An de an se consemnează scăderea efectivelor de vaci, în primul rând datorită preţului umilitor al laptelui. Totuşi, un litru de lapte ajunge să fie de patru ori mai scump pe drumul pe care îl parcurge de la fermă la supermarket. Cei care pierd sunt producătorii şi consumatorii. Fermierii muncesc mult şi câştigă puţin, iar consumatorii plătesc un preţ mare pentru un litru de lapte stors de vitamine. Pentru ca România să ajungă la cheremul furnizorilor din alte ţări, s-a reuşit să se vândă laptele mai ieftin ca apa.
Marea majoritate a procesatorilor oferă circa un leu pe litru. „Vara trecută l-am dat cu 70de bani. În ianuarie a fost 80 de bani, acum e 95″, spune fermierul Iancu Stefan din Năsăud. Acesta susţine că, dacă ar avea un preţ corect plătit pentru un litru de lapte, nici nu i-ar mai trebui subvenţie de la stat.
Ce vina au fermierii ca pe drumul laptelui, se pierde si profitul,si efectivul de vaci…?
„Ca să te dezvolţi, preţul ar trebui să fie de 2,5 lei pe litru. E mai greu de produs ,ori de procesat ?Procesatorii susţin că diferenţele de preţ dintre ferme şi raft reies din costurile pe care le implică procesul de industrializare a laptelui. În acelaşi timp, TVA are un cuvânt important de spus. „În afara impozitelor directe care se regăsesc în preţul final, 24% din valoarea preţului plătit de consumator la raft reprezintă doar TVA.Dar ce vina au fermierii ca pe drumul laptelui, se pierde si profitul,si efectivul de vaci…?