Dacă vrei să fii ţăran în ziua de azi ,trebuie să ştii să mânuieşti hârtii multe, să citeşti şi mai multe hotărâri votate pe genunchi şi schimbate des cind de stingaci ,cind de conservatori.
Certificatul de producător agricol de anul trecut se înlocuieşte în 2015 cu atestatul de producător şi cu carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Producătorii vor fi obligaţi să vină semestrial la primărie pentru avizarea noilor atestate, iar în cazul carnetelor de comercializare de câte ori vor avea nevoie. Formularele au fost remise primăriilor, dar regulile de completare sunt încă necunoscute. Aşadar, încă nu se pot elibera, deşi producătorii de căpşune au deja nevoie de ele.
Hârtii peste hârtii. Pentru subvenţia APIA, adeverinţa este mult mai complicată, se cer hârtii noi, copii după registrul agricol, adeseori hârţoage aberante care arată incapacitatea instituţiilor statului de a comunica între ele şi bazele lor de date. De pildă, omul trebuie să depună declaraţie pe proprie răspundere de ce nu are titlu de proprietate, un tabel centralizator de culturi (registrul agricol trebuie să bată cu datele APIA), primăria trebuie să elibereze copie după registrul agricol şi să-l ataşeze la dosarul omului etc.
O alta aberaţie consta in cererea de copii după dupa copii,din registrul agricol , dar el nu există încă
Însăşi normele tehnice de completare a registrului agricol pentru perioada 2015-2019 lipsesc, dar adeverinţa se raportează la ele.O altă problemă: depunerea dosarelor pentru plata pe suprafaţă la APIA a început foarte târziu, în a doua jumătate a lunii aprilie, iar termenul limită nu s-a modificat, fiind tot 15 iunie. În anii precedenţi depunerea dosarelor începea la startul lunii martie. Aşadar hârtii mai multe, dar termene scurtate cu o lună şi jumătate. Cei ce nu vor reuşi să se încadreze în termenele prevăzute pentru depunerea dosarului în campania anului 2015 vor pierde subvenţia.Nici până acum nu au apărut normele metodologice pentru subvenţia pentru animale, ceea ce blochează înregistrarea datelor în bazele APIA. În fiecare început de sezon agricol ţăranul român este pus pe drumuri şi sperăm să nu rămână tot pe drumuri. Mulţi ţărani care cu adevărat îşi lucrează terenurile nu primesc subvenţiile cuvenite din cauza suprapunerilor de parcele înregistrate, din cauza lipsei cadastrului terenurilor agricole.Primăriile se confruntă cu o nouă lege privind amenajamentele pastorale ale pajiştilor.
Schimbarea schimbării continua sa bulverseze pe toti
Prin OUG 34/2013, Normele metodologice 1064/2013 sunt înlocuite cu HG 78/2015. Legea este tot incompletă: nu prevede nimic legat de păşunatul pe specii de animale, păşunatul pe parcele sau controlul parazitologic. Mai grav, la redactarea HG nu s-a avut în vedere că primăriile nu au fondurile necesare la nivelul bugetelor locale pentru a suporta costurile cu aceste amenajamente. Din păcate, după nebunia ultimului ciclu financiar, în perioada 2014-2020 a rămas nemodificată aberaţia îngheţării subvenţiei şi a evidenţei animalelor timp de cinci ani raportat la anul de referinţă 31 ianuarie 2013. Aşa se face ca omul primeşte în continuare subvenţia timp de cinci ani chiar dacă şi-a vândut toate animalele între timp. În schimb, nu primeşte niciun leu în plus dacă are animale mai multe. Acestea sunt doar citeva probleme care te fac sa iti iei valiza si sa fugi in lume…