Dacă vom continua să” ajutăm” agricultura că până acum, o vom duce mai rău decât în cei 40 de ani de communism. Scoatem din noi ceea ce am asimilat, şi, cu încăpăţânare, nu vrem să lepădăm falsele învăţături şi proastele năravuri. Am greşit o dată, de două ori, dar nu merge să păcătuim la infinit.
Am votat cu picioarele Legea Pământului şi am hăcuit pământul. Am pus pe fraţi şi neamuri să îşi scoată ochii între ei, să se omoare, dar să câştige barosanii terenuri de vis. Am haraţit pe bătrânii mineri contra tinerilor, pe muncitori contra intelectualilor. Am căsăpit septelul, cercetarea, am defrişat vii şi livezi; am dat boierilor de carton de pomană forţa mecanică a agriculturii şi i-am omorât pe prăsitori şi zilieri trudind la coasă şi la săpat. Am dat de pomană untul agriculturii unor analfabeţi şi agramaţi. Am pierdut de bună voie şi pământul de sub picioare, dar şi aerul de deasupra noastră.Şi încă nu ne revenim?
Degeaba cântăm cu gura, căci compromitem cu minteaDEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE
Degeaba recităm poezii şi pupăm fotografii mute şi surde, dar iconate, sărutăm oase ticsite de păcate, putrede de greşeli… Începând cu primul prelat şi terminând cu badea Ilici, nu mai putem continua aşa. Putem să ne spălăm cu toate apele lumii că tot mirosim a rău. Soluţia soluţiilor este în Cap 3, Ev. După Ioan-naşterea din nou. Iată doar câteva petale de strigăt adunate de la confraţii agricultori ! După ce am fost prostiţi ca să plătim dobânzi şi de aproape 200%, după alte şi alte repetate batjocuri, şi acest an au fost scoase din guşă şi din burtă producţii la nivel naţional, neverosimile, faţă de suprafeţele declarate de agricultori la APIA. La cultura grâului, faţă de cca 1,5 milioane ha cultivate, s-a declarat o producţie naţională de 7,4 milioane de tone, ceea ce ar reprezenta o producţie medie de aproape 5 tone/ha. În această situaţie preţurile pe piaţa românească a cerealelor, au scăzut dramatic, fiind foarte departe de pieţele normale, europene. Deşi a fost semnalat conduceri ministerului, acest fenomen neobişnuit, au fost lăsate comercianţilor şi depozitarilor toate posibilităţile de manevră pentru manipulare a preţurilor, ajungând ca la unele produse acestea să înregistreze căderi de peste 50%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Sesizarea Consiliului Concurenţei, a fost tardivă, lăsând timp suficient traderilor pentru fardarea înţelegerilor.
Intenţionat au fost umflate producţiile, pentru a dezumfla preţurile de achiziţie, ca să iasă în pierdre agricultorul
Piaţă românească a produselor agricole este dictată de samsari şi mafioţi care au în spate pe politruci de calibru. Piaţă are nevoie de stabilitatea, care să dea predictibilitate activităţii din agricultură. Câtă vreme marea majoritate a agricultorilor sunt nevoiţi să-şi vândă producţia din câmp, cât în România nu există depozite ale agricultorilor, ci monopol privat al depozitărilor, cât România, nu are o bursă a produselor agricole, în legătură directă cu direcţiile de navigaţie, dar şi cu marile bazine agricole, piaţa sa haotică va fi întotdeauna o piedică în calea dezvoltării. Pentru moment, însă, Guvernul României are datoria să utilizeze toate formele naţionale şi europene de susţinere a pieţei naţionale, la nivelul burselor europene. România este membră a Uniunii Europene şi în ce priveşte preţul grâului, nu rămâne la dispoziţia pieţelor răsăritene, aşa cum motivează penibil, unii reprezentaţi ai ministerului.
Inamicul public numărul unu al agricultorului este minciuna
Fără a întocmi un pomelnic al gafelor, erorilor şi greşelilor ministeriale, tangenţial spun doar că minciuna are picioare scurte. Agricultorii au fost păcăliţi, minţiţi şi de această dată, inclusiv cu ajutorul Consiliului Concurenţei, dar şi de legislaţia în vigoare. Nu s-a reuşit numai o inducere în eroare a opiniei publice şi a pieţei produselor agricole. S-a tras în agricultură şi în truditorii ei. Începând cu subvenţiile ruşinoase, continuând cu economia de paiaţă din agricultura noastră şi terminând cu motorina pentru agricultură din România, care este cea mai scumpă dintre toate ţările Uniunii Europene, ne ajută să falimentăm nu pe fermieri, ci pe această ţară scoasă la mezat. Conducerea ministerului nu a notificat Consiliul Europei pentru reducerea accizei la motorină eferentă anului 2013. Mai mult, dând dovadă de iresponsabilitate faţă de agricultură şi agricultori, conducerea ministerului a aprobat Hotărârea de Guvern, prin care cea mai mare parte a sumelor reprezentând reducerea de acciza, aferentă trimestrului III din anul trecut, a fost acordata altui minister. De ce asta ? Pentru că preţul motorinei contribuie în mod substanţial la preţul de cost al produselor agricole. Să mai reamintesc că Agricultura României are o carenţă gravă, datorată enormei gafe politice, a supervizării prin lege, a terenurilor agricole. Exploataţiile existente, constituie în timp, prin arendarea terenurilor, sunt în pericol de divizare, prin intrarea în funcţiune a liberalizării pieţei funciare către cumpărătorii străini, potenţi financiar, fără ca satul să ia până în prezent, unele măsuri de protecţie. Propunerile făcute de fermieri pentru normalizare nu au trecere. Din păcate, nici alte propuneri făcute de academicieni, cercetători, studenţi, nu sunt luate în samă, de parcă, intenţionat se vrea moartea agriculturii, sărăcirea ei şi a oamenilor!
Fermier, Cornel Bradulescu, Bihor