Pentru cei care nu cred în semnele timpului, pot afla că mortalitatea anuală a albinelor a ajuns la 40% în Europa; deci dispariţia albinelor precede finişul…

ddddDacă În SUA procentul de dispariţie a albinelor este de peste 50%, reducerea drastică a numărului de colonii de albine producătoare de miere devine alarmant şi în Europa. I n condiţiile globalizării, a folosirii neraţionale a pesticidelor şi ale schimbărilor climatice, albinele cad pe capete.

În România pierderile sunt mai reduse, dar în Europa Occidentală mortalitatea anuală a ajuns la 30% şi chiar 40%, în lista lungă şi încă incompletă a cauzelor, figurând folosirea neraţională a pesticidelor, schimbările climatice şi comerţul globalizat, scrie Agerpres.

În SUA, una dintre cauze este apariţia gândacului mic de stup, care a decimat coloniile de albine, iar în Franţa există acum un predator – o viespe asiatică, ajunsă în Europa şi care produce mari pagube apicultorilor. Apoi, nu trebuie să incriminăm doar agricultura intensivă, respectiv insecticidele, ierbicidele şi pesticidele, ci să avem în vedere şi greşelile sau excesele apicultorului, dar acestea nu pot explica în întregime amploarea fenomenului.

Greenpeace a lansat astăzi un amplu studiu științific care analizează factorii care amenință insectele polenizatoare și agricultură Europei. Studiul subliniază importanța ecologică și economică a populațiilor sănătoase de albine și accentuează nevoia urgentă de a elimina din agricultură pesticidele care afectează albinele. O astfel de măsură ar reprezenta un prim pas crucial și eficient pentru protejarea sănătății populațiilor de albine și pentru a le proteja abilitatea de a poleniza, aspect vital pentru ecosistem și producția de hrană în Europa.

În afară de otrăvirea acută care duce la moartea instantanee a albinelor, s-a observat că în doze mici, aceste pesticide au efecte neletale, care variază de la efecte fiziologice, perturbarea procedeelor de recoltare a hranei, interferența cu comportamentul de hrănire și impacturi neuro-toxice asupra proceselor de învățare. Capacitatea albinelor de a rezista la boli și paraziți este direct influențată de expunerea acestora la astfel de substanțe chimice toxice, lucru care are consecințe catastrofice asupra sănătății și supraviețuirii albinelor melifere și a altor insecte polenizatoare.

Organizația pentru Hrană și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) estimează că din 100 de specii de culturi care asigură 90% din hrana globală, 71 dintre ele depind de polenizarea făcută de albine, iar aproximativ 4000 de legume există numai datorită polenizării.

În concluzie, fără albine, ecosisteme întregi, agricultură și producția de hrană ar fi supuse riscului.

 Albinele și insectele polenizatoare sălbatice sunt prea valoroase pentru a le pierde: țările UE nu mai pot aștepta și trebuie să acționeze imediat, prin interzicerea completă și imediată a acestor substanțe care ucid albinele.

Greenpeace a identificat șapte pesticide care ucid albinele, a căror interzicere ar trebui să fie prioritară, din cauza toxicității extreme și a efectelor sub-letale și/sau sistemice asupra albinelor. Lista include imidaclopridul și clothianidinul, produse de compania Bayer, thiamethoxamul, produs de Syngenta, fipronilul, produs de BASF și clorpyriphosul, cypermethrinul și deltamethrinul, produse de alte companii agrochimice, care înregistrează profituri semnificative datorită utilizării răspândite a acestor substanțe chimice în agricultură. Cum interesele unor companii sunt reprezentate mai ofensiv decât reprezentanţii albinelor, singuri ne tăiem craca obştescului sfârşit.

 

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*