Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, s-a folosit de un certificat de încadrare în grad de handicap pentru a se putea pensiona cu zece ani mai repede.
Stiri de Cluj– vă prezintă certificatul nr. 2151/2009 emis de Comisia de evaluarea a persoanelor adulte cuhandicap, care funcționează pe lângă Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. În urma acestui document,Augustin Zegrean a fost încadrat în gradul de handicap “accentuat”. În plus, încadrarea în acest grad dehandicap este definitivă, Augustin Zegrean nemaifiind obligat să se prezinte periodic la controale medicale.
Ceea ce este și mai interesant este faptul că medicii i-au recomandat lui Zegrean: “evitarea efortului oculare mare”. Cu alte cuvinte, președintele Curții Constituționale nu poate să citească foarte mult.
Desi s-a născut cu o boala care îi afectează vederea, Augustin Zegrean nu și-a scos certificat de persoană cuhandicap decât în anul 2009.
Prin această metodă, Zegrean s-a putut pensiona la 55 de ani, mai repede cu zece ani decât îl obliga legea. Articolul 58 din Legea Pensiilor, 263/2010 este clar. Persoanele, care au realizat stagiul de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază, de reducerea vârstelor standard de pensionare, în funcție de gradul de handicap. În cazul lui Zegrean, gradul “accentuat” îi permite pensionarea cu zece ani mai repede, dacă a realizat cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare.
Președintele Curții Constituționale a declarat că s-a născut cu un handicap de vedere. “Am făcut școala laCluj la Liceul pentru deficienți de vedere. Este adevărat că m-am pensionat mai repede pentru că așa prevedea legea. Efortul ocular mare îl evit așa cum pot. Funcția mea presupune să citesc mult”, a spus Zegrean.
Pensionar de lux, salariat de lux
În 2009, guvernul Emil Boc a emis o ordonanță de guvern care interzicea cumulul pensiei cu salariul, dacăpensia depășea suma de 1.700 de lei. Ordonanța nu s-a aplicat însă și magistraților de la Curtea Constituționala a României.
Declarația de avere a lui Augustin Zegrean pe anul 2011 este elocventă. Magistratul suprem a câștigat un salariul anual de 224.354 lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar 18.696 lei. La aceasta suma s-a adăugat și pensia anuală de 85.802 lei, adică, lunar, în jur de 7.500 de lei.
Dacă Augustin Zegrean nu s-ar fi pensionat ”pe calea scurtă”, folosindu-se de certificatul de persoana cu handicap, acesta nu ar mai fi putut încasa și pensia lunară.