1.Biso Romania este campioana la flexibilitate si profesionalism
2. CLAAS Regional Center – Romania- Bursele Internaţionale Helmut – Claas 2014 dau in pirga
3. Summit Agro România ofera un punct de sprijin pentru Fermieri
4. Euralis – “hibrideaza “inovatia seminţelor
5 .La Simpozionul Biocrop se lanseaza seminte puternice pentru culturi mai bogate
6 . DuPont Pioneer și-a prezentat oferta 2015 pentru agricultorii români
7. Noi hibrizi de porumb în oferta Pioneer pentru 2015 asigură producții profitabile
8 . DuPONT Pioneer a lansat in judeţul Galaţi un nou program de imbogatire a fermierilor
9.Oferta de Soiuri si hibrizi de porumb floarea soarelui,si de alte seminte-marca :Fundulea, Procera,Pioneer, KWS,Euralis, DEKALB , ES CCORTES, Monsanto si alti parteneri
10.Cum au sustinut anul trecut pe FERMIERII DIN ROMANIA UNELE FIRME SI COMPANII si ce le ofera in continuare ? a) Ce produse noi intră în portofoliul Summit Agro România pentru anul 2015 ?
11. Cum rodeste cooperarea firmelor si companiilor straine cu insularul “Centru de Excelentă DuPont – Pioneer în Insula Mare a Brăilei”!(I ,II )
12. Din acest an, Alcedo pune un accent mai mare pe pachetele tehnologice;Acestea au crescut de la 30 la 52
13. BASF a lansat două produse noi
1. Biso Romania, campioana la flexibilitate si profesionalism
La aniversarea a 10 ani de prezenta pe piata romaneasca, compania Biso Romania, dealer si producator de masini agricole, a derulat Studiul Brandul de Angajator Biso Romania, cercetare interna privind brandul sau de angajator, asa cum este acesta perceput de echipa sa. Prima initiativa de acest gen de pe piata de utilaje agricole din Romania indica flexibilitatea, profesionalismul si competitivitatea ca fiind principalele trei atribute care definesc cel mai bine Biso Romania ca si angajator, comparativ cu alte companii de pe piata de masini agricole din tara noastra.
Studiul a fost elaborat pe baza unui chestionar derulat in perioada 12 – 16 ianuarie 2015, in randul angajatilor Biso Romania din toata tara.
Viziunea, curajul si strategia se afla in topul 3 al valorilor companiei, conform angajatilor Biso. Piata fortei de munca din industria echipamentelor agricole inregistreaza o nevoie puternica de dezvoltare profesionala, in vreme ce oportunitatile in acest sens sunt minime – putine programe de training specializate si putine proiecte ce ofera posibilitatea dezvoltarii profesionale. In acest context, studiul derulat de Biso Romania releva faptul ca angajatii companiei apreciaza in mod special oportunitatile de evolutie profesionala, echipa profesionista si mediul de lucru oferite de aceasta.
40% dintre respondenti au selectat maximul de puncte (5) la intrebarea “Cat de mandru sunteti sa lucrati pentru Biso Romania?” Niciunul nu a selectat cel mai mic numar de puncte (1).
“Rezultatele studiului confirma eforturile companiei de a se dezvolta permanent si de a fi constant in linie cu tendintele de ultima ora de pe piata internationala de profil, in ceea ce priveste suportul oferit agricultorilor pentru alegerea celor mai potrivite utilaje pentru ferma lor. Aceasta perspectiva le ofera angajatilor Biso un cadru de dezvoltare si perfectionare continua, unic pe piata fortei de munca de profil din Romania”, spune Andreas Feichtlbauer, Director Executiv, Biso Romania.
Biso – 10 ani de profesionalism in Romania
Compania austriaca BISO Schrattenecker este prezenta in 30 de tari din intreaga lume, avand o traditie de peste 75 de ani in oferirea de solutii tehnologice dedicate imbunatatirii performantelor si a randamentului recoltelor. Consecventa cu angajamentul sau de a fi partenerul de incredere al fermierilor, compania produce si comercializeaza echipamente recunoscute la nivel mondial pentru tehnologiile inovatoare si performante. Prezenta de 10 ani pe piata romaneasca de profil, BISO Romania se diferentiaza prin serviciile conexe oferite la cel mai inalt grad de profesionalism si calitate: service, solutii financiare, consultanta. Echipa BISO este formata din specialisti cu o pregatire impecabila in ceea ce priveste caracteristicile tehnice ale echipamentelor din portofoliu si cu o foarte buna cunoastere si intelegere a pietei agricole.
Pentru mai multe detalii despre Biso Romania, va asteptam la
http://www.bisoromania.com
office@bisoromania.com
https://www.facebook.com/BisoRomania
T: 0342 505 104
2 . CLAAS Regional Center – Romania- Bursele Internaţionale Helmut – Claas 2014 dau in pirga
Combinele CLAAS sunt lider european de piaţă, iar combinele de recoltat furaje ocupă primul loc pe plan internaţional. În gama de produse a companiei CLAAS se mai găsesc: o gama complexă de tractoare, prese de balotat, încărcătoare telescopice, dar şi tehnologii agricole de ultimă generaţie.Clienţii noştri sunt prezenţi pe toate continentele, au exploataţii agricole de diverse dimensiuni şi lucrează în diverse condiţii climatice. Gama noastră de produse se adaptează în vederea optimizării sistemului complet până la recoltare, în vederea oferirii de soluţii potrivite pentru fermieri.
Află mai multe despre întreaga gamă de produse CLAAS pe: www.claas.ro.
România a câştigat mult în ponderea agriculturii europene, ajungând actualmente pe locul patru în Europa în ceea ce priveşte suprafaţa agricolă utilă. Tot mai mulţi agricultori şi prestatori de servicii se decid pentru utilajele CLAAS.
Începând din anul 2012 frima CLAAS este prezentă în România printr-un Centru Regional, creat cu scopul de a sprijini în mod direct rețeaua de dealeri autorizați :
CLAAS Centru România Bucureşti
Tel.+40736.885.599 Tel.+40736.885.600
Tel.+40736.885.609 Tel.+40736.885.610
CLAAS Timişoara:
Dealer S.C. Agrocomerț S.A. Tel.+40746.088.300
Filiala Satu Mare Tel.+40752.230.609
Filiala Oltenia Tel.+40746.088.302
Filiala Cluj Tel.+40746.155.177
Filiala Mureş Tel.+40755.043.524
Filiala Alba Tel.+40755.043.518
CLAAS Alexandria:
Dealer: S.C. Proinvest SRL Tel.+40740.303.577
CLAAS Brăila:
Dealer: S.C. Serv-Claas SRL Tel.+40728.028.834
Filiala Vaslui Tel.+40725.347.881
S.C. Ursa Mare SRL Suceava Tel.+40751.260.410
S.C. Tehnoland Urziceni SRL Tel.+40722.347.100
S.C. Agricola 96 Țigănași S.A. Tel.+40762.207.641
CLAAS Constanţa:
Dealer S.C. Proagroservice SRL Tel.+40744.487.560
Filiala Călărași Tel.+40744.682.634
Filiala Tulcea Tel.+40748.238.127
CLAAS este primul producător de tehnică agricolă care prin prezenţa sa directă, vine în sprijinul clienţiilor săi cu un depozit central de piese de schimb, care asigură promptitudine maximă în aprovizionarea rapidă cu piese de schimb şi service prin reţeaua de dealeri CLAAS.
Bursele Internaţionale Helmut – Claas 2014 dau in pirga
Fundaţia Claas înfiinţată în 28.05.1999 pentru a promova educaţia şi cercetarea în domeniul ingineriei agricole şi în alte domenii afiliate cum ar fi specializările inginereşti şi economice, având un capital de 6,5 milioane de euro, a lansat „Bursele Internaţionale Helmut – Claas”.
Valorile premiilor rămân la nivelul celor de anul trecut, singura diferenţa este că, toate tezele de licenţă trebuie să fie trimise prin e-mail şi nu prin poştă. Inima aplicaţiei rămâne teza de licenţă.
Studenţii care doresc să participe cu teze lor de licenţă, trebuie să ştie că aceste burse se împart în 2 categorii:
• Burse pentru cei care doresc să continue studiile, aceştia sunt eligibili pentru „bursă Helmut – Claas”;
• Burse pentru cei care termina facultatea prin realizarea lucrării de licenţă şi se duc în producţie – sunt eligibili pentru „bursă Helmut Claas bonus”.
Anul acesta se vor atribui patru burse Helmut Claas, plătite în rate lunare, şi anume:
• 1 loc: o bursă în valoare de 7200 Euro, în rate lunare de 800 Euro/lună;
• 2 loc: o bursă în valoare de 6000 Euro, în rate lunare de 500 Euro/lună;
• 3 loc: o bursă în valoare de 4800 Euro, în rate lunare de 400 Euro/lună;
• 4 loc: o bursă în valoare de 3600 Euro, în rate lunare de 300 Euro/lună.
Vor exista de asemenea şi burse suplimentare Helmut Claas bonus acordate într-o singură tranşă de 1500 Euro. Domeniul de aplicare: teze de licenţă în domeniile tehnicii agricole, energiilor regenerabile, ingineriei agricole, biosistemelor şi management agricol (nu mai vechi de un an). „Pentru ce categorie sunteţi calificat – fie pentru burse cu continuarea studiilor, fie pentru burse bonus – depinde de cum doriţi să decurgă în continuare cariera dumneavoastră: Alegeţi să continuaţi studiile sau doriţi să absolviţi şi să vă găsiţi un job?” a afirmat Sylvia Looks directoarea Fundaţiei Claas.
Termenul de trimitere al tezei de licenţă şi a actelor aferente este 23 mai 2014, pe perioada verii se vor analiza propunerile, iar în luna septembrie se vor da rezultatele finale. În luna octombrie se va desfăşura premierea oficială a celor mai bune aplicaţii la Fundaţia Claas de la Harsewinkel – Germania. Din comitetul ştiinţific fac parte: din Germania: Prof. Mărcuş Geimer de la Institutul de Tehnologie din Karlsrue, Prof. Bernd Johanning de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Osnabruck şi Thomas Preube de la DLG, iar din Marea Britanie: Dr. Peter Crossley de la Universitatea Cranfield din Silsoe, Dr. Peter Darkins – Consultant Inginer şi Dr. Dan Mitchell – Consultant pentru Agricultură şi Sectorul Energetic.
Pentru informatii suplimentare puteţi consulta site-ul www.claas-stiftung sau reprezentantul pe România pentru Fundatia Claas, Conf. dr. ing. Sorin – Tiberiu Bungescu, E-mail: sobungi@yahoo.com, Tel: 0723/699380.
3 .Summit Agro România ofera un punct de sprijin pentru Fermieri
Summit Agro România a lansat campania 2015 pentru toată gama de produse din portofoliul său (semințe, îngrășăminte și produse pentru protecția plantelor).Acest eveniment a avut loc în prezența partenerilor din România și a invitaților din alte țări.
In domeniul produselor pentru protecția plantelor ,Summit Agro România lanseaza două produse noi: Nagomi (un insecticid performant pentru rapiță și cereale) și Optimol . Portofoliul de semințe a fost îmbunătățit cu hibrizi noi, ultraperfomanți: la porumb – ZP 488 și Topola de assuaga (ZP 555), la floarea soarelui – hibridul MN 11961 (cu tehnologie Clearfield), iar la soia soiurile Dekabig, Eiko și Fortezza.
“Doresc să mulțumesc tuturor partenerilor noștri pentru colaborarea de succes avută în 2014. În anul 2015 ne vom concentra toate eforturile pentru a avea rezultate cel puțin la fel de bune. Unul dintre principalele noastre obiective este să oferim soluții complete, adaptate cât mai bine nevoilor fermierilor. Alt obiectiv al nostru este să implementăm tehnologii de vârf în cât mai multe ferme și de aceea îmbunătățim constant portofoliul nostru de produse”, a declarat Alexandru Precup, președintele Summit Agro România.
De asemenea, au fost reamintite produsele recunoscute: Mospilan, Fury (insecticide), Topsin, Yamato, Rovral (fungicide), Nisshin, Targa Super (erbicide), fertilizanţi (Sumistart P, Brassitrel Pro, Last N), semințe (porumb ZP 341).
Echipa Summit Agro România se extinde și se consolidează, având în prezent o echipă de vânzări formată din trei directori regionali (pentru regiunea Centru și Vest, Sud, Est) ce coordonează directorii de zonă, la care se adaugă și reprezentanții tehnici, unul din segmentele ce se află încă în curs de dezvoltare. Summit Agro a fost înfiinţată în România în anul 1997 şi face parte din grupul Sumitomo Corporation, cu sediul central în Japonia.
-
Euralis – “hibrideaza “inovatia seminţelor
Euralis Seminţe a lansat oferta de seminţe 2015 pentru viitoarea campanie agricolă de primăvară.
„La acest simpozion am prezentat toată gama de produse Euralis Seminţe la acest moment aflate în comercializare în România şi anume seminţele de porumb, de floarea-soarelui, de sorg, de rapiţă de primăvară şi de soia”, ne-a declarat Cerasela Achim, director de vânzări pentru România şi Republica Moldova al Companiei Euralis Seminţe.
Tropical Dent® – o nouă grupă genetică de porumb
Cultivatorii prezenţi au aflat de noua grupă de porumb hibrid descoperită în exclusivitate de geneticienii de la Euralis Seminţe care se numeşte Tropical Dent®. Din această gamă se definesc hibrizii: ES Cockpit, ES Gallery, ES Method şi ES Cortes.
La aceştia se însumează produşii rezultaţi în urma programului de cercetare Roots Power®, lansat în urmă cu patru ani de Euralis Seminţe, având drept scop selecţia hibrizilor de porumb cu cele mai dezvoltate sisteme radiculare cu toleranţă la stresul termo¬-hidric şi cădere, dar şi o deosebită capacitate a extrage apa şi nutrienţii din sol.
În portofoliul de ofertă pus la dispoziţia fermierilor, se află hibridul Sensor cu cea mai mare notorietate, un produs foarte stabil, şi imediat după el este hibridul Flato, cei mai cunoscuţi şi cei mai ceruţi hibrizi de fermieri.
Pentru porumbul siloz, se remarcă hibridul ES Feria.
OR Master® – soluţii elitiste pentru combaterea Orobanche cumana
Pentru cultura de floarea-soarelui, Euralis Seminţe a lansat conceptul OR Master® care oferă soluţii de elită pentru hibrizii de floarea-soarelui împotriva Orobanche cumana, inclusiv rezistenţa genetică inovativă la cele mai agresive rase ale celui mai mare dăunător al culturii de floarea-soarelui sau combinaţii între rezistenţa genetică la Orobanche şi sistemul de producţie Clearfield.
„Pe segmentul de floarea-soarelui convenţională, noi am rămas cu un singur produs – Bella – pentru că piaţa din România este din ce în ce mai restrânsă. Însă, pe piaţa de Clearfield stăm foarte bine, avem o gamă completă, atât de hibrizi linoleici, cât şi de high oleici, mai ales că în acest an agricol suprafaţa cultivată va însuma între 80 şi 100 de mii de hectare. Din genetica high oleică aş aminti Balistic, cel mai cunoscut hibrid din piaţă, dar şi ultimii veniţi din cercetare, care vor fi cei dintâi – Tektonic şi Grafic. Gama de hibrizi linoleci de floarea – soarelui este completă, începând cu Novamis – cel mai timpuriu hibrid, Florimis, cel mai cunoscut hibrid linoleic din portofoliul nostru, dar şi noutăţile, precum Terramis şi Bellamis. De asemenea, suntem prezenţi pe gama de Clearfield Plus cu Candimis şi Genesis”, a precizat Cerasela Achim.
Programe cercetare avansate pe floarea-soarelui şi sorg
Euralis Seminţe – unul dintre liderii europeni pe piaţa de seminţe multitulpină – dezvoltă cele mai avansate programe europene de cercetare europene pe floarea–soarelui (Soltis) şi sorg (Eurosorg). De asemenea, compania este membră în Asociaţia Donau Soja a cărei scop este extinderea suprafeţei cultivate cu soia convenţională la nivelul comunitar.
-
La Simpozionul Biocrop se lanseaza seminte puternice pentru culturi mai bogate
Compania Biocrop a lansat în Brăila, oferta de produse pentru această primăvară de Biocrop, mulţi dintre aceştia dorind să amenajeze loturi demonstrative cu produsele acestui important jucător de pe piaţa agrobussinesului românesc.
Toranno – noul hibrid Biocrop
„În portofoliul nostru, avem o gamă variată de hibrizi şi soiuri înalt productive pentru culturile de primăvară. La porumb, noutatea este Toranno, un hibrid FAO 370, recomandat pentru boabe, siloz sau biomasă, cu o bună digestibilitate, cu o bună spre foarte bună toleranţă la secetă şi la boli şi cu rezistenţă la înclinare şi frângere deosebilă. Acesta completează gama de hibrizi de porumb care începe cu Roberto şi Adorno (FAO 290) şi se termină cu Ginko (FAO 320) şi Swiss (FAO 350)”, ne-a declarat Iulian Neculau, manager zona sud-est al Companiei Biocrop.
Hibrizi de floarea-soarelui înalt productivi
În continuare, oficialul Biocrop a susţinut că oferta de floarea-soarelui a companiei conţine hibrizii high oleici Oliva şi Duet, cu sistemul de producţie Clearfield, foarte toleranţi în condiţii de stres termo-hidric, cu un procent de acid oleic de peste 80 la sută, dar şi semi-timpuriul Meteor cu tehnologia Clearfield, foarte tolerant la mană şi lupoaie.
Compania Biocrop a pregătit pentru producătorii agricoli soiul de grâu de primăvară Triso, din categoria Elită, excelent pentru panificaţie, două varietăţi de orzoaica de primăvară – Steward şi Armada – cu două rânduri de boabe, foarte tolerante la boli foliare şi secetă, dar şi lucerna Daniela.
Campania promoţională „Culturi bogate, corect analizate”
„În perioada 1 februarie – 15 octombrie 2015, Compania Biocrop va desfăşura campania promoţională intitulată „Culturi bogate, corect analizate”, în care premiul cel mare este Granolyser – un analizor de cereale performant -, precum şi alte produse oferite de Biocrop”, a precizat Iulian Neculau.
Prin ţinuta elevată a expunerii, prin interesul manifestat de producătorii agricoli brăileni faţă de portofoliul de produse şi de campania promoţională lansate oficial, dar şi prin acţiunea de socializare, evenimentul de sală de la Brăila a întrunit toate ingredientele succesului.
6 . DuPont Pioneer și-a prezentat oferta 2015 pentru agricultorii români
DuPont Pioneer și-a prezentat oferta pentru anul 2015 în cadrul unui simpozion organizat la Brăila unde au participa sute de producători agricoli, colaboratori, distribuitori, oficiali ai instituţiilor agricole judeţene.
Specialiştii echipei DuPont Pioneer au prezentat oferta 2015 pentru agricultorii români din care nu au lipsit noii campioni ai generaţiei Pioneer – şi anume hibrizii de porumb din gama Optium AQUAmax, noua tehnologie în combaterea lupoaiei (Orobanche cumana) pentru cultura de floarea – soarelui cu hibrizii P64LE25, P64LE99 şi P64LC108, precum şi cele două erbicide lansate pe piaţă anul trecut, respectiv DuPont Arigo şi DuPont Principal Plus.
„Anul acesta, de importanţă majoră pentru noi şi pentru fermieri este gama de hibrizi de porumb Optium AQUAmax care este cea mai performantă gamă în ceea ce priveşte toleranţa la secetă şi arşiţă, atât în condiţii de irigat, cât şi în condiţii de neirigat, este, din punctul nostru de vedere, cea mai sigură opţiune pe care fermierul o poate lua pentru a obţine performanţa productivă.
În ceea ce priveşte cultura de floarea-soarelui, în 2015, noi punem în piaţă un portofoliu mai important ca număr de hibrizi şi produse accesibile pentru fermieri şi – practic – în acest an dorim să ne consolidăm poziţia pe care o ocupăm la această cultură, unde se detaşează cei doi hibrizi lideri de piaţă: P64LE25 şi P64LE99.
Avem un minus la soia că nu avem o cantitate suficientă cu care să ţinem piaţa, comenzile fiind mult mai mari, iar la rapiţă, cred eu, compania noastră va fi lider de piaţă şi la această cultură, întrucât hibrizii noştri au dovedit o rezistenţă net superioară la iernare faţă de alte genotipuri prezente pe piaţă”, a declarat Jean Ionescu, director naţional de vânzări.
Compania DuPont Pioneer a reluat prezentarea noilor produse, ieri, în fața a peste 200 de fermieri gălăţeni.
-
Noi hibrizi de porumb în oferta Pioneer pentru 2015 asigură producții profitabile
Compania DuPont Pioneer a introdus pe piața românească, anul trecut, 10 noi hibrizi de porumb. Pentru 2015, producătorul vine cu încă 5 noi produse în portofoliu. Față de generațiile anterioare, noi hibrizi oferă recolte mai bune în condiții identice de cultivare, media producțiilor obținute la hectar fiind cu 500 de kilograme mai mare.
”În acești 2 ani, DuPont Pioneer adaugă în portofoliul său 15 hibrizi de porumb care îi ajută pe fermieri ca activitățile din cadrul fermei să înregistreze și mai mult succes. Acești 15 noi hibrizi depășesc în mod constant producția generației anterioare și de aceea vă recomandăm să îi cultivați”, arată reprezentanții DuPont Pioneer România într-un catalog de prezentare al hibrizilor săi din 2015.
Potriviti specialiștilor, unul dintre cele mai importante elemente ale cultivării porumbului este selecția corectă a hibridului. Selecția se face în funcție de potențialul de producție într-un anumit mediu. ”Noua generație depășește întotdeauna performanțele generației anterioare. În testele noastre utilizăm hibrizii de top ca standard. Doar acele produse care depășesc standardul de producție mai mulți ani la rând, vor face parte din noul nostru portofoliu. Este un proces foarte strict și foarte riguros, care asigură un avantaj de producție al hibrizilor, ajutându-i pe fermieri să obțină producții ridicate și un profit mai mare”, explică DuPont Pioneer modul în care au fost selectați noii hibrizi de porumb.
În afară de potențialul mare de producție, sunt multe alte caracteristici importante pe care Pioneer la utilizează drept criteriu pentru noua generație de hibrizi. Exemple de criterii sunt toleranța la stres, stabilitatea și cel mai important, adaptabilitatea la climatul continental din regiunea noastră. Acesta este motivul pentru care DuPont Pioneer a înființat stații de cercetare locale.
Avantajul de producție al noilor produse poate fi diferit de la un hibrid la altul, în funcție de grupa de maturitate și de factorii de mediu. ”Pe baza testelor derulate în 2013, am calculat avantajul de producție al noii generații de hibrizi pentru produsele oferite în 2014 și în 2015. Am comparat acești hibrizi cu portofoliul nostru standard și în prezent sunt produse de top și cele mai performante de pe piață”, se mai arată în prezentarea DuPont Pioneer.
Tabelul indică avantajul de producție al noii generații în diferite grupe de maturitate. Diferența dintre vechea și noua generație este semnificativă în fiecare grupă de maturitate. Pe baza rezultatelor de mai sus, avantajul mediu de producție este de jumătate de tonă în favoarea noilor hibrizi!
Pentru mai multe informații despre oferta de hibrizi a companiei DuPont Pioneer în 2015, consultați Catalogul Pioneer 2015.
Sursa: www.pioneer.com/web/site/romania
Pioneer ofera o noua generaţie de hibrizi de porumb şi floarea-soarelui
-
DuPONT Pioneer a lansat in judeţul Galaţi un nou program de imbogatire a fermierilor
Cu acest prilej, echipa de specialişti a prezentat în faţa partenerilor de afaceri ai companiei portofoliul produselor noi oferite de Pioneer pentru acest an.
În catalogul noutăţilor se detaşează introducerea a trei noi hibrizi de porumb din gama Pioneer Optimum® AQUAmax®. „Anul trecut am avut hibrizi ca: P 9175, P 0216 şi P 0412, iar acum am completat brandul produselor cu încă trei noi creaţii şi anume: P 9241 care este din grupa de maturitate 330 FAO, P 9911 – 410 FAO şi cu încă un hibrid P 8523 – 270 FAO, care în judeţul Galaţi este recomandat mai mult pentru cultură dublă”, ne-a declarat Bogdan Huştiu, director de vânzări Zona 2.
Hibrizi de floarea-soarelui marca Pioneer Protector
Pentru floarea – soarelui, Pioneer a lansat conceptul Protector la hibrizi de floarea-soarelui care oferă protecţie la mană (Plasmopara halstedii) şi lupoaie (Orobanche cumana). Acest din urmă parazit, din păcate, a început să împânzească judeţul Galaţi.
Noua tehnologie în combaterea lupoaiei include hibrizii de floarea-soarelui care conţin gena OR5 cu rezistenţă completă pentru rasele de lupoaie A-E şi gena OR7 cu rezistenţă completă la rasele de lupoaie A-G.
De asemenea, în portofoliul anului 2014 au intrat doi noi hibrizi – P64LE99 şi P63LE75 – care au la bază Sistem II, o tehnologie dezvoltată de DuPont Pioneer care reduce impactul asupra producţiei cauzat de infestarea cu lupoaie.
În plus, o nouă generaţie de hibrizi de floarea-soarelui ce aparţin tehnologiei Express completează catalogul noutăţilor.
9. Oferta de Soiuri si hibrizi de porumb floarea soarelui si de alte seminte-marca :Fundulea, Procera,Pioneer, KWS,Euralis, DEKALB , ES CCORTES, Monsanto si alti parteneri
Hibridul de porumb Fundulea 376
In Romania, in anul 2013 productiile au depasit constant 11.100 kg/ha la hibridul de porumb Fundulea 376 produs la SNCD Fundulea, judetul Calarasi.
Caracteristici: Hibrid simplu, semitardiv; Perioada de vegetatie- 144 de zile; Stiulete foarte mare – peste 22 cm, cilindro-conic, foarte bine acoperit cu boabe.
Avantaje: FOARTE TOLERANT la seceta si arsita; Rezistenta buna la bolile stiuletelui si frunzelor; Rezistent la caderea si frângerea tulpinilor; PRODUCTIVITATE FOARTE MARE la hectar chiar si in anii secetosi; Adaptabil la diferite tipuri de cultura si sol; Excelenta vigoare de rasarire.
Productii: Potential de productie: 14.600 – 14.800 kg/ha; In România, in 2012 s-au obtinut productii de peste 7.000 kg/ha, iar in anul 2013 productiile au depasit constant 11.100 kg/ha.
Recomandari:
- Densitate de cultivare:000 – 55.000 plante / ha (neirigat); 65.000 – 70.000 plante / ha (irigat)
- Zone de cultura:Se cultiva cu succes in toate zonele de campie din Romania
Hibrizii de porumb Procera
Procera Seeds a aparut din dorinta de a integra pesticidele Procera, cu o gama variata de seminte de calitate. Firma Procera a inceput comercializarea semintelor inca din anul 2005, moment in care a licentiat in regim de exclusivitate, hibrizi de floarea-soarelui si de porumb, atat din Romania cat si din Franta.
Oferta de hibrizii de porumb Procera este urmatoarea:
Hibrid de porumb simplu, timpuriu CERA 3908
- AVANTAJE:germoplasma Procera, creata in Romania; excelenta capacitate de pierdere a apei la maturitate; foarte buna toleranta la Fusarium si Helminthosporium; excelenta capacitate de productie in conditii intensive; permite semanatul la inceputul perioadei optime; obtine randamente ridicate in cultura dubla din sudul tarii
- DESCRIERE:tulpina ferma, cu elasticitate ridicata, de inaltime medie; frunze de culoare verde inchis, cu port semi-erect; insertia stiuletelui medie si uniforma; bob dentat; MMB: 240 – 310 g; grupa FAO 290
- CERA 3908 se recomandapentru toate zonele de cultura a porumbului, dar in special este destinat zonelor de podis si zonelor din NV si NE tarii.
- Densitatea la semanat:Neirigat: 60 mii plante recoltabile / ha; Irigat: 65 mii plante recoltabile / ha.
Hibrid de porumb triliniar, semitardiv CEREA 6
- AVANTAJE:germoplasma Procera, creata in Romania; excelenta vigoare in primele faze de vegetatie; recomandat pentru boabe si siloz; pierde rapid apa la maturitate; realizeaza productii constante in areale diferite
- DESCRIERE:tulpina ferma, cu insertia stiuletelui medie – inalta; frunze de culoare verde inchis, cu port semi-erect; stiulete cilindric, bine acoperit cu boabe; bob dentat; MMB: 300 – 350 g; toleranta buna la cadere; grupa FAO 390;
- CERA 6 se recomandain zonele I si II de favorabilitate pentru cultura porumbului, atat la irigat cat si la neirigat.
- Densitatea la semanat:Neirigat: 55 mii boabe; Irigat: 65 mii boabe
Hibrid de porumb trilinial, semitardiv CERA 2504
- AVANTAJE:germoplasma Procera, creata in Romania; ritm foarte bun de crestere in primele faza de vegetatie
- pierde rapid apa la maturitate; performante excelente in conditii de intensivizare; toleranta foarte buna la seceta, cu productii foarte bune
- DESCRIERE:tulpina de intaltime medie; frunze cu port semi-erect; stiulete cilindro-conic, compact, bine acoperit cu boabe; bob dentat; MMB: 320 – 345 g; grupa FAO 440
- CERA 2504se recomanda in zonele I si II de favorabilitate pentru cultura porumbului, cu rezultate excelente in conditii de irigare si de respectare a tehnologiei de cultura.
- Densitatea la semanat:Neirigat: 55 mii boabe; Irigat: 65 mii boabe
Hibrid de porumb semitardiv BARAGAN 48
- AVANTAJE:germoplasma Procera, creata in Romania; buna vigoare la pornirea in vegetatie; pierde rapid apa la maturitate; toleranta foarte buna la seceta si arsita;
- DESCRIERE:tulpina medie – inalta si rezistenta – buna rezistenta la cadere; frunze cu pot semi-erect; stiulete cilindro-conic bine fecundat; bob dentat; MMB: 330 – 350 g; grupa FAO 480;
- BARAGAN 48 se recomandapentru zonele de favorabilitate I si II in Campia Romana si in Campia Banatului, atat la irigat, cat si la neirigat.
- Densitatea la semanat:Neirigat: 50-55 mii boabe; Irigat: 55-60 mii boabe
Hibrid de porumb trilinial, semitardiv CERA 10
- AVANTAJE:germoplasma Procera, creata in Romania; tolerant la stresul hidric din zonele semiaride cu ritm rapid de crestere in primele faze de vegetatie; foarte bun stay-green, pierde rapid apa la maturitate; productii ridicate in conditii intensive de cultura
- DESCRIRE:tulpina medie – inalta; insertia stiuletelui medie – inalta; stiulete cilindro-conic, compact, bine acoperit cu boabe; bob dentat; MMB: 320 – 350 g; grupa FAO 540
- CERA 10 se recomandain zonele I si II de favorabilitate pentru cultura porumbului, in Campia Romana si in Campia Banatului, atat la irigat cat si la neirigat.
- Densitatea la semanat:Neirigat: 50-55 mii boabe; Irigat: 55-60 mii boabe
Hibrid de porumb semitardiv GENEROS
- AVANTAJE:tolerant la seceta si arsita; tolerant la boli si daunatori; tolerant la caderea plantelor; ritm bun de pierdere a apei din bob la maturitate;
- DESCRIERE:talie mijlocie-inalta (230-250 cm); insertia stiuletelui la 100-110 cm; frunze semi-erecte; lungimea medie a stiuletelui 20-25 cm; numar randuri de boabe 16-18; rahis rosu subtire; peduncul subtire; perioada de vegetatie semanat-maturitate fiziologica 138-143 zile; grupa FAO 540
- Densitatea la semanat:Neirigat: 50-55 mii boabe; Irigat: 60-65 mii boabe
Amaize cel mai bun porumb dulce
Amaize este o varietate rara delicioasa de porumb alb, dulce non-OMG.
George Crookham si Bruce Hobdey au perfectionat in mod natural deliciosul porumb dulce Amaize timp de 22 de ani, folosind 10.000 de variante de testare. alt=amaize v:shapes=”_x0000_i1026″> Introdus in 2011, faniisoiului Amaize continua sa vorbeasca cu entuziasm si in 2014 despre gustul sau uimitor sustinand ca nu este de egalat de catre nici un alt soi de porumb dulce. Comerciantii cu amanuntul participa din plin la crestere vanzarilor cu un program de marketing extins, care include punct de vanzare, relatii publice de promovare, etc. Ajungand tocmai la timp pentru vara aceasta, porumbul Amaize, dulce si crocant va fi disponibil pentru o perioada limitata de timp, pana in septembrie in magazinele si pietele selectate, iar locatiile respective sunt prezentate consumatorilor pe un site special de prezentare (www.AmaizeSweetCorn.com .) Porumbul dulce Amaize este multiplicat folosind metode traditionale de hibridare si nu este modificat genetic. Amaize este cultivat la nivel local prin tehnologii agricole conventionale.
ES CCORTES, hibridul de porumb ultra-performant
S-a aprobat inscrierea in Catalogul Oficial al Soiurilor din Romania, din 2014, a hibridului de porumb EURALIS – ES CCORTES.
La inceputul anului 2009, Euralis si-a deschis propria filiala de promovare si comercializare de seminte sub brandulEuralis in Romania, Euralis Seminte SRL, cu sediul la Bucuresti.
ES CCORTES
IDENTITATE.
Grupa FAO 420; Hibrid simplu; Bob dentat; Greutatea medie a stiuletelui – 148 grame;
PUNCTE FORTE.
- Capacitate de a pierde foarte rapid apa din boabe catre sfarsitul perioadei de vegetatie;
- Pornire viguroasa in vegetatie;
- Toleranta ridicata la frangere;
- Efect de compensare foarte mare(stiuleti mai mari daca lipsesc plante);
- Deosebit de tolerant la seceta.
- Potential de 14500 kg/ha
TOLERANTA LA BOLI:
Frangere; Fusarium; Helminthosporium; Ustilago
DENSITATE LA SEMANAT:
65.000 boabe germinabile/hectar
Hibrizi de porumb DEKALB pentru 2014
S-a aprobat inscrierea in Catalogul Oficial al Soiurilor din Romania, din 2014, a cinci hibrizi de porumb DEKALB:
DEKALB 4795:
- Grupa FAO 390; SEMITIMPURIU; MOTO –“SANATATE SI PUTERE”; productii ridicate si stabile; raspunde favorabil in conditii de tehnologie
DEKALB 4995:
- Grupa FAO 420; SEMITARDIV, MOTO –”GREU DE DEPASIT”; productii ridicate si stabile; raspunde favorabil in conditii de tehnologie.
DEKALB 4490:
- Grupa FAO 360; SEMITIMPURIU; MOTO –“NARE HAMBARE PE MASURA”; productii ridicate si stabile; toleranta la stresul hidric si termic.
Ceilalti doi hibrizi inscrisi in catalog sunt: DKC 3409; DKC 3420
Productie de peste 14 tone/ha la porumbul ZP 434
Porumbul ZP 434 (Dalmac) face parte din grupa FAO 400 si este un hibrid care prezinta o densitate foarte buna la conditiile de seceta.
Se poate cultiva in toate zonele favorabile pentru cultura porumbului din sudul si estul tarii precum si in vest in arealul grupei FAO 400 – 500.
Avantaje:
- Hibrid semitimpuriu – dentat
- Numarul de zile de la semanat pana la maturitate ~ 120- 125
- Potential de productie de peste 14 tone/ha
- Recomandat atat pentru productia de boabe cat si pentru siloz
Caracteristici Morfologice:
- Numarul de randuri pe stiulete ~ 14 – 16
- Numarul mediu de boabe pe rand ~ 34
- MMB ~ 350g
- Inaltimea Plantei ~ 255 cm
- Inaltimea de insertie a stiuletului~110 cm
- Lungimea stiuletului ~ 20 – 22 cm
Calitatea boabelor:
- Continutul in proteina – 8,52 %
- Continutul de amidon -71,36%
- Continutul de ulei – 5,26 %
Caracteristici de cultura:
- In condiţii tehnologice bune se recomanda o densitate la semanat de: 65.000-70.000 boabe/ha in conditii de irigare; 62.000 – 65.000 boabe/ha la neirigat.
Monsanto testeaza hibrizi de porumb care produc 18-19 t/ha
In ultimii 7 ani, Monsanto Romania a fost cel mai mare producator de samanta din Romania, iar in ultimii 10 ani Monsanto a fost cel mai mare exportator de samanta al Romaniei.
“Incluzand cele 3 milioane de saci din acest an, Monsanto a produs in Romania un total de 13 milioane de saci de porumb, 4,5 milioane saci de soia, 2 milioane de saci de floarea-soarelui si un milion de saci de rapita hibrida. Peste 90% din aceasta productie a fost exportata. In ultimii 7 ani, Monsanto Romania a fost cel mai mare producator de samanta din Romania, iar in ultimii 10 ani Monsanto a fost cel mai mare exportator de samanta al Romaniei. In aceasta misiune, compania a fost ajutata de 800 fermieri din 21 de judete”, a spus Mihai Haraga, primul director al Monsanto Romania.
„Un angajament al Monsanto este ca pana in 2030 sa dubleze productiile la cele mai importante culturi. Trebuie sa spun ca in ceea ce priveste porumbul, probabil nu vom astepta pana in 2030 si lucrul acesta se va intampla foarte curand. Primele incercari si primele teste au dus la rezultate care se apropie de 18,5-19 t/ha”, a anuntatCosmin Chioreanu, country-lider al Monsanto pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.
Monsanto a realizat si o noua investitie la Sinesti, Ialomita. Este vorba de turnului de calibrare, care va dubla capacitatea de producere de samanta in urmatorii trei ani.
Hibrizii de porumb – Summit Agro Romania
Asa cum am obisnuit colaboratorii nostri, la fiecare inceput de campanie, Summit Agro Romania vine in fata fermierilor cu noutatile din domeniul pesticidelor, fertilizantilor foliari si a semintelor.
In acest an, am ales sa va prezentam noii hibrizi de porumb aflati in portofoliul SUMMIT AGRO, hibrizi preluati de la Institutul de porumb Zemun Polje, Serbia.
In urma cu patru ani eram la faza de testare a acestor hibrizi, in urma cu trei ani eram la primele cantitati vandute si deja in 2013 suntem in pozitia de a avea exclusivitatea acestor hibrizi pentru intreaga Europa. Dorim ca fiecare dintre dumneavoastra sa cunoasca acesti hibrizi de porumb, sa-i verifice si sa-i cultive chiar si pe suprafete mai mici din cadrul fermelor agricole.
De ce dorim acest lucru?
Din simplu motiv ca hibrizii de porumb marca Zemun Polje au confirmat asteptarile noastre, dar cel mai mult pentru ca sunt adaptati tuturor zonelor de porumb din Romania.
Institutul de porumb din Serbia “Zemun Polje” este specializat in ameliorarea porumbului, in elaborarea de tehnologii de cultura la aceasta specie si nu in ultimul rand in producerea de samanta.
Summit Agro Romania intentioneaza ca la aceasta marca sa introduca pe piata CALITATEA SUMMIT.
Ce inseamna aceasta calitate?
Germinatie mare – Calitate Summit
In viziunea noastra, Summit Agro Romania va importa samanta ZP numai din loturile cu germinatia minima 93%.
Puritate mare – Calitate Summit
Toata samanta de porumb ZP va avea puritate minimum 99%. Aceasta puritate va fi regasita in calitatea tuturor loturilor noastre de samanta.
Prin aceste masuri de “CALITATE”, Summit Agro Romania incearca sa fie cat mai apropiat de cei care cultiva pamantul. Interesul nostru comun se regaseste in satisfactia fermierului, a colaboratorului nostru care intelege ca suntem impreuna in acelasi domeniu.
Dupa testarea hibrizilor de porumb ZP si dupa analizarea acestora atat in conditii de cultura performante dar si in conditii mai potrivite, atat in conditii de umiditate dar si in conditii de seceta si stres hidric, am ales pentru ROMANIA 10 hibrizi din diferite clase de maturitate, cu diferite caracteristici agronomice specifice.
In materialul de mai jos va prezentam in linii mari campionii productiilor mari si constante din Romania, astfel:
ZP – CEDA
Este un hibrid triliniar, semitimpuriu- FAO 320, cu o mare capacitate de adaptabilitate la conditiile de cultura din Romania. Este catalogat ca si unul dintre hibrizii cu toleranta deosebita la cadere si la conditiile de seceta din tara noastra. Este destinat in special pentru obtinerea productiei de boabe, avand capacitatea de a pierde relativ repede apa la maturitate. In conditii normale de cultura acest hibrid da productii constante (peste 10 tone/ha). In cazul verilor cu temperaturi ridicate, datorita perioadei mai scurte de vegetatie, acest hibrid este mai putin afectat. Hibridul CEDA prezinta plante de o inaltime de peste 265 cm, cu o insertie a stiuletelui la peste 110 cm. Stiuletele este mai subtire, cu un numar mai redus de randuri (14 randuri/stiulete) dar cu o lungime medie a stiuletelui de peste 20 cm. Este un hibrid performant cu realizarii deosebite in Romania.
ZP 341
Este un hibrid simplu de porumb- FAO 340, cu o mare capacitate de productie. Este hibridul cu cea mai mare adaptabilitate la toate conditiile de cultura din Romania. Este destinat in special pentru obtinerea de boabe dar de asemenea se poate utiliza pentru obtinerea silozului. ZP 341 este un hibrid cu o toleranta deosebita la temperaturile ridicate din cursul perioadei de vegetatie si cu o buna toleranta la stresul hidric. Prezinta un stiulete gros, cu un numar de 16 randuri de boabe, cu 32 de boabe/rand, cu MMB de aproximativ 320 grame. Este un hibrid performant cu realizari deosebite in Romania. In conditiile de seceta din anul 2012 acest hibrid a avut o comportare deosebita in toate zonele in care a fost cultivat.
ZP 434 (DALMAC)
Este un hibrid semitimpuriu de porumb- FAO 400. In aceste conditii hibridul ZP 434 poate fi cultivat fara probleme in Romania in arealul de cultura al hibrizilor din grupele FAO 400 si 500. A fost remarcat ca un hibrid cu productii stabile atat in Moldova, in SE si SV Romaniei. Este un hibrid tolerant la seceta. Prezinta un stiulete mai putin gros decat ZP 341, cu un numar de 14 randuri de boabe/stiulete dar cu un numar mai mare de boabe pe rand (aproximativ 34). Este un hibrid a caror plante ajung la inaltimea de 255 cm iar inaltimea de insertie a stiuletelui la 110 cm. Este un hibrid cu mare adaptabilitate la toate conditiile de cultura. Reactioneaza bine la aplicarea ingrasamintelor chimice.
ZP 560
Este un hibrid nou, omologat in anul 2011, simplu, semitarziu, dentat aflat la inceputul grupei FAO 500. Se poate folosi atat pentru producerea de boabe, dar si pentru obtinerea unui siloz de calitate. Are un potential ridicat de productie (peste 15 tone de boabe/ha). Prezinta un stiulete mare, robust cu 16 randuri de boabe si cu 38 boabe/rand. Pentru a ajunge la maturitate acest hibrid are nevoie de o perioada de 126–132 zile din momentul semanatului, in functie de zona de cultura. Este un hibrid cu un continut ridicat de proteina in bob ce poate depasi 10%, cu un continut ridicat de ulei mai mare de 5% si un continut in amidon ce depaseste 72%. Datorita capacitatii mari de productie, hibridul este foarte apreciat si de micii producatori care utilizeaza tehnologia de recoltare in stiuleti.
Pe langa hibrizii prezentati mai sus, Summit Agro Romania mai are in portofoliu si samanta din urmatorii hibrizi: ZP 278 (FAO 290); ZP 335 (FAO 300); ZP 409 (FAO 400); SMEDEREVO (FAO 520); ERRIKO (FAO 590). Toti acesti hibrizi au fost testati, cultivati si apreciati de foarte multi fermieri din Romania.
PR35T36 – nou hibrid de porumb foarte productiv si rezistent la seceta
style=’outline: 0px’ alt=PR35T36 v:shapes=”_x0000_i1038″>PR35T36 este un nou hibrid simplu semitardiv, cu un potential de productie foarte ridicat (15-16 t/ha) si care are un ritm rapid de crestere in primele faze de vegetatie.
PR35T36 are urmatoarele avantaje: adaptabilitate la diferite conditii ecologice; rezistenta foarte buna la seceta; rezistenta buna la frangere si cadere; ritm rapid de pierdere a apei.
Sfaturi pentru fermieri: zonele de cultura recomandate pentru acest hibrid sunt cele de campie din sudul si vestul tarii, cu tehnologie intensiva si la irigat.
Densitate: neirigat: 50.000-55.000 plante recoltabile/ha; irigat: 55.000-60.000 plante recoltabile/ha.
KERBEROS, un excelent hibrid de porumb rezistent la seceta
Hibrizi de Porumb KWS
Hibrid | FAO | Descriere |
BALASCO – NOU | 390 | Unic prin habitus, surprinzător prin performanță |
GARBURE | 370 | Cele mai sănătoase recolte |
GAVOTT | 280 | Performanţă si calitate EXTRAtimpurie |
KAIFUS | 380 | Plasticitate ecologică superioară ! |
KALIMNOS | 500 | Performant ca un pur sange ! |
KAMELIAS | 340 | Cel mai stabil in grupa timpurie! |
KAMPARIS – NOU | 390 | CAMPION LA PERFORMANTA, constant in zone umede si secetoase |
KARMAS | 410 | Performant si stabil |
KARNEVALIS | 260 | Dentatul extratimpuriu, producții excelente ! |
KINEMAS | 350 | Campionul semitimpuriilor ! |
KITTY | 490 | Dubla performanta in conditii intensive ! |
KONFITES – NOU | 390 | Nascut a fi liderul acestei maturitati |
KONSENS – NOU | 390 | Unic prin calitate, star in constelatia silozului! |
KORNELIUS | 400 | Potential de productie excelent! |
KRABAS | 330 | Potential de productie excelent |
KREBS | 480 | Dominant prin performanta! |
KWS 1394 | 430 | Stabilitate excelenta in conditii diferite ! |
KWS 2376 | 390 | Cel mai performant hibrid ! |
KWS 2482 – NOU | 390 | Oferă încredere, descurcându-se oriunde, oricând |
KWS 3381 | 450 | Performant prin plasticitatea ecologica superioara ! |
KWS 6471 | 360 | Stabil si performant in orice conditii ! |
KWS 9361 | 340 | ROBUST,UNIFORM,PERFORMANT |
LOSC | 250 | Cea mai buna recolta timpurie ! |
MIKADO | 550 | Cele mai mari productii de porumb siloz ! |
SEVERO | 270 | Excelent la productia de boabe! |
ALCEDO vine cu o oferta de samanta de porumb KWS din care face parte si KERBEROS, un hibrid din grupa FAO 330, cu bobul dentat si cu o perioda de vegetatie de 106-110 zile
AVANTAJE :
- Potential foarte mare de productie;
- Raport excelent al boabelor pe stiulete;
- Viteza foarte mare de uscare a boabelor la recoltare;
- Comportament excelent in conditii de stres hidric si termic
RECOMANDARI:
- Realizeaza productii foarte mari de productii in toate zonele de cultura a porumbului;
- Datorita rezistentei excelente la seceta, este o solutie si pentru arealul sudic al tarii;
- Se comporta foarte bine la orice nivele tehnologice
10.Cum au sustinut anul trecut pe FERMIERII DIN ROMANIA UNELE FIRME SI COMPANII si ce le ofera in continuare ? a) Ce produse noi intră în portofoliul Summit Agro România pentru anul 2015 ?
Summit Agro şi-a lansat campania de produse pentru acest an în cadrul unui eveniment organizat recent la Sighişoara.
Dintre mărcile cele mai cunoscute comercializate în România de Summit Agro, compania enumeră Mospilan, Fury (insecticide), Topsin, Yamato, Rovral (fungicide), Nisshin, Targa Super (erbicide), fertilizanţi (Sumistart P, Brassitrel Pro, Last N), seminţe (porumb ZP 341).
Pentru 2015, compania a lansat două produse noi pentru sănătate plantelor: Nagomi (un insecticid performant pentru rapiţă şi cereale) şi Optimol (moluscocid cu o formulare nouă, revoluţionară), precum şi mai mulţi hibrizi noi, ultraperfomanţi: la porumb – ZP 488 şi Topola de assuaga (ZP 555), la floarea soarelui – hibridul MN 11961 (cu tehnologie Clearfield), iar la soia soiurile Dekabig, Eiko şi Fortezza.
“Doresc să mulţumesc tuturor partenerilor noştri pentru colaborarea de succes avută în 2014. În anul 2015 ne vom concentra toate eforturile pentru a avea rezultate cel puţin la fel de bune. Unul dintre principalele noastre obiective este să oferim soluţii complete, adaptate cât mai bine nevoilor fermierilor. Alt obiectiv al nostru este să implementăm tehnologii de vârf în cât mai multe ferme şi de aceea îmbunătăţim constant portofoliul nostru de produse”, a declarat Alexandru Precup, preşedintele Summit Agro România.
Potrivit reprezentanţilor companiei. Summit Agro România va continua să se extindă şi să se consolideze, având în prezent o echipă de vânzări formată din trei directori regionali (pentru regiunea Centru şi Vest, Sud, Est) ce coordonează directorii de zonă, la care se adaugă şi reprezentanţii tehnici, unul din segmentele ce se află încă în curs de dezvoltare.
Soluţii complete pentru fermierii din 150 de ţări
Summit Agro a fost înfiinţată în România în anul 1997 şi face parte din grupul Sumitomo Corporation, cu sediul central în Japonia. Compania Summit Agro România oferă soluţii complete, integrând produse pentru protecţia plantelor, seminţe, atât pentru cultură mare cât şi pentru legume şi fertilizanţi.
Sumitomo Corporation are o istorie ce datează din 1630, este prezentă în peste 150 de ţări, cu peste 700 de sucursale, având un număr de aproximativ 74.000 de angajaţi. Corporaţia desfăşoară activităţi în diferite industrii: industria de metale, transporturi şi sisteme de construcţii, mediu şi infrastructură, media, bunuri şi servicii pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă, resurse minerale, energie, produse chimice şi electronice.
Alexandru Precup este noul presedinte Summit Agro Romania
Compania Summit Agro Romania are un nou presedinte incepand cu data de 17 ianuarie 2014, prin numirea in aceasta functie a fostului director general – Alexandru Precup. Dumnealui il inlocuieste pe Ando Takanori, care a sustinut dezvoltarea companiei in ultimii trei ani din functia de presedinte.
Domnul Ando Takanori va sustine in continuare echipa Summit Agro Romania din pozitia de Executive Officer pe care o ocupa in cadrul Sumi Agro Europa, compania care coordoneaza si activitatea din tara noastra.
Ando Takanori a declarat: “Numirea noului presedinte vine firesc, in urma politicii companiei Sumitomo Corporation de-a permite membrilor echipei de-a se dezvolta in cadrul companiei. Alexandru Precup are experienta bogata pe piata din Romania si este un profesionist desavarsit. Sunt convins ca va avea succes si va dezvolta compania Summit Agro Romania an de an.”
Alexandru Precup, noul presedinte Summit Agro Romania a spus: “Ii multumim domnului Ando Takanori pentru acesti trei ani, in care a coordonat dezvoltarea companiei noastre pana la un nivel care nu a mai fost atins pana acum, de la infiintarea din 1997. Avem proiecte ambitioase atat pentru dezvoltarea echipei, dar si a portofoliului, ceea ce ne va asigura o crestere constanta a cifrei de afaceri.”
Organigrama Summit Agro Romania este in continua extindere, din ianuarie 2014 echipa de vanzari avand trei directori regionali (pentru regiunea Sud, Est și Vest), la care se vor adauga patru promotori pentru toate regiunile. Echipa comerciala este sustinuta si de echipa de management: Liliana Ionescu – Director Business Unit, Mihai Miritescu – Director Departament Seminte, Daniel Tabacu – Director Dezvoltare si Silviu Caimac – Marketing Manager.
Summit Agro a fost infiintata in Romania in anul 1997 si face parte din grupul Sumitomo Corporation cu sediul central in Japonia. Compania Summit Agro are un portofoliu complet de produse pentru protectia plantelor, seminte pentru cultura mare si legume, plus fertilizanti. Printre marcile cele mai cunoscute comercializate in Romania de amintim: Mospilan, Fury, (insecticide), Topsin, Yamato, Rovral (fungicide), Nisshin, Targa Super (erbicide), fertilizanti (Elite, Last N), seminte (ZP, Rustica).
Sumitomo Group are o istorie ce dateaza din 1630, este prezenta in 116 tari, cu peste 700 de sucursale, avand un numar de aproximativ 74000 de angajati. Corporatia desfasoara activitati in diferite industrii: industria de metale, transporturi si sisteme de constructii, mediu si infrastructura, media, bunuri si servicii pentru imbunatatirea stilului de viata, resurse minerale, energie, produse chimice si electronice.
SUMMIT AGRO ROMANIA SRL
Str. Dr. Iacob Felix nr. 87, et. 5 | Sector 1 | 011034, CUI: RO9246530, Bucuresti | Romania
Tel. 021 223 14 34 | fax 021 223 14 92 | www.sumi-agro.ro | office@sumi-agro.ro
Solutia Summit Agro pentru buruienile graminee
Buruienile, desi sunt parte componenta a ecosistemelor si lanturilor trofice in care traim, pentru culturile agricole constituie plante straine, care concureaza plantele pentru apa, hrana si lumina. In general pagubele cele mai mari le pot crea in primele faze de vegetatie ale culturii.
Solul bine pregatit si fertilizat favorizeaza deopotriva o rasarire buna, nu numai a semintelor de cultura, dar si a celor de buruieni. In plus acestea din urma, fiind mai bine adaptate genetic sa faca fata conditiilor potrivnice de mediu, vor rasari si vor creste mai repede.
Buruienile care infesteaza culturile agricole din Romania, din punct de vedere botanic, se clasifica in monocotiledonate si dicotiledonate. Erbicidele, la randul lor se impart in erbicide care combat cu predilectie buruienile monocotiledonate (graminee) si erbicide care combat in principal buruienile dicotiledonate.
Mai trebuie tinut cont de faptul ca unele buruieni isi parcurg intregul ciclu de viata intr-un singur an (anuale) iar altele in mai multi ani (perene). In general, buruienile anuale sunt mai usor de combatut prin erbicidare, fata de cele perene care manifesta o rezistenta mai mare. In plus, buruienile anuale mai sunt distruse si de gerul din timpul iernii.
Pentru combaterea buruienilor graminee dupa rasarire, atat in culturi cat si in miristi, firma japoneza Nissan Chemical a descoperit molecula quizalofop-P-etil. Produsul formulat se numeste Targa Super si se comercializeaza si pe piata din Romania. Fiind selectiv pentru foarte multe culturi cu frunza lata, s-a extins repede si cu succes.
Despre erbicidul
Contine 50 g/L quizalofop-P-etil. Combate buruienile monocotiledonate anuale si perene. Se aplica postemergent, indiferent de stadiul de dezvoltare al plantelor de cultura, atunci cand marea masa a buruienilor cu frunza ingusta a rasarit si se afla in perioada de crestere activa (intre 3 si 6 frunze sau 5-15 cm). Erbicidul nu combate buruienile cu frunza lata si nici pe cele cu frunza ingusta, nerasarite inca. Culturile cu frunza lata, chiar daca au intrat in contact direct cu solutia de stropit, nu vor fi afectate.
Culturi la care produsul manifesta selectivitate:
• Arbusti foiosi
• Ardei
• Capsun
• Cartof
• Ceapa
• Conopida
• Dovlecel
• Fasole
• Floarea soarelui
• Lucerna • Mazare
• Morcov
• Patrunjel
• Pepeni
• Pomi fructiferi
• Praz
• Rapita
• Ridichi
• Salata
• Sfecla • Soia
• Spanac
• Telina
• Tomate
• Tutun
• Usturoi
• Varza
• Vinete
• Vita de vie
Targa Super se absoarbe prin frunze si se transloca repede in plante, ajungand pana in varful radacinilor buruienilor problema, fiind transportat prin xilem si floem. In acest fel produsul nu distruge doar foliajul, ci combate si previne regenerarea rizomilor subterani a celor mai rezistente buruieni: sorg, pir gros, pir tarator etc. Dupa 3 zile de la aplicare, pe buruieni apar primele simptome de ingalbenire. Dupa aproximativ doua saptamani, frunzele se usuca si buruienile mor.
Lista partiala a buruienilor combatute:
Monocotiledonate anuale Monocotiledonate perene
• Coada vulpii (Alopecurus myosuroides)
• Meisor (Digitaria sanguinalis)
• Iarba barboasa (Echinochloa crus-galli)
• Raigras (Lolium spp.)
• Mei (Panicum spp.)
• Mohor (Setaria spp.)
• Odos (Avena spp.)
• Obsiga (Bromus spp.) • Pir tarator (Agropyron repens)
• Pir gros (Cynodon dactylon)
• Picta (Phalaris arundinacea)
• Mei (Panicum spp.)
• Costrei (Sorgum halepense)
• Altele.
Erbicidul intra repede in plante, de aceea nu este afectat de ploile survenite la cateva ore dupa aplicare, insa este bine ca temperatura aerului sa fie moderata. Nu se recomanda a se aplica pe arsita, cand stomatele frunzelor sunt inchise, iar absorbtia se face mai greu. De asemenea, daca temperatura este scazuta, uscarea buruienilor se produce intr-un timp mai lung.
Targa Super nu se absoarbe prin radacini, fapt pentru care nu lasa remanenta si nu prezinta restrictii privind cultura urmatoare.
Stadiul omologarilor in Romania:
Cultura Buruienile combatute Doza
Sfecla de zahar Buruieni monocotiledonate anuale 1,0 L/ha postemergent
Costrei din rizomi 2 L/ha
Soia Buruieni monocotiledonate anuale 1,0 L/ha postemergent
Costrei din rizomi 2,5 L/ha
Floarea soarelui Buruieni monocotiledonate anuale 0,7 L/ha postemergent
Costrei din rizomi 1,5 L/ha postemergent
Cartof Buruieni monocotiledonate anuale 0,7-1,0 L/ha postemergent
Buruieni monocotiledonate perene 1,5-2,0 L/ha postemergent
Tomate transplantate Buruieni monocotiledonate anuale 1,0 L/ha postemergent
Rapita Buruieni monocotiledonate anuale, inclusiv samulastra de cereale 1,0 l/ha
Cantitatea de solutie recomandata la hectar este cuprinsa intre 150 si 300 L, atunci cand se aplica cu masini de erbicidat. Dupa erbicidare, se curata pompa si se spala rezervorul pentru a elimina urmele de erbicid.
Pentru culturi pe suprafete mici (gradini, aliniamente de pomi etc.) sau pe vetre de buruieni, Targa Super se poate aplica si cu pompa de spate, cu o concentratie a solutiei de 0,5% sau 50 ml produs in 10 L apa.
La cultura rapitei, Targa Super se poate aplica toamna sau primavara, pentru combaterea samulastrei de grau sau orz si a buruienilor monocotiledonate anuale rasarite. Este de preferat sa se erbicideze toamna pentru a evita concurenta buruienilor cu planta de cultura. Pe de alta parte, efectul erbicidului va fi mai puternic si mai rapid cu cat buruienile tinta vor fi mai mici.
Samulastra de grau si orz apare in proportii mari in cultura de rapita in principal in doua cazuri specifice: fie cand, din diverse motive, gradul de scuturare a culturii precedente de cereale a fost ridicat, fie atunci cand imediat dupa recoltarea cerealelor nu au survenit ploi, iar semintele scuturate au rasarit in masa dupa infiintarea culturii de rapita.
Dr.ing. Anastase IORGU
Ing. Ionut POPESCU
www.sumi-agro.ro
BASF: Ziua verde a cartofului
BASF a fost alaturi de alti specialisti in protectia plantelor, fermieri, cercetatori, producatori de cartof de samanta si comercianti la cel mai reprezentativ eveniment anual “Ziua verde a cartofului”.
Evenimentul, organizat de Federatia Nationala a Cultivatorilor de Cartof din Romania (FNCR) si Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov (INCDCSZ), a primit statut international, prin participarea producatorilor din Ungaria, Olanda si Franta, dar si prin prezenta marilor companii producatoare de pesticide si a distribuitorilor locali si nationali.
Problemele si provocarile pe care schimbarile climatice le-au adus cultivatorilor de cartof in ultimii ani au determinat actiuni tot mai dinamice pentru a obtine tuberculi cu o buna calitate sanitara, in conditiile unor cerinte tot mai severe de protectie a mediului inconjurator.
In acest domeniu, BASF are o buna reprezentare prin cateva produse cu eficienta ridicata in combaterea:
• manei cartofului, POLYRAM® DF si ACROBAT® MZ 90/600 WP
• buruienilor anuale monocotile si a unora dicotile, STOMP® AQUA (inlocuieste STOMP® 330 EC)
• gandacului din Colorado, FASTAC® 10 EC
agro.basf.ro
Summit Agro Romania a lansat Summitterra 2014
Summit Agro Romania a organizat Summitterra 2014 – eveniment de prezentare in camp a tehnologiei complete oferita de companie si aplicata la principalele culturi de camp. Au fost organizate doua platforme demonstrative de mari dimensiuni in Sud-Estul si Vestul Romaniei, care au demonstrat, in conditii reale de cultivare, eficienta si portofoliul complet al Summit Agro: de la seminte cu genetica de top, fertilizanti microgranulati si foliari, plus produse pentru protectia plantelor.
Alexandru Precup, presedintele Summit Agro Romania declara: ”Compania noastra a dovedit inca o data, in conditii reale de cultivare, ca are un portofoliu de produse complet si performant. Am dorit ca prin aceste platforme sa fim alaturi de fermieri cu o tehnologie adaptata conditiilor locale de cultivare – atat pentru Vestul tarii, cat si pentru Sud-Est. Fermierii prezenti au vazut cu ochii lor ca pot folosi cu incredere produsele noastre – chiar si in conditiile dificile din anul acesta si ca avem solutii de succes si pentru principalele culturi de camp.”
In partea de Vest, Summitterra a fost organizat la Grabat, judetul Timis, pe 22 mai 2014. Pe o platforma demonstrativa de peste 20 ha, sute de fermieri din Timis si judetele invecinate au vazut in conditii reale de cultivare hibrizii Summit Agro Seeds de grau, rapita, porumb si floarea soarelui, cu rezultate de exceptie: rasarire uniforma si densitate mare la hectar. Fertilizantul microgranulat Sumistart P a asigurat plantelor un start mult mai bun in vegetatie si o inradacinare mult mai profunda. A fost aplicat si noul produs din portofoliul Summit Agro – Nisshin – un erbicid postemergent pentru cultura porumbului, care a combatut cu succes buruienile monocotile anuale si perene.
Pe 29 mai 2014, la Baraganul, tehnologia adaptata conditiilor de cultura din Sud-Estul Romaniei a impresionat alte sute de fermieri din judetul Braila si judetele invecinate. Acestia au apreciat starea foarte buna a culturilor din platforma de peste 20 ha cultivata cu grau, rapita, porumb si floarea soarelui. Fermierii prezenti au declarat ca rezultatele sunt remarcabile, mai ales ca in acest an presiunea de boli, daunatori si buruieni este foarte mare. Portofoliul de insecticide, fungicide si erbicide a facut fata cu succes la toate culturile. Din multitudinea de produse aplicate, s-au remarcat insecticidele Mospilan, Nurelle D, Novadim Progress, fungicidele Yamato, Topsin si Matiz si erbicidele Nisshin si Targa Super.
Echipa Summit Agro Romania este in continua extindere, din ianuarie 2014 echipa de vanzari avand trei directori regionali (pentru regiunea Sud, Est si Vest), la care se vor adauga promotori pentru toate regiunile. Echipa comerciala este sustinuta si de echipa de management: Liliana Ionescu – Director Business Unit, Mihai Miritescu – Director Departament Seminte, Daniel Tabacu – Director Dezvoltare si Silviu Caimac –Manager Marketing.
Summit Agro a fost infiintata in Romania in anul 1997 si face parte din grupul Sumitomo Corporation cu sediul central in Japonia. Compania Summit Agro are un portofoliu complet de produse pentru protectia plantelor, seminte pentru cultura mare si legume, plus fertilizanti. Printre marcile cele mai cunoscute comercializate in Romania de amintim: Mospilan, Fury, Nurelle D (insecticide), Topsin, Yamato, Matiz (fungicide), Nisshin, Targa Super (erbicide), fertilizanti (Sumistart P, Last N, Sazolene, Azo-speed, Elite) si seminte de porumb, rapita, grau, floarea soarelui si soia sub marca Summit Agro Seeds.
Sumitomo Group are o istorie ce dateaza din 1630, este prezenta in 116 tari, cu peste 700 de sucursale, avand un numar de aproximativ 74.000 de angajati. Corporatia desfasoara activitati in diferite industrii: industria de metale, transporturi si sisteme de constructii, mediu si infrastructura, media, bunuri si servicii pentru imbunatatirea stilului de viata, resurse minerale, energie, produse chimice si electronice.
Pentru mai multe detalii si informatii, va rugam sa il contactati pe Silviu Caimac, Manager Marketing Summit Agro Romania la adresa de e-mail: silviu.caimac@sumi-agro.ro sau la telefon 0741 273 280.
Utilizarea produselor contrafacute de protectia plantelor si riscurile acestora
Agricultorii trebuie sa stie ca utilizarea de produse contrafacute de protectia plantelor comporta un risc major pentru sanatatea operatorului si utilizatorului de pesticide, putand cauza pierderi partiale sau uneori distrugerea totala a culturii tratate, lasand solul inutilizabil pentru ani de zile, cu reziduuri necunoscute in recoltele produse ulterior tratamentului cu produse contrafacute.
Nu este intotdeauna simplu sa deosebim produsele contrafacute de produsele originale, dar urmand cateva sfaturi simple agricultorii pot sa reduca mult sansele de a achizitiona si de a utiliza fara stiinta un produs contrafacut de protectia plantelor.
Cititi eticheta produsului!
•
o Aceasta trebuie sa fie exclusiv in limb romana! O eticheta intr-o alta limba straina trebuie sa va faca suspiciosi!
o Eticheta trebuie sa contina numele importatorului si al detinatorului de licenta a produsului, precum si instructiuni complete in limba romana!
o Acestea sunt cerinte impuse de lege si lipsa lor poate indica ca produsul nu este autentic!
Cumparati produsele de protectia plantelor numai de la furnizori de incredere!
Cereti sa vi se prezinte licenta de distributie pesticide eliberata de catre MADR!
Calitatea asteptata la un produs o veti putea gasi numai la un distribuitor serios!
Cereti intotdeauna factura si chitanta!
•
o Daca pe factura Dvs, apare numele unui alt produs decat cel pe care doriti sa il achizitionati, cereti o factura noua, corecta, sau returnati produsul vanzatorului!
Cereti furnizorului Dvs. sa va dea informatii cu privire la elementele de securitate si de protectie pe care le foloseste producatorul unui anumit produs !
Fiti foarte circumspecti cand vi se face o oferta extraordinara sau vi se ofera discounturi excesive!
•
o Daca o oferta vi se pare prea buna ca sa fie adevarata, probabil ca asa si este si vi s-a facut acea oferta cu un anumit scop!
Aveti incredere in autoritati si raportati orice caz suspect de contrafacere sau comert ilegal cu pesticide, oprind astfel infractorii care incearca sa va fraudeze!
Bayer CropScience Romania sustine fermierii locali printr-un mix de produse inovatoare si servicii profesioniste
Bayer CropScience Romania, lider inovator in domeniul protectiei culturilor, semintelor, biotehnologiei si al controlului daunatorilor non-agricoli, isi anunta planurile pentru 2014.
“Ca lider de piata in domeniul cercetarii si dezvoltarii in sectorul agricol, ne propunem sa furnizam fermierilor romani solutii inovatoare, de inalta calitate, pentru a spori calitatea si productivitatea recoltelor lor. Sustinem si contribuim la cresterea sectorului agricol din Romania prin marirea echipei locale de experti si prin extinderea activitatilor de dezvoltare locale. Acest lucru ne va ajuta sa oferim consultanta personalizata fermierilor si sa recomandam oferte perfect adaptate conditiilor locale specifice”, a declarat Alexander Buschermoehle, Director Bayer CropScience Romania & Bulgaria.
Dupa o dezvoltare dinamica a afacerii in ultimii ani, Bayer CropScience Romania are in continuare planuri de extindere pentru 2014. Dezvoltarea continua a echipei si a portofoliului va fi dublata de o diversificare a serviciilor de consultanta personalizata pentru fermieri. Bayer va continua sa ofere pachete tehnologice atractive, precum Pachetul Falcon pentru cereale sau Pachetele Biscaya & Proteus pentru semintele de rapita. Pentru a demonstra eficacitatea solutiilor companiei si pentru a oferi cele mai recente informatii clientilor sai, Bayer CropScience va organiza mai multe evenimente informative si demonstrative in 2014, in mai multe regiuni din tara.
Anul trecut a fost, de asemenea, lansata prima oferta de 4 noi hibrizi de seminte oleaginoase de rapita pentru piata romaneasca. Bayer intentioneaza sa introduca alte 2 varietati in acest an si sa-si intensifice prezenta si in aceasta recolta importanta.
Despre Bayer CropScience
Bayer CropScience, subgrupul Bayer AG dedicat activitatii agricole, are vanzari anuale de 8.383 milioane de euro (2012) si este una dintre cele mai mari companii bazate pe cercetare si dezvoltare din domeniul protectiei culturilor, al semintelor si biotehnologiilor si al controlului daunatorilor non-agricoli. Compania ofera o gama exceptional de larga de produse, inclusiv seminte, solutii inovative de protectie a culturilor bazate pe metode chimice si biologice de actiune, precum si o oferta variata de servicii pentru dezvoltarea moderna si sustenabila a agriculturii. In zona aplicatiilor non-agricole, Bayer CropScience detine un portofoliu extins de produse si servicii pentru controlul daunatorilor. Compania are 20.800 de angajati la nivel global si este reprezentata in peste 120 de tari. Pentru mai multe informatii, va rugam vizitati: www.press.bayercropscience.com si www.bayercropsciece.ro.
Cargill sprijina reabilitarea Dispensarului din Comuna Independenta, Jud. Calarasi
Cargill a reabilitat la finalul anului 2013 Dispensarul Uman din Comuna Independenta, judetul Calarasi, cu sprijinul autoritatilor locale si a partenerului local Agrozootehnica Independenta.
Cargill continua sa sprijine comunitatile locale, in conformitate cu politica sa de responsabilizare sociala, prin care s-a angajat la imbunatatirea comunitatilor in care activeaza. In comuna Independenta, judetul Calarasi, Cargill a alocat fondurile necesare pentru refacerea integrala a instalatiei electrice a dispensarului si reabilitarea a doua cabinete medicale din aceeasi incinta. Contributia companiei s-a ridicat la 10,000 de dolari.
Voluntarii Cargill au lucrat la varuirea celor doua cabinete, reusind astfel prin parteneriatul cu Agrozootehnica si autoritatile locale sa aduca imbunatatiri considerabile si durabile in aceasta comunitate.
Dna. Diana Ojica, Presedintele Comitetului Cargill de Responsabilitate Sociala, a subliniat faptul ca „Suntem mereu preocupati de nevoile oamenilor din comunitatile in care ne desfasuram activitatea si am colaborat cu Agrozootehnica si autoritatile locale pentru a-i ajuta sa beneficieze de servicii medicale corespunzatoare.”
„Acest proiect al Echipei Cargill de Responsabilizare Sociala este un bun exemplu de colaborare al voluntarilor companiei cu partenerii locali in folosul comunitatilor. Ne bucuram ca putem sa fim alaturi de ei si ca impreuna am dus la bun sfarsit acest proiect important pentru comuna noastra.” a remarcat dl. Constantin Anghel, presedintele consiliului de administratie al Societatii Agricole Agrozootehnica Independenta.
Programul a beneficiat si de sustinerea autoritatilor locale, primarul comunei Independenta, dl. Voicu Lica precizand: “Cargill s-a implicat in bunul mers al comunitatii noastre de la inceputul activitatilor lor in aceasta regiune. Sunt incantat sa vad ca eforturile lor si ale partenerului lor Agrozootehnica au condus la o alta poveste de succes. Va multumesc sincer pentru ajutorul oferit si sper din toata inima ca vom continua acest parteneriat, pentru un viitor mai bun”.
In toate comunitatile Cargill din lume, angajatii contribuie cu sute de ore de voluntariat si fac donatii caritabile care au un impact local semnificativ.
Despre Cargill
Cargill furnizeaza produse alimentare, agricultura, produse financiare si industriale si servicii in intreaga lume. Impreuna cu fermierii, clientii, autoritatile guvernamentale si comunitatile ajutam oamenii sa prospere aplicand cunostintele noastre si cei aproximativ 150 de ani de experienta. Avem 142.000 de angajati in 67 de tari, care se angajeaza sa ofere hrana oamenilor intr-un mod responsabil, reducand impactul de mediu si imbunatatind comunitatile in care traim si muncim. Pentru mai multe informatii, vizitati Cargill.com si News Center.
Cargill activeaza in Romania din 1996, are sediul in Bucuresti si are, in prezent, aproximativ 600 de angajati in 17 locatii din tara. Compania activeaza in domeniul cerealelor, semintelor oleaginoase si hranei pentru animale. Pentru mai multe informatii, vizitati http://www.cargill.ro
AGRIFEST – sarbatoarea agricultorilor din nord-estul tarii
In premiera, firma Alcedo, in parteneriat cu SCDA Secuieni, a organizat sarbatoarea agricultorilor. Evenimentul a reunit aproximativ 300 de agricultori din zona Moldovei.
Cu aceasta ocazie, fermierii din Moldova au avut sansa de a afla informatii pretioase despre pachetele de servicii oferite de firma Alcedo, dar si despre ultimele noutati din domeniul agricol.
“Ce inseamna Agrifest? Pentru noi, ca furnizori de input-uri pentru agricultura, inseamna sa venim alaturi de agricultori si sa vedem cum arata culturile, in conditii reale, acolo unde am si distribuit produsele noastre. Un al doilea motiv pentru care am organizat acest eveniment este acela ca vrem sa le prezentam partenerilor nostri oferta de toamna, adica noutatile. Nu in ultimul rand, Agrifest e o petrecere campeneasca, un prilej de a face cunostinta cu fermierii. Firma noastra vine cu o oferta foarte bogata la produse pentru protectia plantelor, seminte, ingrasaminte, utilaje agricole, dar si preluare de produse agricole. Oferim, de asemenea, analize de sol si pentru silozuri – pe care, in doua saptamani, le vom finaliza la Roman. Statiunea de Cercetarea nu este un partener de ieri, de azi. Este un partener de cel putin 20 de ani, un partener de incredere, care ne-a ajutat foarte mult. Din pacate, finantarea face ca cercetarea sa ramana “cenusareasa” Romaniei”, a declarat Gabriela Rizescu, director marketing Alcedo.
Aceasta a mai apreciat ca, cel putin in zona Neamt, a vazut cele mai frumoase culturi din tara, in conditiile in care anul agricol a inceput cu intarziere din cauza conditiilor climatice.
Compania Syngenta a lansat propriul plan de actiune pentru protectia sanatatii albinelor
Syngenta a luat act de faptul ca Statele Membre ale Uniunii Europene, pentru a doua oară, nu au putut ajunge de comun acord asupra propunerii Comisiei Europene de a interzice produsele de protecţia plantelor pe bază de neonicotinoide.
Propunerea de interzicere a produselor de protectia plantelor pe baza de neonicotinoide vine ca urmare a evaluarii pripite, bazata pe teorie, a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). Aceasta autoritate a folosit in evaluare o metodologie gresita, supraevaluand cantitatea de produse de protectia plantelor la care sunt expuse albinele in conditii reale de cultura. De asemenea, au fost ignorate studii si rezultate indepedente de monitorizare, inclusiv datele recent publicate de guvernul Regatului Unit al Marii Britanii care a concluzionat faptul ca aceste produse nu afecteaza sanatatea albinelor.
Declinul sanatatii albinelor reprezinta una dintre cele mai mari provocari ale agriculturii. Syngenta a solicitat Comisiei Europene sa depuna toate eforturile necesare pentru a analiza cauzele reale care determina declinul sanatatii albinelor. Compania Syngenta a lansat recent propriul plan de actiune pentru protectia sanatatii albinelor, care vine sa sustina eforturile continue din ultimii 10 ani prin initiativa Operatiunea Polenizator (Operation Pollinator)
Hibrizi de floarea-soarelui rezistenţi la erbicidele sulfonil-ureice
O mare problema cu care se confrunta cultura florii-soarelui in Romania este combaterea buruienilor dicotiledonate in perioada postemergenta. Deosebit de pagubitoare sunt palamida (Cirsium arvense) si cornetii (Xantium strumarium).
Combaterea acestora pe cale mecanica postemergenta nu este intotdeauna eficienta, iar incercarile cu diverse erbicide aplicate preemergent sau postemergent nu au fost eficiente sau au produs fenomene grave de fitotoxicitate la plantele de floarea soarelui.
Companiile DuPont® şi Pioneer® au dezvoltat o tehnologie de combatere postemergenta a buruienilor cu erbicidul Express® 50 SG aplicat unor hibrizi speciali de floarea soarelui ce au rezistenta genetica la acest tratament. Prin cultivarea acestor hibrizi se pot combate buruienile dicotiledonate prin aplicarea de tratamente in primele faze de vegetatie ale florii-soarelui, stadiul de vegetatie al buruienilor trebuind sa fie acela de „rozeta“ iar al florii-soarelui de 4-8 frunze.
Primul hibrid PR64E83 a fost lansat in anul 2006. Fermierii au realizat productii deosebite cu ajutorul acestei tehnologii care a permis combaterea „buruienilor problema”. In anul 2008 compania Pioneer adauga in oferta un nou hibrid PR64E71 rezistent atat la erbicidul Express® cat si la rasele de lupoaie mai virulente decat rasa E cunoscuta pana in anul 2006 in Romania. In 2009 se lanseaza P64LE19 si P64LE20, noile versiuni ale hibrizilor PR64E83 si PR64E71, cu rezistenta la erbicidul Express®, iar in 2010 apare hibridul P64LE25. Tratamentul se aplica in primele faze de vegetatie ale florii-soarelui (4-6 frunze) cand buruienile sunt in faza de „rozeta”. Este necesara respectarea cu exactitate a recomandarilor companiilor DuPont® si Pioneer® pentru aplicarea erbicidului Express® 50 SG.
Erbicidul se va folosi exclusiv in solele insamantate cu hibrizii Pioneer P64LE19, P64LE20 si P64LE25!
Se interzice folosirea Express® in solele insamantate cu alti hibrizi !
Evitati confuziile !
Verficati daca sunteti in posesia hibridului P64LE19, P64LE20 si P64LE25!
Atentie la litera E ! Aceasta trebuie sa fie cuprinsa in codul hibridului P64LE19, P64LE20 si P64LE25 !
Veti avea un lan de floarea soarelui fara buruieni dicotiledonate, in special palamida si corneti !
Doza de utilizare: 30 g/ha
Bayer si Maisadour Semences – au prezentat ultimele tehnologii fermierilor din Neamt
Marsat SA Roman a organizat o intalnire cu producatorii agricoli. Reprezentantii a doua mari companii internationale – Bayer si Maisadour Semences – au prezentat ultimele tehnologii si produse in domeniul protectiei culturilor si semintelor.
Am organizat o intalnire cu toti producatorii agricoli din judetul Neamt cu care avem relatii contractuale. Este o obisnuinta ca, la inceputul anului, sa organizam acest tip de intalniri, prin care sa le putem spune producatorilor agricoli ce anume le putem oferi, pentru a sti cum vor actiona, in asa fel incat campania agricola de primavara sa ne prinda pregatiti. Avem 150 de parteneri de afaceri cu suprafete de teren cuprinse intre 800 si 1.200 de hectare, carora le putem acorda finantare pe doi-trei ani pentru infiintarea de culturi, asigurandu-le de la seminte si pesticide pana la motorina si tractoare. In functie de problemele pe care le-au ridicat producatorii agricoli si discutiile purtate, am incercat sa dam raspunsuri la intrebarile lor“, a declarat inginerul Vasile Balcan, manager al Marsat.
Bayer este una dintre cele mai mari companii bazate pe cercetare si dezvoltare din domeniile protectiei culturilor, semintelor, biotehnologiilor si controlului daunatorilor non-agricoli. Compania germana ofera o gama larga de produse pentru o agricultura moderna si eficienta. In domeniul protectiei culturilor, Bayer dezvolta si comercialeaza produse inovative de inalta performanta, de la fungicide si erbicide la insecticide si produse pentru tratamentul semintelor. “
Maisadour Semences (Franta) furnizeaza seminte de cea mai buna calitate, cu scopul unei mai bune valorificari a productiile agricole. Compania creeaza hibrizi de porumb, floarea soarelui si rapita prin intermediul a cinci centre de selectie, a caror valoare este validata in cadrul unei retele de 191 loturi experimentale, repartizate in intreaga Europa.
MARSAT S.A. Roman, gazda intalnirii a luat fiinta in anul 1991 si are ca obiect principal de activitate “activitati auxiliare productiei vegetale”. Pe linga aceasta activitate de baza, MARSAT S.A mai desfasoara activitati de consultanta si management, comertul cu produse destinate agriculturii, comertul cu masini si utilaje agricole, cultivarea cerealelor, transportul, etc. Societatea MARSAT S.A Roman a avut pe parcursul anului 2011 o cifra de afaceri, de peste 12 milioane Euro. Pentru activitatea desfasurata pe parcursul anului 2011, in domeniul agricol, SC Marsat S.A a ocupat locul I in judetul Neamt la categoria intreprinderi mijlocii.
Date contact SC Marsat S.A Roman. Judetul Neamt.
Tel: 0233.741.427
Email: office@marsatsa.ro
NaturEVO – Produse certificate pentru utilizare in agricultura ecologica
„NaturEVO – culturi de calitate” va ofera produse certificate pentru utilizare in agricultura ecologica:
ALGIFORTE – biostimulator ecologic
ALGIFORTE contine fitohormoni naturali extrasi din alge marine care stimuleaza producerea de substante ce maresc rezistenta la un mediu neprielnic.
ROOTIP MIX – biostimulator de inradacinare
ROOTIP MIX contine aminoacizi si microelemente esentiale, pentru formarea si dezvoltarea sistemului radicular.
MICROFORT – produs fertilizant cu microelemente cu actiune fungicida
MICROFORT este un fertilizant complex cu microelemente. Actiunea sistemica acro si bazipetala, permite acoperirea intregii plante.
MIMOX – produs cu actiune fungicida
MIMOX contine extract de Mimoza obtinut din coaja. Mimox actioneaza impotriva unui grup mare de patogeni ca: vasculare (Fusarium, Pythium s.a) si a altor boli criptogamice ca: Botrytis, Oidium, Venturia.
ALTOSAN -produs cu actiune fungicida
ALTOSAN intareste mecanismele de autoaparare, producand fitoalexine, chitinaze, glucanaze etc. , care previn dezvoltarea bolilor criptogamice (Verticilium, Fusarium, mana, fainarea, putregaiul, Sclerotinia, antracnoza etc.).
ALTIN NEEM -produs cu actiune insecticida
Uleiul Neem contine substante cu efect insecticid ca: azadirahtin, salanin, meliantriol si nimbin. Este eficace in stadiul larvar sau de nimfa, pentru insecte ca: musculita alba, tripsi, afide, minatoare, fluturi, psila, gandaci, lacuste etc.
DEFFORT – produs fertilizant cu Zinc si Magneziu, cu actiune insecticida
Contine extract de plante din familia FABACEAE. Extractul contine substante care maresc rezistenta plantei la atacul daunătorilor. Aceste substante au efect repelent. Aplicat in mod regulat, DEFFORT reduce gradual atacul insectelor.
Rodica Zidaru
Director Marketing
„ NaturEVO – culturi de calitate „
• 050654, Bucuresti
• Sos. Panduri nr. 29, bl. P2A, ap. 4
• Telefon: 021 411 36 56
• Fax: 021 411 34 09
• Mobil: 0743 11 11 01
www.naturevo.ro
11. Cum rodeste cooperarea firmelor si companiilor straine cu insularul “Centru de Excelentă DuPont – Pioneer în Insula Mare a Brăilei”!(I)
In cadrul fermei Agricost, noul arendaş al terenului arabil din Insula Mare a Brăilei, s-a desfăşurat simpozionul „Centrul de Excelenţă DuPont & Pioneer în Insula Mare a Brăilei“, în cadrul căruia au fost prezentate diverse soiuri de hibrizi, tehnici agricole şi soluţii de protecţie a plantelor. Continuatoare a TCE 3 Brazi, ferma Agricost cultivă 56.000 ha, dintre care 41.000 ha sunt irigate şi 15.000 ha sunt neirigate, având intenţia ca, în următorii trei ani, să ude întreaga suprafaţă exploatată. Cu o istorie începută din 1965, exploataţia din Insula Mare a Brăilei se poziţionează drept cea mai mare fermă din Uniunea Europeană, cultivând în anul curent nu mai puţin de 18.000 ha de grâu, 7.000 ha de orz, 10.000 ha de porumb, 5.000 ha de soia şi 5.000 ha de floarea-soarelui. În ciuda faptului că, anul trecut, România s-a confruntat cu o secetă puternică, sistemul de irigaţii şi bunul management al fermei au permis ca, în Insula Mare a Brăilei, să se obţină producţii de 6,2-6,3 tone la hectar grâu, 10 t/ha porumb, 3,5 t/ha floarea-soarelui şi 3,7 t/ha soia.
Cea mai mare exploataţie agricolă din UE şi problemele ei
Deşi se bucură de comasarea terenurilor şi de productivităţi ridicate, ferma din Insula Mare a Brăilei are de înfruntat, în egală măsură, şi multe provocări a căror rezolvare ţine de utilizarea celor mai eficiente şi moderne soluţii tehnice. „Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este fluctuaţia pânzei freatice, care face ca cel puţin 10% din suprafaţă să nu o putem exploata din cauza excesului de umiditate. De exemplu, anul acesta am pompat în jur de 80 milioane de metri cubi de apă în Dunăre. Pe de altă parte, în timpul verii avem o secetă mai pronunţată faţă de celelalte zone, pentru că aici, faţă de terasele Brăilei, plouă cu 50 mm mai puţin pe an şi atunci suntem nevoiţi să aducem apa din Dunăre în fiecare vară pentru a putea să irigăm. Preocuparea noastră în acest sens a fost majoră deoarece, în momentul în care am preluat acest pământ, el era într-o stare foarte proastă, am investit pas cu pas şi anul trecut, când am avut una dintre cele mai puternice secete din România, am reuşit să folosim la adevărata sa valoare sistemul nostru de irigaţii şi am obţinut producţii foarte bune“, ne-a explicat directorul general al companiei, Lucian Buzdugan.
Alături de apă, fertilitatea limitată a solului, în a cărui compoziţie se află multă argilă aluvionară, este o altă problemă importantă a exploataţiei. În acest sens, compania brăileană a adoptat ultimele tehnologii conservative din domeniu, renunţând la arat, prăşit, discuit sau la alte tipuri de lucrări care presupun expunerea solului la agresiunea razelor solare şi a vântului.
„Datorită tehnologiei conservative pe care o folosim sau aşa zisa – dry farming culturile arată foarte bine. Spre exemplu, rapiţa pe care aţi văzut-o a avut parte doar de 7 litri de ploaie şi o parte din ea nu a fost irigată; cu toate acestea, vom obţine peste 3 tone la hectar prin măsurile conservative pe care le aplicăm pentru sol şi apă. Imediat ce am recoltat grâul, planta premergătoare, intrăm cu un utilaj special care nu răstoarnă brazda şi care afânează solul încă din iulie anul precedent. Întoarcerea brazdei înseamnă o expunere a solului la agresiunea razelor solare şi a vântului, care usucă ultima picătură de umezeală. De asemenea, razele solare omoară toate bacteriile care ajută la creşterea fertilităţii solului“, a precizat Lucian Buzdugan. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că, pentru buna funcţionare a celei mai mari exploataţii agricole din UE, cei aproape 1.000 de angajaţi traversează zilnic Dunărea cu bacul, întrucât nu există un pod care să lege insula de uscat.
Irigaţiile – marele atu al „Bărăganului dintre ape“
În contextul în care, în ultimii ani, seceta a devenit un fenomen normal în România, cei din Insula Mare a Brăilei, cunoscută şi ca „Bărăganul dintre ape“, au investit masiv în sistemul de irigaţii, reuşind să ajungă de la 7.000 ha irigate la 41.000 ha, cu intenţia clară ca, în următorii trei ani, să acopere toate cele 56.000 ha. Conform directorului general al firmei, utilizarea apei este punctul strategic din întregul proces de producţie. „Sunt culturi pe care nu le putem cultiva în zona neirigată din sudul insulei, precum porumbul sau soia. Între grâul irigat şi cel neirigat, anul trecut, spre exemplu, a fost o diferenţă de 4 tone la hectar. Din punctul meu de vedere, investiţiile în irigaţii sunt cele mai justificate. Am fost de curând în Elveţia şi la 2.500 de metri altitudine cei de acolo irigau inclusiv păşunile. Dacă şi acolo unde plouă 1.000 mm se justifică irigatul, cum să nu se justifice la noi, unde plouă doar 250 mm pe an şi avem secetă ca în Israel?!“, a declarat Lucian Buzdugan. De altfel, în opinia lui Buzdugan, acest capitol ar trebui să fie punctul de referinţă pentru dezvoltarea agriculturii la nivel naţional şi, în contextul divizării pământului în celelalte zone ale ţării, întregul sistem de irigaţii ar trebui regândit. „Cert este că trebuie să transformăm transportul apei de irigaţii într-o problemă de infrastructură, aşa cum facem şosele, autostrăzi, cum ducem energie electrică la casa fiecărui om, aşa trebuie să ducem prin conductă apa de irigat la fiecare solă şi acolo să o vindem pe bază de contor şi fiecare fermier va plăti apa consumată în funcţie de cultura pe care o are. Dacă mă las în baza unui puţ care seacă vara şi mă apuc să investesc în seminţe, erbicide, pesticide şi aşa mai departe, tot planul de afaceri se duce pe apa sâmbetei. Eu nu zic ca statul să investească dacă nu sunt bani, ci să se găsească companii care au bani şi sunt dispuse să investească şi să facă o afacere din transportul apei astfel încât atât producătorul agricol, cât şi furnizorul de apă să îşi poată face un plan de afaceri“, a mai afirmat Lucian Buzdugan.
Peste 7 ani de colaborare cu DuPont şi Pioneer
Simpozionul organizat împreună cu DuPont şi Pioneer a confirmat totodată cei peste 7 ani de experienţă comună ai celor din Insula Mare a Brăilei cu compania producătoare de seminţe şi soluţii pentru protecţia plantelor. În acest sens, au fost prezentate mai multe soluţii de fertilizare, combatere a buruienilor şi a dăunătorilor, regulatori de creştere, dar şi hibrizi pentru fiecare dintre plantele cultivate în această fermă. Pentru cultura de cereale păioase au fost prezentate mai multe sole, tratate cu erbicidele şi fungicidele companiei DuPont, Granstar Super, Cerlit, Alert, Evolus şi Acanto. „Grâul a fost erbicidat cu Granstar Super şi Cerlit, unul dintre cele mai eficiente erbicide pentru cultura de păioase. Alături de erbicidare, s-au folosit şi trei fungicide: Alert, Evolus şi Acanto Plus, pe bază de flusilazol şi carbendazim, care asigură un start sănătos culturilor. Fungicidul Evolus are trei substanţe active: proquinazid, tebuconazol şi procloraz. În ultimele faze de vegetaţie, în special după înflorit, recomandăm Acanto Plus, fungicid pe bază de picoxistrobin şi ciproconazol, care are proprietatea de a se reactiva după fiecare ploaie, după roua de dimineaţă“, a precizat Adrian Teban, directorul de dezvoltare DuPont.
Totodată, întrucât anul viitor flusilazolul va fi interzis de legislaţia europeană, reprezentantul DuPont a anunţat lansarea noului produs Cielex. La cultura porumbului, alături de utilizarea regulatorului de creştere Moddus (folosit şi la orz) şi lansarea noului produs Principal Plus, o noutate în Insula Mare a Brăilei o reprezintă hibridul PR32F73. „Nu-l veţi regăsi în catalogul Pioneer; este un hibrid foarte productiv pe care compania Pioneer l-a adus anul trecut în România special la cererea echipei tehnice din Insula Mare a Brăilei, în momentul finalizării unei investiţii proprii într-un sistem mare de depozitare şi uscare. Am testat acest hibrid anul trecut cu dumnealor şi, în urma acestui proces, am obţinut peste 16 tone boabe“, a explicat Manuela Dumitru, promotor Pioneer. Conform acesteia, producţia de 16 tone s-a realizat exclusiv datorită irigaţiilor şi fertilizării. În ceea ce priveşte culturile de rapiţă şi floarea-soarelui, alături de cei doi hibrizi Pioneer – PR46W14, cel mai bine vândut hibrid de rapiţă în România, şi P64LE25, hibrid de floarea-soarelui ce permite aplicarea tehnologiei Express, remarcabilă mai este utilizarea în fertilizare a sulfatului de amoniu, care mobilizează fosforul din sol pentru ca acesta să fie asimilat de către plantă.
Secretul recoltelor bogate, toţi hibrizii se testează înainte de a intra în cultură
Un element important în Insula Mare a Brăilei este selecţia riguroasă a tuturor hibrizilor care ajung să fie cultivaţi în cultura mare. Din cele 5 tipuri de culturi prezentate, trei hibrizi aparţineau Pioneer şi doi, cei de cereale păioase, Institutului de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea, pe lângă acestea fiind testate nu mai puţin de 370 de soiuri pentru toate plantele aflate în cultură, pe o suprafaţă totală de aproximativ 350 ha. Conform lui Grigore Mocanu, în insulă sunt testaţi 106 hibrizi de rapiţă, 57 de soiuri de grâu, 17 soiuri de orz, 19 soiuri de triticale, 65 de hibrizi de floarea-soarelui, 7 soiuri de soia şi 108 hibrizi de porumb de la majoritatea producătorilor şi importatorilor din ţară. „În Insula Mare a Brăilei nu intră niciun produs, niciun soi, niciun hibrid până nu este testat în primul rând în acest câmp micro, pentru că unii hibrizi sau unele soiuri, care în terasa Brăilei sau în Bărăgan merg foarte bine, aici nu îşi găsesc locul, nu dau producţie mare şi alţii care merg mai prost în terasă merg mult mai bine aici şi atunci avem această obligaţie, să testăm şi să vedem care sunt hibrizii care dau, în condiţiile concrete ale noastre, maximum de randament. Anul acesta avem 1.700 de sole cu astfel de teste. În afară de acest micro, cele mai bune rezultate pe care le obţin hibrizii trec, în anul următor, în loturi macro de 5 ha şi apoi în cultura mare“, a declarat Grigore Mocanu, consilier tehnic la Ferma Gemenele din Insula Mare a Brăilei.
Planuri de viitor
În viitor, compania vizează atât o extindere în ceea ce priveşte sistemele de depozitare, cât şi o creştere a producţiei totale. „Am terminat de curând un siloz şi vom realiza încă cel puţin 5 silozuri pentru depozitare. De altfel, avem o tehnologie nouă de depozitare în silobag-uri, adusă din Argentina, care funcţionează foarte bine. Acestea au o capacitate de 200 de tone. De asemenea, ne-am propus să obţinem 1.000 tone de cereale pe cap de salariat, să ne încadrăm în 50 litri de motorină pe hectar şi să ne asigurăm independenţa energetică“, a precizat Lucian Buzdugan. În acest sens, se vor face investiţii în utilizarea biomasei pentru a putea fi utilizate resturile vegetale în vederea obţinerii energiei electrice, dar şi în utilizarea biocombustibilului.
Performanţa şi investiţiile în agricultură conferă succesul (II)
– „Zilele Câmpului la Centrul de Excelenţă din Insula Mare a Brăilei” –, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie. Or¬ga¬nizatori au fost companiile Agricost Insula Mare a Brăi¬lei, DuPont Crop Protection şi DuPont-Pioneer.
Şi în acest an, potrivit preşedintelui Consiliului de Ad¬mi¬nistraţie al societăţii Agricost, ing. Lucian Buzdu¬gan, evenimentul constituie “cea mai consacrată ma¬ni¬f¬es¬tare din peisajul românesc care reuneşte, în acest pa¬radis natural dintre ape, cele mai noi tehnologii agricole europene. Totodată, este şi un bun prilej pentru promovarea în rândul fermierilor a unor tehnologii per¬formante, dar şi o ocazie extraordinară de consolida¬re a relaţiilor dintre fermieri şi firmele partenere.”
La acest eveniment sunt prezenţi an de an mii de participanţi, începând cu oficialităţi din ministerul agriculturii, reprezentanţi ai companiilor de protecţia plan¬te¬lor, ai companiilor producătoare de sămânţă, produ¬cători de utilaje şi echipamente agricole, cercetători din agricultură, cadre universitare, fermieri din întreaga ţară, dar şi jurnalişti ai presei de profil.
Programul evenimentului a inclus vizitarea câmpurilor demonstrative şi a parcului de utilaje şi maşini agricole. Pe parcursul celor două zile, specia¬¬liş¬tii companiilor Agricost, DuPont Crop Protection şi DuPont-Pioneer au oferit participanţilor ample prezentări tehnologice.
Itinerariul privind vizitarea loturilor demonstrative a început la Ferma Fili¬poiu, unde s-a prezentat cultura de ra¬¬piţă. Programul tehnologic al acestei culturi a fost oferit de trei specialişti: ing. Mihai Solomei – director tehnic Agricost, Theodor Radu – director de vân¬zări zonal DuPont Crop Protection şi Bogdan Huştiu – director de vânzări zonal DuPont-Pioneer.
Hibridul de rapiţă folosit în sola de 65 de hectare a fost ales din portofo¬liul Pioneer – PR44W29 – un hibrid foar¬te bun. Planta premergătoare a fost grâul, iar tratamentele de pro¬tec¬ţie cu produse DuPont au inclus ca er¬bicid PILOT 10EC, în combaterea bo¬lilor ACANTO PLUS, iar ca adjuvant TREND. În Insula Mare a Brăilei su¬pra¬faţa culturii de rapiţă a fost de 12.000 de hectare.
Cea de a doua vizită întreprinsă a fost la Ferma Gemenele, unde, pe o solă de 57 de hectare, s-a cultivat porumb, folosind hibridul Pioneer PR32F73, din grupa FAO 600, cu performanţă foarte bună. Planta premer¬gătoare a fost orzul. Ca erbicide s-au folosit ARIGO şi PRINCIPAL, ca tratament împotriva dăunătorilor AVAUNT 150 SC şi CORAGEN (în două apli¬cări), iar ca adjuvant TREND, toate fiind produse ale compniei DuPont.
Acest lot a fost prezentat de: ing. Grigore Mocanu – Consilier tehnic Agri¬¬cost, Manuela Dumitru – repre¬zen¬tant DuPont Pioneer, Cristian Oprişi – di¬rector de vânzări regional DuPont Crop Protection şi Leonard Vasile – di¬rector de vânzări regional DuPont Crop Pro¬tection. În pre¬zen¬ta¬rea sa, una de ex¬cep¬ţie, domnul ing. Grigore Mocanu a făcut un apel la toţi participanţii pentru solidarizarea împotriva ruperilor digu¬ri¬lor în Insula Mare a Brăilei.
„Trebuie să vă spun că ne aflăm în «Terra Nova» Insulei Mari a Brăilei, care a împlinit în acest an 50 de ani de la îndiguire, pe¬ri¬oa¬dă în care a produs peste 15 milioane de tone de ce¬re¬ale şi plante olea¬ginoase. În primii 25 de ani aceste tone au fost în marea ma¬jo¬ritate de po¬rumb, care era materia pri¬mă în hrana animalelor. La acea vre¬me Ro¬mâ¬nia mai pro¬ducea carne, în special car¬ne de porc, din care exporta atât în vestul, cât şi în estul Euro¬pei. Astăzi, vremurile s-au schimbat şi am ajuns să importăm carne pentru a ne hrăni po¬pulaţia. Oare este normală a¬ceastă situaţie?
Îmi permit să fac aceste aprecieri pentru ca anul acesta, vă mărturisesc, fără falsă modestie, împlinesc 50 de ani de când mi s-a încredinţat acest im¬periu pentru a-l exploata şi a condu¬ce lucrările agricole din spatele di¬gu¬ri¬lor. De aceea, doresc să vă adre¬sez o rugăminte, dumneavoastră, care sun¬teţi agricultori şi întelegeţi importanţa acestui sector, să ne ajutaţi să ieşim din acest impas. Apelul meu este de a ne uni forţele şi de a milita îm¬potriva forurilor din această ţară care doresc să distrugă Insula Mare a Brăilei, ru¬pând digurile.
Dacă la nivel european s-ar lua această hotărâre şi ne-ar convinge că aşa ar fi bine, este altceva. Dar nu cred acest lucru, pentru că ar trebui să se înceapă cu Olanda, unde mai mult de 50% din pământ este scos de sub ape încă de acum 500-700 de ani.”
Vizitarea loturilor a continuat, iar următoarea oprire s-a făcut la Ferma Prundu, unde a avut loc prezentarea lotului de grâu, avându-i ca moderatori pe: ing. Aurel Hada – director executiv Agricost, Bogdan Rehovolea – şef Fer¬ma Prundu şi reprezentanţii DuPont Crop Protection Cătălin Răboj – director regional zona Sud-Est şi Cristian Grecu – KA manager.
La cultura de grâu s-au folosit cinci hibrizi, pe un lot demo-macro, cu o suprafaţă de 96 de hectare. Planta premergătoare culturii a fost soia. Tra¬tamentul aplicat a constat în utilizarea erbicidelor GRANSTAR SUPER şi CERLIT, pentru combaterea bolilor s-a folosit ACANTO PLUS şi EVOLUS, fiecare tratament fiind suplimentat de adjuvantul TREND.
Ultima prezentare a fost la cultura de soia, un lot demo-macro pe o su¬pra¬faţă de 49 de hectare, unde s-a utili¬zat soiul PR92B63 de la DuPont-Pioneer. Compania DuPont-Pioneer pu¬ne la dispoziţia fermierilor trei soiuri, dintre care cele mai solicitate sunt PR92B63, PR92M22 şi PR91M10. Plan¬ta premergătoare la soia a fost orzul. În această cultură s-au aplicat 5 erbicidări, folosind două erbicide – HARMONY 50 SG şi PILOT 10 EC, ca tratamente pentru boli s-a folosit ACANTO PLUS, iar în combaterea dă¬u¬nătorilor CORAGEN, aplicându-se ca adjuvant la fiecare tratament produsul TREND.
Prezentarea acestei culturi a fost făcută de reprezentanţi ai celor trei companii partenere: Gabriel Novac – Agricost, Cosmin Ciobotaru – DuPont-Pioneer, Horia Pop – director regional DuPont Crop Protection şi Cătălin Viziru – promotor DuPont Crop Pro¬tec¬tion.
După prezentarea loturilor demonstrative la culturile de rapiţă, porumb, grâu şi soia, s-a trecut la vizitarea parcului de utilaje şi maşini agricole. Acest sector a reprezentat atracţia fermierilor, dornici să afle detalii despre cele mai noi tehnologii de lucru ale solului, care au fost prezentate de domnul dr. ing. Lucian Buzdugan:
“Pe întreaga suprafaţă din Insula Mare a Brăilei am renunţat la lucrările de arat şi discuit. Pregătim totul din toam¬nă, astfel încât primăvara să nu atingem solul. Nu ne atingem de pă¬mânt decât cu tratamente de pro¬tec¬ţie, eventual de combatere a bu¬ruie¬ni¬lor. A doua abordare este cea de «no tillage», adică trecem cu utilajele fără să mai facem o lucrare de afânare a solului şi, concomitent cu semănatul, vom face şi lucrarea de afânare. Ex¬pe¬rimental, vom aplica numai semă¬na¬tul direct, pe nişte suprafeţe care nu vor mai fi atinse niciodată de o lucrare de afânare sau de scarificare, se¬mă¬nând la adâncime.
Adevărul este că prin această lu¬crare păstrăm resturile vegetale la su¬prafaţă, acestea devenind automat un strat de materie organică, de mraniţă. Acest lucru, în ideea conservării apei în sol şi pentru a putea avea o răsărire explozivă, a fost pus în practică în
Ar¬gen¬tina încă de acum 30 de ani. Cu timpul, aceste resturi vegetale lăsate de la an la an se transformă într-un strat organic bine definit deasupra so¬lului, cu o fertilitate deosebită. Acest strat protejează apa din sol, iar ope¬ra¬ţia de semănat se execută uşor, să¬mânţa dezvoltându-se foarte bine.
Deocamdată, în Insula Mare a Bră¬ilei noi nu facem decât scarificare. Însă, când vom avea un strat foarte afânat de sol, de circa 20-25 de centimetri, care va fi compus mai mult din materie organică, cu mult humus, azot şi multe elemente fertilizante, bine ae¬rat, atunci vom elimina şi operaţia de scarificare. De aceea, sistemul de producţie bazat pe absenţa arăturii şi pre¬zenţa unui strat permanent ce acope¬ră solul, constituit din resturi vegetale ale plantei ce se cultivă, este ultima no¬utate la care noi vom apela în In¬su¬lă.
Astfel, împreună cu inginerii de la fabrica Horsch din Germania, care vin în fiecare an la Brăila, am stabilit, ţi¬nând cont de cele expuse, să fie pro¬du¬să o semănătoare special pentru Insula Mare a Brăilei. Nu este un se¬cret că, împreună cu aceştia, am făcut maşini agricole personalizate, dacă pot spune aşa, pe care le-am testat şi le vom testa în continuare. Chiar dacă mă repet, trebuie să vă spun că, în pre¬zent, căutăm maşini no-tillage, pentru că în Insulă facem deja minimum-tillage, dar am dori să ne în¬drep¬tăm spre no-tillage, să facem semă¬na¬tul direct în teren, fără alte lucrări.
Avantajul zonei temperate este că solul îngheaţă pe o adâncime de 25 cm, iar îngheţul produce şi o afânare a acestuia în mod natural. Trebuie precizat că tasarea solului se face la arat, atunci când o roată merge pe pasul brazdei. Am observat că unde nu am arat nu se mai face hardpan, iar solul poate să lucreze natural. Deci, teore¬tic, putem merge fără lucrări.
În cursul acestei veri vom folosi un agregat complex, pregătit de cei de la Horsch, atât pentru semănat cereale, cât şi la prăşit. Este vorba de o se¬mă¬nătoare nouă, prototip, care va suferi mai multe modificări, în funcţie de rezultatele obţinute în condiţiile reale din câmp, construită special pentru Insula Mare a Brăilei, după cum v-am spus.”
Ulterior, participanţii au fost invitaţi la masa câmpenească, acolo unde am¬fitrionii evenimentului au adresat c⬬te¬va cuvinte de mulţumire oaspeţilor so¬siţi în Insula Mare a Brăilei. Seria pre¬legerilor a fost deschisă de domnul dr. ing. Lucian Buzdugan, preşedintele C.A. Agricost, care a declarat:
”Vă mulţumim că sunteţi alături de noi, într-un număr atât de mare, şi că v-aţi făcut timp pentru evenimentul Zilele Câmpului la Centrul de Excelen¬ţă din Insula Mare a Brăilei. Acest lucru dovedeşte că Centrul de Excelenţă reuşeşte să fie cu adevărat excelent şi vă promitem că ne vom strădui ca de fiecare dată când veniţi să puteţi prelua cele mai eficiente tehnologii, pe care să le adaptaţi fermelor dumnea¬voastră. Sunt fericit de prezenţa celor mai importante personalităţi din domeniul academic şi universitar, din cerce¬tare, din executivul ministerial, din ad¬ministraţiile de profil şi locale, din sectorul bancar, dar şi de reprezentanţii mass-media de profil, cărora doresc să le mulţumesc pentru interesul ma¬nifestat. Fără falsă modestie, pot afirma că Insula Mare a Brăilei este o ve¬rit¬abilă «aula magna» a agriculturii ro¬mâneşti.
Am reţinut semnalul de alarmă tras de domnul consilier Mocanu, care spu¬nea: «Oameni buni, nu lăsaţi să fie rup¬te digurile şi să fie inundată Insula Mare a Brăilei, distrugându-i culturile şi munca a mii şi mii de oameni în cei 50 de ani!» Nu ştiu de unde, în ultimul timp, s-a născut ideea aşa ziselor bu¬zu¬nare pentru momentele de viitură mare. Nimeni nu vrea să înţeleagă că Dunărea nu este nici râu, nici pârâu, este un fluviu a cărui creştere de debit şi volum durează între două săp¬tă¬mâni, până la o lună. În aceste con¬di¬ţii, orice buzunar ar fi creat, fie că se cheamă Insula Mare a Brăilei, a Ialo¬mi¬ţei, sau alte incinte hibride care ar fi i¬nun¬date, nu rezolvă problema invoca¬tă.
Practic, inundarea Insulei ar atenua volumul de apă în cuantumul a două, trei zile, iar restul de apă ar reveni la acelaşi nivel şi volum, ceea ce nu ar rezolva, ci ar distruge ce noi am reali¬zat cu eforturi foarte mari. Aceasta este situaţia… dar se pare că interesele sunt altele şi acest lucru nu este normal!
Sunt însă mulţumit că la acest eve¬niment, în cele două zile, au fost pre¬zenţi aproape 2.500 de invitaţi, ceea ce înseamnă că cei care înţeleg mun¬ca noastră ne şi apreciază şi, în plus, sunt bucuros pentru faptul că dum¬nea¬voastră, ca fermieri, aţi înţeles as¬tăzi, aici, că fără tehnologie nu se poa¬te face performanţă.”
În continuare, domnul ing. Culiţă Tărâţă, preşedintele de onoare al Grupui TCE 3 Brazi, a adăugat:
”După cum ştiţi, eu sunt cel care, în 2001, a început investiţiile în acest loc. De-a lungul anilor ne-aţi cunoscut pro¬blemele cu care ne-am confruntat, dar, totodată, şi evoluţia. Iată, însă, că până la urmă Bunul Dumnezeu ne-a ajutat, ca prin perseverenţă, seriozitate, dăruire totală şi multă muncă, să ne aflăm astăzi aici, în acest loc minu¬nat, Insula Mare a Brăilei, care re¬pre¬zintă o adevărată şcoală superioară a agriculturii româneşti.
Sunt bucuros că firma şi echipa Agricost, care a preluat activitatea din Insulă, continuă investiţiile în tehnologie, pentru a face performanţă în agricultură. Avem alături de noi echipa pre¬zentată de domnul Lucian Buzdu¬gan, un grup de specialişti care a atras în acest proiect grandios şi generaţia tânără, pentru că ei trebuie să ducă mai departe tot ce noi am învăţat. Îm¬pre¬ună, punând suflet şi respectând cu sfinţenie tot ce e legat de adevărata tehnologie în agricultură, ei trebuie să preia din mers managementul acestui colos agricol numit Insula Mare a Bră¬i¬lei, care a demonstrat că şi în Româ¬nia se poate face performanţă.
Singurul domeniu care ne face să privim spre realitatea lucrurilor este agricultura, respectiv această brazdă de pământ. De aceea, trebuie să fim se¬rioşi cu noi înşine, pentru că agricultura nu este uşoară, iar provocările sunt permanente. Dumneavoastră, ca specialişti ai acestui domeniu, cunoaş¬teţi aceste lucruri. Noi trebuie să de¬monstrăm că adevărata forţă a ţării o reprezintă agricultura şi milioanele de fermieri, pentru că de-a lungul istoriei ţăranul român şi satul românesc au salvat România din toate necazurile. Ţăranul român este un titlu nobil care trebuie respectat cu sfinţenie. Mă doa¬re faptul că agricultorii nu sunt apreciaţi la adevărata valoare. Cred că me¬rită subliniat că legătura dintre Dumnezeu şi pământ o fac agricultorii, şi asta spune tot.”
La rândul său, actualul acţionar al societăţii Agricost, domnul ing. Con¬stantin Duluţe, a ţinut să mulţumească participanţilor pentru prezenţa la acest eveniment.
”Vă mulţumim că v-aţi făcut timp să fiţi astăzi, aici, pentru a vedea rea¬li¬zările noastre. De asemenea, doresc să mulţumesc mass-media care ne-a fost alături, promovând tot ceea ce noi am înfăptuit în Insula Mare a Brăilei. Nu pot să nu mulţumesc şi compa¬n¬iilor DuPont şi Dupont-Pioneer, par¬tenerii noştri de încredere, care au venit în¬totdeauna cu cele mai bune produse şi cele mai noi tehnologii pentru ca performanţele culturilor să fie pe mă¬sură.
Ca şi dumneavoastră, fermierii, noi cei de aici, din Insula Mare a Brăilei, avem aceleaşi trăiri. Avem emoţii când nu plouă toamna, când este în¬gheţ sau ger, când este secetă pri¬mă¬vara şi când ne vindem recoltele, iar pre¬ţurile sunt mici. Din acest motiv vă con¬sider pe toţi, alături de noi, o familie de agricultori care împărtăşeşte aceleaşi probleme.
Agricultura este o meserie nobilă, care nu poate fi făcută fără pasiune şi fără dăruire. Profit de această ocazie să îi asigur pe toţi cei prezenţi de faptul că investiţiile în Insula Mare a Brăilei se vor menţine la acelaşi nivel şi vom aduce aici tot ce este mai performant în lume. Am fi încântaţi dacă am primi din partea dumneavoastră sugestii şi păreri şi, totodată, bucuroşi dacă plecaţi acasă cu lucruri bune care să vă ajute în creşterea afaceri¬lor. În ceea ce ne priveşte, noi vom fa¬ce totul pentru a rămâne la fel de performanţi în continuare, aici, în Insula Mare a Brăilei.”
Despre realizările obţinute în Insu¬la Mare a Brăilei în 2013 a vorbit domnul ing. Culiţă Tărâţă Jr., director ge¬ne¬ral al companiei Agricost:
“Doresc să vă mulţumesc tuturor pentru participare şi pentru cuvintele frumoase adresate. Vreau să vă pre¬zint, pe scurt, un raport al realizărilor din anul 2013 în Insula Mare a Brăilei. Dacă la începutul lunii ianuarie schi¬ţam nişte proiecte împreună cu domnul preşedinte Lucian Buzdugan, am constatat că în primele luni erau în mare parte deja realizate. Şi vă rog să mă credeţi că nu a fost uşor, pentru că sunt foarte multe probleme. Dar acum voi vorbi doar de realizări.
Anul trecut am reuşit să producem un total de 330.000 de tone de ce¬re¬a¬le, la care mai adăugăm şi 3.000 de tone de lucernă pentru fân. Ca în fie¬care an, am reuşit să acordăm o creş¬tere salarială de 10% întregului perso¬nal şi, în plus, un număr de 250 de an¬gajaţi au fost trimişi în străinătate pentru shimb de experienţă.
Tot anul trecut, prin eforturi proprii, am reuşit, ca pe o lungime de 60 km, să înălţăm digul cu 75 cm. În sectorul irigaţii am achiziţionat şi sistemele pentru ultima etapă, de 110 km de irigaţii, însumând un număr de 350 de bucăţi, cu o valoare de peste 25 mili¬oa¬¬ne euro. Astfel, echipamentele de iri¬gaţii ajung pentru 36.000 de hectare şi acest lucru l-am realizat numai prin forţe proprii. De asemenea, am mai achiziţionat şi 5 echipamente de erbicidat, numărul lor ajungând la 20 de bu¬căţi, ceea ce ne permite să ne miş¬căm rapid în tot ceea ce înseamnă tra¬tamente de protecţie.
Închei mulţumind tuturor celor fără de care aceste realizări nu ar fi fost posibile, adresându-vă deja invitaţia pentru anul viitor.”
În cadrul evenimentului, domnul ing. Vasile Iosif, directorul general al companiei DuPont, a declarat:
“Este o onoare pentru mine, şi un privilegiu, să pot sta alături de extra¬ordinara echipă de specialişti de la Agricost care, printr-un management de ex¬cep¬ţie, a reuşit să aşeze Insula Mare a Brăilei pe harta performanţei în agricultură, nu numai în România, dar şi în Europa.
Dacă în alte părţi ale ţării, la evenimente similare, este o problemă să aduci fermieri în câmp, aici, în Insula Mare a Brăilei, problema este cum să reuşeşti să acoperi din punct de ve¬dere organizatoric dorinţa de participare a foarte multor colegi care lu¬crea¬ză în agricultură, şi nu numai. În cele două zile ale evenimentului (n.r. 3 şi 4 iunie 2014), în Insula Mare a Brăilei aşteptăm aproximativ 2.500 de participanţi, o misiune dificilă, mai ales din punct de vedere organizatoric. Din acest motiv doresc să-i felicit şi să le mulţumesc colegilor de la Agricost pen¬¬tru acestă manifestare reuşită şi, toto¬da¬tă, să mulţumesc colegilor de la DuPont Crop Protection şi DuPont-Pioneer pentru implicarea şi organiza¬rea acestui eveniment de mare anvergură.
Permiteţi-mi să îi felicit pe toţi cei care au pus piatra de temelie la tot ce înseamnă performanţă în agricultură în Insula Mare a Brăilei şi doresc să-l menţionez pe preşedintele de onoare, domnul Culiţă Tărâţă, care a avut cu¬rajul să preia această unitate, av¬ând viziunea şi înţelepciunea de a investi şi de a dezvolta o agricultură moder¬nă. Sunt încântat să văd că acest succes este dus mai departe de către noul acţionar, domnul Constantin Duluţe, că¬ruia îi doresc multe reuşite.
Cu siguranţă, Insula Mare a Brăilei nu putea fi ceea ce este astăzi fără domnul Doctor Inginer Lucian Buzdu¬gan, o persoană cu o deschidere to¬tală faţă de tot ce înseamnă nou în agricultura modernă, un specialist de¬să¬vârşit orientat spre performanţă şi un profesionist bine cunoscut în agricultura românească şi nu numai. Vă rog, de asemenea, să-mi permiteţi să-i do¬resc mult succes noului director ge¬¬neral, domnului Culiţă Tărâţă juni¬or, şi să-l asigur de întreaga disponibilitate a companiei DuPont de a continua lucrurile bune din Insula Mare a Brăi¬lei. Nu pot să nu menţionez echipa Agri¬cost, fără de care lupta pentru performanţă nu putea avea loc şi care a înţeles că prin utilizarea hibrizilor de calitate, dar şi a celor mai noi teh¬no¬lo¬gii de protecţia plantelor se poate ma¬xi¬miza randamentul la hectar şi se pot reduce pierderile.
Aici, în Insula Mare a Brăilei, s-a înţeles încă de la început că numai investiţiile şi performanţa în agricultură conferă succesul. Pornind de la acest deziderat, pot să vă asigur că misiu¬nea noastră este să menţinem, cu teh¬nologiile şi produsele pe care le co¬mer¬cializăm în piaţă, controlul optim al bu¬ru¬ienilor, dăunătorilor şi bolilor care a¬fec¬tează grav performanţa şi calita¬tea culturilor agricole. Se ştie că acestea pot pro¬¬vo¬ca pier¬deri cantitative care pot ajun¬ge de la cca 20% până la 40% din producţia totală, dar pot afecta grav şi cali¬tatea culturilor, iar în final a pre¬ţu¬lui de vânzare. Astăzi, pot să afirm că peste 75% din produsele de protecţia plan¬te¬lor din Insula Mare a Brăilei se rea¬lizează cu produse de uz fitosanitar de la DuPont, acest lucru fiind ex¬trem de onorant pentru noi, dar, tot¬odată, şi o mare provocare. Prin hibri¬zii de să¬mân¬ţă creaţi în laboratoarele de cercetare ale companiei DuPont-Pioneer, parte a grupului DuPont, se fur¬nizează ma¬te¬rialul ge¬ne¬tic de ultimă generaţie în domeniul ameliorării şi al producţiei a¬gricole, condiţie necesară pentru atin¬gerea per¬formanţei maxime în agri¬cul¬tură.
Am constatat astăzi, în loturile culturilor vizitate, că rezultatele obţinute cu ajutorul tehnologiilor DuPont şi DuPont-Pioneer sunt cea mai bună do¬¬vadă a calităţii produselor şi teh¬no¬logiilor noastre şi un adevărat model de bune practici pentru ceilalţi fermi¬eri. Pentru DuPont Crop Protection şi DuPont-Pioneer, Insula Mare a Brăilei reprezintă cea mai importantă carte de vizită şi suntem încântaţi de relaţia specială pe care o avem cu această echipă. De aceea, dorinţa noastră, a companiei DuPont, este ca în fie¬ca¬re an seria evenimentelor organizate de noi să debuteze în Insula Mare a Brăi¬lei şi să continue cu alte evenimen¬te similare pe care le organizăm la ni¬ve¬lul întregii ţări.
Pe sigla companiei DuPont este scris «The miracles of science», adică Miracolele ştiinţei, datorită faptului că în 214 ani de activitate în domeniul inovaţiei şi cercetării, compania noastră a descoperit şi omologat peste 37.500 de patente la nivel global, adi¬că o inovaţie la fiecare două zile de existenţă.
Astăzi, agricultura a devenit o şti¬in¬ţă, şi îi îndemn pe toţi fermierii care practică această meserie nobilă să în¬ţeleagă că numai prin investiţii în hi¬brizi de calitate, în produse de pro¬tec¬ţie a plantelor de ultimă generaţie, precum şi în utilaje şi echipamente, noi putem fi competitivi, performanţi dar mai ales profitabili.”
Prezent în Insula Mare a Brăilei, domnul Igor Teslenko, director de mar¬¬keting pentru Europa, Orientul Mijl¬ociu şi Africa al companiei DuPont, a menţionat:
“Sunt impresionat de ce am văzut astăzi la acest eveniment, de o ase¬me¬nea amploare. Este pentru prima dată în viaţa mea când trăiesc o ase¬menea experienţă şi este incredibil. Cred că trebuie să fiţi foarte mândri de ceea ce aţi construit aici. Sunt fascinat de tot – de echipa dumneavoastră formidabilă, dar şi de deschiderea pe care o aveţi pentru ce înseamnă in¬ves¬tiţie şi produse de calitate. Ce este însă şi mai surprinzător, este ideea de a împărtăşi experienţa dumneavoastră şi celorlalţi.
Compania DuPont îşi doreşte să in¬¬vestească în România şi să dezvolte parteneriate cum este cel cu Agricost, un exemplu excepţional. Doresc să mul¬ţumesc specialiştilor echipei Agri¬cost pentru managementul şi tehno¬lo¬giile practicate în Insula Mare a Brăilei, asi¬gu¬rându-i că le vom rămâne acelaşi par¬tener de încredere, pentru ca business-ul lor să rămână profitabil.”
Doamna Maria Cîrjă, director marketing DuPont-Pioneer pentru Româ¬nia şi Republlica Moldova, a completat:
“Aş dori să încep punând o întreba¬re, ca o primă concluzie a vizitei făcută în această oază verde – Insula Mare a Brăilei: Oare de ce peste tot, în culturi, sunt numai hibrizi Pioneer? Am con¬vin¬gerea că mulţi dintre dumneavoastră aţi înţeles de ce. Este foarte simplu, pentru a face performanţă ai ne¬voie de performanţă. Este dovedit nu numai în România, dar şi în întreaga lume – cu produsele şi hibrizii Pioneer se face performanţă. Fără falsă mo¬des¬tie, afirm, că noi avem cele mai bu¬ne produse.
Peste 2.500 de fermieri au vizitat în acest an culturile din Insula Mare a Brăilei şi eu pot să vă spun că 80% din suprafaţa agricolă, aproape 45.000 ha sunt cultivate cu hibrizi Pioneer. Cul¬tu¬rile de rapiţă, soia, floarea soarelui, lucernă sunt 100% cu hibrizi Pioneer. La porumb, pe 80% din suprafaţă s-au folosit tot hibrizi Pioneer. Acest lucru cer¬tifică faptul că toate companiile care doresc să facă producţie şi să câştige folosesc sămânţă de calitate şi hibrizi performanţi.
Ce pot să vă spun eu mai mult des¬pre compania DuPont-Pioneer, pentru că aţi văzut aici ce înseamnă performanţa dusă la maxim?! Dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să colaborezi cu specialişti şi companii care să te ajute să faci performanţă. Din acest motiv doresc să mulţumesc tuturor colegilor mei care formează o echipă numeroasă şi profesionistă, pre¬gătită în orice moment să ofere consultanţă, pentru ca dumneavoastră, fer¬mierii, să obţineţi performanţă.
Evenimentul de astăzi face parte dintr-un lung şir de manifestări, fiind deja o tradiţie de peste 10 ani. Este o colaborare excelentă stabilită între cele trei companii – Agricost, DuPont Crop Protection şi Dupont-Pioneer –, bazată pe încredere şi performanţă. Un lucru este cert, ce se întâmplă în In¬su¬la Mare a Brăilei este o lecţie de via¬ţă şi de istorie a agriculturii ro¬mâ¬neşti, în care companiile DuPont-Pioneer şi DuPont Crop Protection au câştigat pia¬ţa. Practic, în acest moment, suntem cei mai mari furnizori de inputuri din România. Este de fapt câştigul da¬torat miilor de oameni care în 10 ani au reuşit să realizeze hibrizi performanţi din peste 10.000 de încrucişări. Trebuie ştiut că un produs nou trebuie să fie superior celui pe care îl în¬lo¬cuieşte şi să răspundă tuturor pro¬vocărilor lansate de secetă, boli şi dăunători. Scopul nostru este unul no¬bil, să punem pe masă hrană de calitate, mai ieftină, la care să aibă acces cât mai multă lume.”
În Insula Mare a Brăilei am stat de vorbă şi cu fermierii prezenţi. Domnul Ion Ion, fermier din loc. Căldărăşti – Pogoanele, jud. Buzău, ne-a declarat: “Am mai venit aici însoţit de fiul meu Mădălin, care acum este elev, dar mi-a promis că îmi va călca pe urme. Pot spune că este un hibrid de bun agri¬cul¬tor şi, după cum aţi observat, a în¬ceput deja să înmugurească în el pa¬siunea pentru acest domeniu.
Sunt foarte impresionat de tot ce am văzut în Insula Mare a Brăilei. Eu deţin 800 de hectare de teren pe care le cultiv cu grâu, porumb, floarea soa¬re¬lui şi ceva orzoaică. Este un domeniu provocator şi, cu siguranţă, dacă faci investiţii în echipamente de lucru, în material semincer şi în produse de protecţie, nu ai cum să nu obţii rezultate bune. Eu folosesc hibrizi de la Pioneer şi aş aminti la cultura de floa¬rea soarelui PR35F38, iar la produsele de protecţie utilizez erbicidul Arigo de la DuPont.”
La rândul său, domnul Ioan Vor¬ni¬cu, fermier din Nămoloasa, jud. Galaţi, ne-a spus: “Vin cu mare plăcere în In¬su¬la Mare a Brăilei, pentru că aici mi-am făcut stagiul de inginer agronom. Timp de 5 ani am văzut ce eforturi şi in¬ves¬tiţii s-au făcut pentru a obţine perfor¬man¬ţă. Ceea ce vedem astăzi este unic în Europa. Aici este adevărata in¬gi¬nerie şi tehnologie de vârf, de la iri¬gaţii, maşini şi utilaje, până la hibrizi şi tratamente pentru protecţie. Pe mine mă fascinează tot ce se întâmplă în Insula Mare a Brăilei.
În prezent sunt şi eu fermier, am 250 de hectare la limita judeţelor Bră¬i¬la şi Galaţi pe care cultiv orz, grâu şi floarea soarelui. Folosesc hibrizi de floa¬rea soarelui de la Pioneer şi produse de protecţie de la DuPont – Acanto Plus, Express 50 SG – şi sunt foarte mulţumit. Am dotat ferma şi cu utilaje – combină, tractoare, discuri, plug şi alte echipamente auxiliare ne¬ce¬sare. Consider că agricultura este un domeniu de viitor care poate gene¬ra multe locuri de muncă, prin industria prelucrătoare.”
Domnul Gheorghe Tonţ, fermier din Slobozia, jud. Ialomiţa, a spus: “Lu¬¬crez 260 de hectare, iar anul acesta am o structură de 120 ha cu rapiţă, 100 ha cu orz, 25 ha cu porumb şi 15 ha cu floarea soarelui. Folosesc material se¬mincer de la DuPont-Pioneer, chiar am semănat la rapiţă hibridul se¬mi¬timpuriu PR446W14 şi pe cel timpu¬riu PR44W29, care sunt foarte buni. Pot spune că sunt foarte mulţumit de evo¬lu¬ţia culturilor, dar acord o mare a¬ten¬ţie tratamentelor de protecţie, fo¬losind erbicide şi fungicide de la compania DuPont. Chiar dacă sunt un pic mai ridicate la preţ, aceste produse com¬pensează prin eficienţă. Am fost foarte mulţumit de fungicidul Acanto Plus.
De 15 ani sunt implicat direct în acest domeniu şi fiind pasionat de ceea ce fac particip activ la acest gen de evenimente care sunt extrem de educative, pentru că îţi oferă şansa să mai înveţi câte ceva şi să te pui la punct cu cele mai noi tehnologii şi produse. Sperăm ca anul acesta să fie unul de excepţie, pentru că toate culturile la această dată arată foarte bine şi tragem nădejdea ca şi preţurile să fie pe măsura aşteptărilor, nu ca anul trecut.”
Am stat de vorbă şi cu domnul Florea Constantin, fermier din judeţul Buzău, care ne-a mărturisit: “Particip cu plăcere la evenimentele agricole organizate, iar la acesta în mod deo¬se¬bit, fiind încântat de tot ce văd an de an în Insula Mare a Brăilei.
Deţin 1.100 de hectare pe care le cultiv cu grâu, rapiţă, porumb, floarea soarelui şi orz. Folosesc hibrizi de la Pioneer şi produse de protecţie de la DuPont. Personal, sunt foarte mul¬ţu¬mit de erbicidul Titus Plus şi de fun¬gi¬cidul Acanto Plus. Recoltele arată bine, aşteptăm acum şi rezultatele va¬lo¬rifi¬cării lor, care sperăm să fie la fel de bune.”
De asemenea, şi domnul Adrian Pisică, fermier din com. Roşiori, jud. Brăila, s-a declarat încântat de evenimentul la care a participat: “Sunt un fermier mic, care a avut 290 de hec¬tare, dar acum am rămas cu 150 pe care le cultiv cu rapiţă, orz, grâu, floa¬rea soarelui, porumb şi plante de nu¬treţ. Aşa e în România, dar să-mi dea Dumnezeu sănătate şi putere de mun¬că. Ce să vă spun, am toată gama de utilaje – semănători, combine, tractoa¬re şi prăşitori, de care sunt foarte mul¬ţumit.
Evenimentele acestea sunt bine¬ve¬nite pentru fermieri, pentru că facem şi noi schimb de experienţă, aflăm des¬pre noile tehnologii practicate, dar şi alte tehnici de protecţie. Personal, sunt foarte mulţumit de hibrizii de la Pioneer şi mai nou de generaţia de hi¬brizi de floarea soarelui ce aparţin teh¬nologiei EXPRESS, dar şi de produsele DuPont – erbicidele Arigo şi Prin¬ci¬pal Plus. Am început şi o mică afacere în zootehnie, cu o fermă cu 13 văcuţe de carne şi 65 de mieluţe tot de carne. Sunt pasionat de ceea ce fac şi am încredere că lucrurile vor evolua în do¬meniul agricol, cel care asigură hra¬na populaţiei.”
Concluzionând, putem spune că acest eveniment a reprezentat un bun prilej pentru promovarea agriculturii competitive pe plan na]ional şi european şi de consolidare a re¬la¬ţiilor dintre fermieri şi firmele par¬te¬nere consacrate de pe piaţa internă şi internaţională. De asemenea, fermierii prezenţi au avut ocazia să primescă informaţii despre tehnologii¬le practicate de specialiştii din In¬su¬la Mare a Brăilei.
Prin acest eveniment, specialiştii fir¬mei DuPont® – Pioneer şi-au dorit ca participanţii să fie informaţi direct cu privire la noile tehnologii aplicabile în agricultură.
DuPont® este o companie bazată pe ştiinţă. Fondată în 1802, DuPont® pune ştiinţa la lucru prin crearea unor soluţii durabile şi esenţiale pentru o viaţă mai bună, mai sigură, mai sănătoasă pentru oamenii de pretutin¬deni. DuPont® operează în mai mult de 70 de ţări, oferind o gamă largă de produse şi servicii inovatoare pentru toate pieţele, inclusive agricutură şi alimentaţie, construcţii, comunicaţii şi transport În cadrul acestui eveniment, domnul ing. Vasile losif, directorul general al companiei DuPont® Crop Protection, a declarat: “În Insula Mare a Brăilei se produc anual peste 300 mii tone de cereale şi plante tehnice, la un nivel de productivitate ridicat care poate creşte prin optimizarea tuturor verigilor tehnologice. Intenţia companiei DuPont este să menţină, cu tehnologiile şi produsele pe care le comercializează în piaţă, controlul optim al buruienilor, dăună¬torilor şi bolilor care reduc performanţa şi calitatea culturilor agricole. De altfel, peste 75% din total produselor fitosanitare desti¬nate controlului bolilor, dăunătorilor şi bu¬ruienilor provin de la DuPont. Totodată, prin hibrizii de sămânţă care sunt creaţi în labo¬ratoarele de cercetare ale companiei DuPont-Pioneer, parte a grupului DuPont, se furni¬zează material genetic de ultimă generaţie în domeniul ameliorării şi al producţiei agri¬cole.
De asemenea, foarte important în Insula Mare a Brăilei este ca agricultura care se practică să fie sustenabilă. Generaţiile ur¬mătoare vor putea să folosească pământul în condiţii optime, să utilizeze această re¬sursă extraordinară pe care România o are, în aşa fel încât noi, oamenii, să trăim în deplină armonie cu mediul înconjurător.
Observarea directă, la faţa locului, a re¬zultatelor obţinute la culturile agricole cu ajutorul tehnologiilor DuPont şi Pioneer, este cea mai bună dovadă pentru înalta ca¬litate a produselor şi un adevărat model de bune practici adoptat de cei prezenţi.
Pentru DuPont Crop Protection şi DuPont Pioneer, Insula Mare a Brăilei reprezintă cea mai frumoasă carte de vizită. Miracolul ştiinţei DuPont se regăseşte din plin aici, iar prin rezultatele obţinute ne dorim să ri¬dicăm ştacheta calităţii în agricultură cât mai sus.”
12. Din acest an, Alcedo pune un accent mai mare pe pachetele tehnologice;Acestea au crescut de la 30 la 52
“Sunt pachete pentru toate buzunarele”, le promova Gabriela Rizescu, director de marketing. Există şi opţiunea ca fiecare cumparator să îşi facă propriul pachet tehnologic, dar este posibil ca din punct de vedere financiar să fie mai puţin atractiv.
Prezentarea pachetelor Alcedo a avut loc marți, 20 ianuarie, în cadrul unei întâlniri cu fermierii, ce face parte dintr-un turneu de 32 de astfel de evenimente. Simpozionul s-a desfăşurat la hotel Capitol din Bucureşti şi a reunit fermieri din jurul Capitalei.
Ca într-un banc, Rizescu a avut două veşti pentru ei. Fermierii au vrut să o afle mai întâi pe cea proastă. Preţurile la pesticide şi seminţe preţurile au crescut cu 3-5%. Vestea bună este că preţul pachetelor tehnologice este sub cel de anul trecut.
Anul trecut Alcedo a introdus în oferta produsul Tender, a doua denumire pentru produsul Dual, de la Syngenta. Alte patru produse au mai primit un al doilea nume. “Ne dorim ca produse de top să fie mai accesibile pentru dumneavoastră. Toate aceste produse le-am introdus în pachete tehnologice”, a explicat Rizescu.
Apoi, ea a atras atenţia asupra fenomenului de contrafacere. “În fiecare an întâlnim 4-5 fermieri care au probeleme cu contrafacerea. Produsele Alchimex au fost şi ele piratate. Din acest an, ca element de siguranţă vor fi introduse capacele argintii. O perioadă vor mai exista pe piaţă şi produse originale cu capac alb, din stocul vechi. Pentru produsele pe bază de Rival vor fi introduse holograme, ca elemente de siguranţă.”
Alcedo le va distribui fermierilor în perioada următoare Registrul de evidenţă al tratamentelor efectuate cu produsele de protecţie a plantelor, devenit obligatoriu. Probabil că şi Registrul pentru fertilizări va fi distribuit în viitorul apropiat.
Gabriela Rizescu i-a îndemnat pe fermieri să obţină autorizaţia pentru utilizarea produselor din clasa Toxic pentru a putea utiliza produse ce conţin epoxiconazol. Preţul de listă al produselor BASF ce conţin această substanţă a scăzut. Bronze Topsin, cel mai vândut pachet tehnologic pentru păioase, este disponibil la preţul de 159,9 lei/ha, mai mic cu 34,43% faţă de cel de listă.
13. BASF a lansat două produse noi
La simpozionul organizat de BASF la Călărași s-a desfășurat sub forma unei emisiuni TV, intitulată “Să fii fermier!” Astfel au fost prezentate două noi produse din portofoliu, Corum și Biathlon 4D.
Corum este descris drept „cea mai inteligentă soluţie pentru o producție ridicată de soia”. Se remarcă prin eficacitate împotriva buruienilor, spectru larg de combatere și selectivitate pentru cultură. Este specializat pentru leguminoase, flexibil și ușor de utilizat.
Biathlon 4D este un erbicid pentru controlul buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase. Se remarcă prin flexibilitate în aplicare, spectru larg de combatere, compatibilitate excelentă. În plus, el poate fi aplicat de la o temperatură de 3 grade Celsius.