Preţul cărnii de porc ar putea creşte cu până la 15% în acest an, din cauza furajelor tot mai scumpe, dar şi schimbărilor legislative la nivelul Uniunii Europene.
Crescătorii şi procesatorii au amânat scumpirea produselor din carne de porc pentru a evita scăderea şi mai mare a consumului, asumându-şi creşterile de preţ la furaje şi la utilităţi. Mulţi dintre procesatori nu mai pot susţine aceste creşteri, astfel că vor opera majorări de preţ la raft. Estimăm că până la finele anului creşterile vor fi de 12-15%. Iar în perioada imediat următoare vom vedea creşteri de până la 7%.
La toate acestea se adaugă şi creşterea preţurilor la porcii mici pe care fermierii români îi cumpără din Europa de Vest. Uniunea Europeană are în vedere, de asemenea, implementarea directivelor care reglementează spaţiul minim per cap de animal sau de pasăre. Oamenii vor fi nevoiţi să implementeze aceste directive, astfel că vor fi nevoiţi să investească în adaptarea fermelor la noile condiţii. Este de aşteptat ca să crească cheltuielile şi producţia să scadă în urma introducerii acestor măsuri din a doua parte a anului.