Dacă lumea ar acorda atenţia cuvenită Creatorului, aproapelui, problemelor, nu am merge din criză în criză. Dar pentru că nu vrem să învăţăm din lecţia Fiului Risipitor, de peste 20 de ani sporesc nemulţumirile primarilor şi neîmplinirea Satului Românesc. În cazul de faţă este vorba despre dificultăţile recepţionate la sesiunea generalã a Asociaţiei Comunelor din România, ACoR de la Bucureşti, întâlnire de unde am putut constata că realitatea Românească a ajuns la capătul răbdării.
Din păcate, rezolvările au tot fost amânate. Nesoluţionarea lor la timp, a generat alte dificultăţi. Neimplicarea nu se datorează unora anume, ci tuturor învârtitorilor la Guvernare. Fără a tipări numele interlocutorilor de la care am adunat roua câtorva ofuri, spun doar că în acestea se regăsesc toţi ceilalţi edili din ţară.
Primarii strigă, şi tot ei aud!
Începând cu insolvenţa primăriilor, reducerea cheltuielilor, împovărarea țării cu datoriile Fondului Monetar Internaţional, subminarea dezvoltării, continuând cu lipsa finanţării pentru derularea activităţilor primăriilor, lipsa fondurilor pentru achitarea salariilor asistenţilor persoanelor cu handicap, impozitul pe venitul agricol, impozit care nu rămâne (ca venit) la primărie, aplicarea eronată a principiului democrației și al descentralizării, şi multe alte dificultăţi, au menirea să contribuie la subminarea capacității administrative a comunelor, a resurselor materiale, instituționale și umane ale acestora, pentru ca, intenţionat, să “ruineze” primăriile şi să amplifice răul împotriva primarilor. Spre exemplu, cum se poate ca o ţară agricolă să fie lipsită de cadastrul general?
Cadastrul şi înscrierea în Cartea Funciară reprezintă o eternă problemă pentru România. Tergiversarea procesului de intabulare a caselor şi a terenurilor înseamnă şi venituri mai mici la bugetele locale. Primarii au propus ANCPI o variantă mai ieftină şi mai sigură pentru soluţionarea naţională a Cadastrului General. Numai că ei propun şi tot ei aud. Nu îi ascultă nimeni, s-au le răspund cu vorbe goale… Efectele întârzierii sunt multiple. Pe de o parte, autorităţile locale nu pot încasa impozitele aferente, iar scandalurile se ţin lanţ din cauza imposibilităţii de împărţire a moştenirii între rude.
Intenţionat a fost creată capcana incompatibilităţii
Dacă s-ar dori rezolvarea acestei mizerii artificiale, s-ar modifica Legea nr.161/2003 privind transparența în exercitarea funcțiilor publice; s-ar armoniza legile noastre cu legislaţia europeană, pentru ca primarilor să li se dea voie să reprezinte localitatea lor în consiliul de administrație al societăților de utilități la nivel regional. Pentru că, ea a fost concepută, intenţionat cu fisuri” interpretative, fapt pentru care, intenţionat, au fost ajutaţi primarii să cadă în plasă. Ei au devenit membri în acele consilii de administraţie după ce au fost avizate de prefecturi de-a lungul timpului. În decursul anilor, nicio prefectură din ţară nu a văzut că primarii sunt incompatibili, abia într-un târziu, s–a observat…
De ce şi prin Legea 165/2013
se pune carul înaintea boilor?
De ce nu se îndreaptă erorile care s-au făcut la acordarea titlurilor de proprietate, când se măsura terenul cu ruleta? Ca să n u mai amintim de alte mari inadvertenţe în separarea judeţelor. Mii de locuitori au titlu de proprietate într-un judeţ, dar trebuie să ceară Cartea Funciară la autoritatea din alt judeţ, unde sunt refuzaţi. De ce hărţile APIA, adesea, nu coincid cu hărţile de la Cadastru? De zeci de ani de zile, numai în România, se pune susul in jos. Și legea 165 bulversează problemele comunelor. Sunt judeţe unde doar câteva comune au Cadastrul General, pe care l-au făcut printr-o conjunctură politică, în rest, haos. Lipsa acestuia ne creează probleme cu APIA, cu accesarea fondurilor europene, la colectarea impozitelor. Deşi Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorivici, a promis că în 2014 va aloca 700 de milioane de euro pentru Cadastru General în toată ţara, acest lucru nu se întâmpla încă.. Se doreşte să se organizeze licitaţii truncate pentru realizarea cadastrului. Dar nu ar fi mai bine dacă s-ar da direct la primării banii? Ar costa mai puţin şi am face treabă mai bună”.(Continuare pt saptamina urmatoare)