Poşta redacţiei

postaCei mai mulţi cititori ne-au întrebat de ce nu fructifica pomii doldora de flori si de ce au devenit deformate, buretoase frunzele de piersic şi nectarin? Le răspundem că nu au fost făcute tratamentele ce urmează în combaterea băşicării frunzelor de piersic şi nectarine.

Băşicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans)

Această boală produce pagube însemnate în anii cu precipitaţii abundente.
Boala se manifestă pe frunze, flori, fructe şi ramuri. Frunzele atacate, pe anumite porţiuni sau pe toată suprafaţa hipertrofii ale parenchimului foliar au un aspectul băşicat, cu umflături pe suprafaţa superioară şi adâncituri pe cea inferioară, unde apare o pulbere albă. În cazul unui atac puternic, pomii rămân fără frunze de timpuriu.
Băşicarea frunzelor de piersic este produsă de ciuperca Taphrina deformans, care apare în perioada aprilie, mai şi este favorizată de variaţiile de temperatură. Se dezvoltă la temperatura de 15 grade C. Peste 28 de grade C, ciuperca îşi pierde virulenţa.
Tratamentul se efectuează imediat şi se recomandă unul dintre următoarele produse:
 BRAVO 500 SC (clorotalonil 500 g/l): – 0,15 % (acţiune de contact) sau
 DITHANE M-45 (mancozeb 80%): – 0,2 % (acţiune de contact) sau
 MERPAN 50 WP (captan 50%): – 0,25 % (acţiune de contact) sau
 SCORE 250 EC (difenoconazol 250 g/l): – 0,02 % (acţiune sistemică) sau
 TOPSIN 70 WDG (tiofanat metil 70%): – 0,07% (acţiune sistemică)
Se recomandă efectuarea tratamentului prin îmbăierea pomilor cu soluţie, în zile însorite, fără vânt. Se vor alterna produsele. În plantaţiile pe rod se vor utiliza 1000 l soluţie/ha. Pentru pomii izolaţi se vor utiliza între 3 – 5 l soluţie/pom, în funcţie de mărimea coroanei. Tratamentul se repetă la 10 zile.

1 Comentariu adauga un comentariu

  1. Maru Adam says:

    Incercati sa permanetizati si diversificati posta …profitului

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*