizare Hotărârii de Guvern similare cu cea din programul trecut, ordinelor de ministru pentru lansarea sesiunilor și pentru criteriile de selecție. Am stabilit toate criteriile de selecție împreună cu grupul de lucru din Comitetul de Monitorizare, precum și punctajele cu toți fermierii și asociațiile din agricultură. Practic, suntem pregătiți să lansăm primele două măsuri din program pe 25 martie”, a adăugat George Turtoi.
În opinia oficialului MADR, Comisia Europeană va da un ‘acord de principiu’ pe întregul program de dezvoltare rurală al României undeva la mijlocul lunii aprilie, astfel încât din luna mai a acestui an vor putea fi deschise toate măsurile de finanțare din noul PNDR 2014-2020.
“PNDR 2014-2020, întreg programul consolidat, a fost trimis săptămâna trecută către Comisia Europeană, iar acum se face o consultare interservicii, între toate Direcțiile Generale ale Comisiei Europene. Cred că o să primim un OK pentru a trimite programul în sistemul informatic, sper în cel mult două săptămâni, iar undeva la mijlocul lunii aprilie o să avem acordul de principiu de la CE prin care putem lansa toate măsurile. La sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, încercăm să lansăm toate măsurile de finanțare din noul program”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.
România are alocată prin PNDR 2014 — 2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite țării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuția națională.
Măsura privind investițiile în ferme are un buget total de 892,32 milioane de euro pentru perioada de programare de 7 ani, inclusiv contribuția națională de 134,35 milioane de euro, iar măsura dedicată tinerilor fermieri, aproape 445 milioane de euro, din care 44,5 milioane de euro reprezintă contribuția națională.
2 .Magnatii,globalistii,potopistiiau impins Planeta me muchie de cutit ; traieste pe imprumut de azi pe miine
Datoria publica la nivel planetar a crescut cu 57 de trilioane de dolari, in cei 8 ani grei care s-au scurs de la declansarea crizei financiare, ajungand la un nivel record, conform datelor prezentate de McKinsey Global Institute.
Pentru reprezentantii FMI actuala situatie este unica in ultimii 200 de ani, expertii institutiei avertizand ca intreaga economie globala se afla in punctul in care doar restructurarea datoriilor sau declararea falimentului pe banda rulanta impreuna cu reducerea cheltuielilor si cresterea inflatiei ne-ar mai ajuta sa evitam un colaps economic total.
La o privire atenta, se observa ca economiile emergente au recurs la imprmuturi pentru a depasi perioada crizei, in timp ce statele dezvoltate au apelat la diverse metode de reducere a acestei sarcini acumulate in urma asistentei financiare acordate unor institutii bancare si in anii de stagnare economica, mentioneaza cotidianul The Telegraph.
Bogatii lumi, cei mai indatorati
Banca Reglementelor Internationale a calculat ca in randul tarilor G7 nivelul datoriilor a crescut, din 2007 si pana in prezent, cu 40 de puncte procentuale, pana la 120% din PIB al acestora.
Niciuna din economiile dezvoltate ale lumii nu a reusit sa reduca influenta gradului de indatorare raportat la PIB, aceasta incluzand si datoriile persoanelor fizice precum si cele ale guvernelor.
La nivel general, totalul datoriilor existente a crescut cu 57 de trilioane de dolari in ultimii opt ani, pana la 199 de trilioane de dolari, depasind cifrele rezultate in urma cresterii economice globale din aceasta perioada (286% din PIB).
Cocteil economic toxic
Explozia in acumularea unui nivel ridicat al datoriilor publice se vede indeosebi in tarile in care nivelul inflatiei de 2% nu a putut fi mentinut.
In schimb, o spirala deflationista globala a dus la cresterea constanta a numarului tarilor indatorate si a nivelului dobanzilor pe care acestea sunt nevoite sa le plateasca.
Combinatia toxica “deflatie + contractie economica”, in special in zona euro, ii face pe analistii de la McKinsey sa concluzioneze ca “reducerea gradului de indatorare este un fenomen rar intalnit, iar solutiile pentru aceasta problema se dovedesc a fi greu de gasit”.
In pragul colapsului global
Europa nu este singura sperietoare pentru dezvoltarea economica la nivel global.
Datoria publica a Chinei a crescut de 4 ori fata de nivelul inregistrat in 2007 atingand valoarea de 28 de trilioane de dolari, de la numai 7 trilioane la debutul crizei.
Cu un nivel de 282% ca pondere din productia economica, gradul de indatorare al Chinei l-a depasit pe cel al Statelor Unite, fiind intrecut in acest moment doar de cel al Japoniei.
Morisca imprumuturilor merge inainte
Standard&Poor’s a facut publice, saptamana trecuta, estimarile pentru gradul de indatorare al principalelor economii pentru anul in curs.
Statele Unite vor emite obligatiuni in valoare de peste 21 de trilioane de dolari in cursul acestui an, o valoare aproape dubla fata de Relaxarea cantitativa anuntata in zona euro, .
Doua tremi din noile titluri de stat emise la nivel global nu sunt directionate catre noi investitii, ci pentru a finanta imprumuturile pe termen lung contractate de statele respective.
In Europa, Franta si Italia vor fi responsabile in acest an pentru jumatate din suma ce va fi imprumutata de statele din zona euro.
Sume la fel de importante vor fi contractate si de Germania si Spania, fapt ce lasa sa se intrevada ca economiile din regiune sunt departe de a fi la un nivel performant.
3 . Noi cotaţii la cereale. Vezi preţurile BRM pentru săptămâna 1 -7 martie 2015!
În săptămâna 1 -7 martie 2015, preţul grâului FOB Constanţa Marea Neagră a fost de 204 euro/tonă, preţul grâului FOB Marea Neagră Ucraina a fost 202 euro/tonă, iar preţul grâului FOB Marea Neagră – Rusia este 206 euro/tonă, informează Bursa Română de Mărfuri (BRM).
Potrivit datelor trasmise de BRM privind cotaţiile la cereale în săptămâna 9 din 2015, preţurile exworks România (medie cotaţii România) SPOT ROMANIA – pentru seminţe oleaginoase şi derivate au fost următoarele:
– Grâu panificaţie – 204 euro/tonă
– Porumb calitatea I – 154 euro/tonă
– Seminţe floarea soarelui FOB CTA – 364 euro/tonă
– Ulei brut floarea soarelui FOB CTA – 673 euro/tonă
– Ulei brut rapiţă FOB Rotterdam – 657 euro/tonă
– Şrot soia 45% proteina- FOB Rotterdam – 394 euro/tonă
– Tărâţă grâu pentru furaj FOB CTA – 127 euro/tonă
– Şrot floarea soarelui FOB Constanţa – 211 euro/tonă
La FOB Marea Neagră, grâul românesc s-a vindut cu 204 euro/tonă, iar porumbul cu 154 euro/tonă. Tot în regiunea Mării Negre, Rusia vinde grâul cu 206 euro/tonă şi porumbul cu 142 euro/tonă, Ucraina cu 202 euro/tonă – grâul şi 152 euro/tonă – porumbul, iar Franţa cu 176 euro/tonă – grâul şi 140 euro/tonă – porumbul.
4 . Măsuri pentru certificarea calităţii produselor agro-alimentare
Guvernul a aprobat cadrul instituţional şi unele măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE privind sistemele din domeniul calităţii produselor agro-alimentare.
Actul normativ defineşte termenii utilizaţi şi stabileşte autorităţile responsabile cu verificarea documentaţiei pentru obţinerea şi protecţia sistemelor de calitate a produselor agricole şi alimentare. De asemenea, stabileşte autorităţile responsabile cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logo-ului naţional sau comunitar.
Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi autoritatea responsabilă cu verificarea documentaţiei necesară pentru obţinerea sistemelor de calitate a produselor agricole şi alimentare.
Organism de inspecţie şi certificare va fi entitatea acreditată de Asociaţia de Acreditare din România sau de alt organism de acreditare echivalent din Uniunea Europeană, semnatar al acordului de recunoaştere multilaterală a acreditării europene (EA-MLA) şi recunoscută de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va fi organismul responsabil cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logo-ului comunitar sau naţional.
Logo naţional este simbolul naţional care figurează pe etichetele produselor agricole sau alimentare româneşti ce se comercializează sub o denumire înregistrată în Registrul Naţional al Sistemelor de Calitate.
Potrivit actului normativ, corectitudinea datelor cuprinse în caietul de sarcini se verifică şi se certifică de către organisme de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare.
Costurile aferente verificării şi certificării realităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini, precum şi cele aferente controlului respectării caietului de sarcini sunt suportate de grupul de producători vizat de controlul respectiv.
Procedura de înregistrare şi verificare a documentaţiei pentru dobândirea unui sistem de calitate a unui produs agricol sau alimentar se aprobă prin Ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logoului comunitar sau naţional al produselor ce beneficiază de protecţia sistemelor de calitate se face de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), potrivit normelor comunitare şi naţionale în vigoare.
Regulile specifice privind modelul şi utilizarea logo-ului naţional pentru produsele cu denumire de origine, indicaţie geografică sau specialitate tradiţională garantată care au fost înregistrate în Registrul sistemelor de calitate care au dobândit sau care vor dobândi protecţie naţională se aprobă prin Ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu avizul ANPC.
5 . Ghidurile Solicitantului pentru investițiile în ferme și tinerii fermieri
Versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului pentru submăsurile 4.1 – Investiții în exploatații agricole și 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri au fost publicate pe paginile de internet ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a anunțat, joi, MADR.
Aceste ghiduri stabilesc condițiile și criteriile accesării fondurilor europene acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020 pentru activitățile prevăzute în aceste forme de finanțare.
‘Ghidurile Solicitantului, publicate pe paginile de internet www.madr.ro și www.afir.info, pot fi consultate de către potențialii solicitanți, pe care îi așteptăm să formuleze propuneri de modificare și observații. Toate aceste solicitări vor intra în analiza departamentelor de specialitate din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru a verifica oportunitatea includerii în versiunea finală a Ghidurilor Solicitantului’, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Ghidurile au fost elaborate de către AFIR în colaborare cu MADR în baza consultărilor cu Grupurile de Lucru Agricultură din cadrul Comitetului de Monitorizare al PNDR și în baza versiunii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020 transmisă Comisiei Europene spre aprobare.
Prin intermediul submăsurii 4.1 — Investiții în exploatații agricole vor primi sprijin financiar nerambursabil investițiile pentru creșterea competitivității exploataților agricole în vederea înființării și modernizării fermelor, în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii, inclusiv dotarea cu utilaje și echipamente performanțe în raport cu structura agricolă actuală.
Prin submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă fonduri nerambursabile pentru a susține stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi unici ai unei exploatații agricole.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, acestea două măsuri de finanțare vor fi deschise pe 25 martie 2015.
“Noi suntem pregătiți să lansăm pe 25 martie, de Buna Vestire (n.r. sărbătoare creștină celebrată în data de 25 martie a fiecărui an) primele sesiuni de depunere de proiecte pe două măsuri, tineri fermieri și investiții în ferme, plus cele trei angajamente pe plăți directe care sunt parte din cererea unică de la APIA: agromediu și climă, agricultură ecologică și plățile pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale. Spre finalul săptămânii o să avem pe site și ghidurile solicitantului pentru consultare pe ambele măsuri”, a declarat pentru AGERPRES George Turtoi.
România are alocată prin PNDR 2014 — 2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite României, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuția națională.
Măsura privind investițiile în ferme are un buget total de 892,32 milioane de euro pentru perioada de programare de 7 ani, inclusiv contribuția națională de 134,35 milioane de euro, iar măsura dedicată tinerilor fermieri, aproape 445 milioane de euro, din care 44,5 milioane de euro reprezintă contribuția națională.
6 .Condiţii pentru achiziţia utilajelor agricole pe fonduri europene
În prag de deschidere a măsurilor pe noul PNDR, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) face o serie de precizări esențiale pentru toți fermierii care fac achiziții de utilaje agricole cu bani europeni. Din informarea publicată pe site-ul AFIR reiese că, pentru decontarea achiziției, fermierii trebuie să îndeplinească trei condiții esențiale:
1. Beneficiarii de fonduri UE care cumpără mașini sau echipamente agricole vor fi obligați să utilizeze Baza de Date cu Prețuri de Referință publicată pe site-ul Agenției.
2. Pentru decontare, beneficiarii trebuie să aibă o serie de documente, din care să facă parte, obligatoriu, contractul de vânzare – cumpărare însoțit de certificatul de conformitate al produsului, în care marca și modelul trebuie să fie identice cu cele înregistrate în baza de date. În afară de acest contract, fermierul trebuie să atașeze prețurile de referință, aferente echipamentului cumpărat și o anexă în care să fie prezentate dotările echipamentului care face obiectul cererii de plată, care trebuie să cuprindă cel puțin caracteristicile specifice înscrise în Baza de date.
3. Fermierii trebuie să aibă în vedere că marca și modelul achiziționat să fie identice cu cele înregistrate în Baza de date. AFIR arată că dacă această condiție nu este respectată, iar standardul de echipare nu cuprinde cel puțin toate dotările înscrise în Baza de date, nu se decontează contravaloarea bunului care face obiectul cererii de plată și beneficiarul va plăti integral contravaloarea bunului respectiv.
Baza de Date cu Prețuri de Referință ce se găsește pe portalul AFIR cuprinde, în această fază, numai informații și date privind mașini, utilaje și echipamente specializate. Centralizarea și înscrierea altor informații și date transmise de către producători/ importatori/ dealeri se vor realiza într-o etapă ulterioară, care va fi comunicată în mod explicit de către AFIR.
Baza de Date a Prețurilor de Referință este structurată în funcție de următoarele criterii: cod CPV, marcă, model, dotări standard și prețul care trebuie să fie exprimat în euro, fără TVA. Identitatea furnizorului de date rămâne confidențială.
7. Eşti un fermier mic? Ai dreptul la un ajutor financiar de 15.000 de euro
Micii fermieri pot să primească 15.000 de euro, bani europeni, pentru achiziţionarea de echipamente agricole. Condiţia obligatorie este ca fermierul să folosească exploataţia agricolă timp de 10 ani.
Dimensiunea fermei trebuie să se încadreze între 8.000 şi 11.999 SO (valoarea producţiei standard). Fermierul trebuie să aibă înregistrată ferma cu cel puţin 24 de luni înainte de solicitarea banilor, să prezinte un plan de afaceri şi să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află ferma. În cazul fermelor din sectorul zootehnic, în planul de afaceri trebuie să fie incluse amenajări minime de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu.
Sprijinul financiar este nerambursabil şi se acordă în două tranşe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare şi 25% în maxim 3 ani de la primirea deciziei de finanţare. Înainte de încasarea celei de-a doua tranşe, fermierul trebuie să demonstreze că producţia proprie comercializată a fost în procent de 20% din valoarea primei tranşe. Indiferent că deţine o fermă de producţie vegetală, una de creştere a animalelor sau o exploataţie pomicolă, fermierul are dreptul o singură dată la acest ajutor.
Submăsura 6.3 dezvoltarea fermelor mici face parte din pachetul de măsuri din PNDR 2014-2020 care aşteaptă, săptămâna aceasta, aprobarea Comisiei Europene.