Poziţiile optime de a dormi îţi protejează organismul şi permit corpului să se odihnească eficient şi să maximizeze beneficiile ce reîntineresc şi sunt aduse de somn. Sunt câteva poziţii de dormit care trebuie evitate. Dormitul cu faţa în jos cere ca acel ce o adoptă să aibă capul întors într-o parte.
Aceasta cauzează un răspuns de întindere prelungită a ligamentelor şi duce la deformări ligamentare plastice şi vătămări la coloană. A dormi cu faţa în sus şi cu o pernă mare sub cap va provoca o hiperflexare şi extindere a gâtului. Aceasta din nou va cauza o diformitate plastică ce va duce la o poziţie a capului mai înclinată spre în faţă, şi pierdere a curbei cervicale. Această poziţie este extrem de periculoasă, întrucât postura cu capul înainte descreşte capacitatea pulmonară şi împiedică oxigenarea eficientă a celulelor. Acest lucru poate duce la afecţiuni astmatice, apnee de somn şi boli cardiovasculare. Poziţia cu capul aplecat spre înainte mai afectează şi sistemul digestiv, ducând la o absorbţie diminuată a nutrienţilor, constipaţie şi sindromul colonului iritabil. Starea de proastă oxigenare a corpului micşorează producerea de endorfine, ducând la un prag coborât al sensibilităţii la durere şi stări de durere amplificată. Una dintre cele mai bune este dormitul pe spate cu o pernă specifică, adaptată pentru a ajuta la îmbunătăţirea curbei cervicale.
Atunci când se doarme cu faţa în sus pe această pernă specială, este important să se pună o pernă normală sub genunchi pentru a crea o flexiune între şold şi genunchi care va prelua presiunea de pe coloană şi articulaţiile sacroiliace. O altă postură bună este cea pe o parte în poziţia asemănătoare celei fetale, cu şoldurile şi genunchii flexaţi la 45 de grade. Este important de avut o pernă ca suport pentru gât, care să ţină capul la acelaşi nivel şi faţa într-o poziţie neutră. Este de asemenea critic să se aibă o pernă între genunchi, pernă care să ajute corpul la menţinerea unei integrităţi pelvice corespunzătoare. Dacă nu este acolo o pernă, acest lucru va duce la o poziţie torsadată (răsucită) în regiunea pelvica. Dacă perna de sub gât e prea mare şi fermă, poate cauza plasarea corpului într-o poziţie de flexare laterală depărtată de umărul pe care se doarme. Dacă perna este prea mică şi moale, poate cauza o poziţie de flexare laterală către partea umărului pe care se doarme. Ambele poziţii sunt foarte periculoase pentru coloană şi sistemul nervos. Când se trece de la poziţia pe spate la cea laterală, este important să se treacă perna de sub genunchi între genunchi, şi să se poziţioneze capul în aşa fel încât să nu fie flexat lateral. Când se trece din lateral pe spate, este important să se strecoare perna dintre genunchi sub aceştia. În plus, asiguraţi-vă că poziţionaţi o pernă mai mare puţin mai jos de trunchi, astfel încât să flexeze corpul în zona regiunii pelvice şi lombare şi nu doar să împingă înainte coloana în zona cervicală.