Aceste convenții vin în ajutorul fermierilor prin faptul că aceștia pot beneficia de creditarea în valoare de până la 90% din suma cuvenită din Schema de Plată Unică pe Suprafață (SAPS), denominată în lei.
Conform informațiilor APIA, cele șapte bănci agreat sunt: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, Unicredit Țiriac Bank, Banca Comercială Înţesa Sanpaolo România și Banca Comercială Carpatica. În aceiași perioadă a anului trecut, nu mai puțin de 12 bănci încheiaseră convenții cu APIA privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii SAPS.
Pe atunci, în baza adeverinței APIA, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Română S.A, Banca Transilvania, Banca UniCredit Țiriac Bank S.A., Banca Carpatică, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop, OTP Bank România S.A., Banca Comercială Înţesa Sanpaolo România S.A., Bancpost S.A și Procredit Bank acordau credite fermierilor.
Pe lângă condiționarea convențiilor cu APIA de volumul creditării, anul acesta, MADR a stabilit și un nivel maxim redus al dobânzilor practicate (pentru FEGA – ROBOR 6M + 4% și FEADR – ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) pentru a încuraja fermierii și beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurală să solicite credite bancare, care să conducă astfel la creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene.
Prin intermediul APIA, Ministerul Agriculturii semnează în fiecare an convenții care permit agricultorilor să obțină credite în condiții favorabile de la bănci, în contul adeverințelor eliberate de APIA prin care se certifică faptul că fermierii în cauză urmează a beneficia de plăți directe, plăți pe suprafață din Pilonul ÎI dezvoltare rurală, plăți complementare directe din bugetul național pentru bovine, ovine și sectorul vegetal, precum și plăți pentru bunăstarea animalelor.