Prin Programului Operaţional Regional 2007-2013, Consiliul Judeţean Satu Mare şi Primăria oraşului Carei oferă o atracţie turistică printr-un un reper cultural şi istoric mult aşteptat. Acest reper se numeşte castelul familiei nobiliare Karolyi din judeţul Satu-Mare. Castelul reprezintă prima reşedinţă a familiei Karolyi la Carei care datează de la sfârşitul sec. al XV-lea. Din 1907, castelul nu a mai fost locuit, dar a fost pregătit pentru a primi, în 1919, vizita regelui Ferdinand I al României şi a reginei Maria.
În perioada interbelică o parte din clădire a fost transformată în sanatoriu, iar restul a găzduit un cazino. În timpul celui de-al II-lea Război Mondial, aici a funcţionat o şcoală militară, iar mai târziu, începând cu anul 1944, un spital militar. În perioada comunistă, castelul a devenit sediul instituţiilor culturale ale oraşului: muzeul, casă de cultură şi bibliotecă.
Primarul Oraşului Carei, Kovacs Eugen consideră că “măreţia acestui obiectiv, dar şi celelalte puncte de atracţie ale oraşului au atras în primele şapte luni de la deschiderea castelului, peste 30.000 de vizitatori din 25 de ţări din Europa, Asia, America de Nord şi Australia. Pe lângă personalităţi culturale, sportive, reprezentanţi ai guvernului şi diplomaţi străini, i-au trecut pragul turişti din SUA, Mexic, China, Australia, Israel şi Jamaica.” În cadrul acestui castel se desfăşoară o multitudine de activităţi culturale de succes, expoziţii permanente s.a. Pentru diversificarea serviciilor turistice, modernizarea acestui obiectiv turistic unicat va continua printr-un proiect. Acesta, printre altele, include şi realizarea unui hotel şi a unui restaurant în fostele case ale personalului de serviciu, în imediata apropiere a castelului, amenajarea unei crame pentru promovarea vinurilor din zonă, la subsol, precum şi includerea castelului în circuitul turistic internaţional etc.
Pentru mai multe detalii,va oferim date de contact
Tel. (+4) 0261-86.10.60, fax 0261-86.16.67
Castelul Karolyi din Carei
Tel. (+4) 0261-86.14.81, office@castelekarolyi.ro
sunt sigr ca primarii nostri stau in gatul unora care n-ar vrea sa imbogatim nici un catun cu nimic. bine totusi ca aveam oameni de talia lui Eugen Kovacs.
“din 1907 castelul nu a mai fost locuit” e o minciuna pentru ca potrivit documentelor, castelul a fost preluat de stat datorita grofilor care au tocat la cazinouri toata averea familiei si nu au mai fost in stare sa isi plateasca darile. Orasul Carei este de fapt municipiu si primarul Kovacs a interzis amplasarea bustului lui Ferdinand al Romaniei in parcul castelului unde a fost prezent in 1919. Pe harta orasului nu apare Monumentul Ostasului Roman realizat de sculptorul Gheza Vida.
Stimate domn,cam tirziu,dar ma predau Sursa articolului cuprinde scrieri autentite,dar cine a stiut de aceste aspecte ale dumneavoastra care ar trebui inscriptionate la intrarea in oras sunt de capatii?