Onoarea de a sluji pe aproapele tău

dragusinUnul dintre specialiştii agricoli care a câştigat şi “războiul” cu bolovanii din câmp şi lupta cu problemele din administraţie este Viorel Dragusin. Aşa a reuşit să devină un OM de succes şi pentru propria familie, de unde şi-au luat zborul doi doctori în medicina umană, dar şi în “Familia Comunităţii “Cruşet, judeţul Gorj, cu aproape 5000 de suflete.

Prin tot ce a întreprins a reuşit să dea personalitate titlului de specialist agricol, statutului de primar şi, bineînţeles, calităţii de OM, prin slujirea cu dragoste a aproapelui. Păcat că pe astfel de profesionişti nu am învăţat să îi respectăm, să îi apreciem, şi să-i plătim cu nişte salarii onorabile.

Cum se scrie o filă de istorie în Cartea Neamului!

Faptele Primarilor din România rămân scrise în file de istorie din Cartea Neamului Nostru. Aceste pagini poartă veşnicia născută în vatra satului nostru, şi nu pot fi uitate. În contestul lipsurilor şi crizelor de tot felul, inclusiv a crizei morale…, este foarte greu să izbuteşti, dar nu este imposibil, când este vorba despre aceşti primari de cursă lungă. În astfel de împrejurări, nu poţi să nu întrebi: cum ar fi arătat comuna Cruset, judeţul Gorj, dacă în urmă cu peste 20 de ani localnicii nu şi-ar fi încredinţat soarta în mâinile specialistului agricol Viorel Dragusin?! Fie şi dacă ar fi să mă rezum, spre exemplu, la o localitate uitată de vremuri, de oficialităţi şi de investitori, la satul Mierea, acesta ar fi putut rămâne mult şi bine la dispoziţia coşmarului produs de inundaţiile răului Amaradia. Aşa cum niciodată nu s-a gândit vreo unul dintre aspiranţii la fotoliul de primar să cheltuiască banii pentru o investiţie “marginală”, tot aşa puteau fi amânate promisiunile! Câţi dintre contracandidaţii neînvinsului primar de azi, nu au promis verzi şi uscate în decursul timpului şi totuşi n-au făcut mai nimic bun pentru aceşti oameni!Iată de ce omul potrivit,ales la timpul potrivit,se poate depăşi pe sine.

Mărturia de credinţă a primarului este fapta, nu promisiunea, nu vorbăria!

După un amar de ani oamenii au văzut cu ochii lor podul mult visat. Cum n-ar fi alături de aspiraţiile şi de nevoia creşterii confortului acestor consăteni, câtă vreme din profesiunea de credinţă nu lipseşte următoarea făgăduinţă:” Sunt primarul unei comune cu oameni minunaţi. Au fost alături de mine întotdeauna şi m-au sprijinit în derularea proiectelor pe care le-am propus. Merg oricând cu fruntea sus în mijlocul lor. Am conştiinţa împăcată că am făcut tot ce a depins de mine, pentru bunul mers al activităţii comunei noastre. Aceste transformări au fost posibile numai printr-o bună colaborare şi înţelegere cu oamenii acestor locuri. Voi fi acelaşi pentru ei, şi în viitor!” La aceasta, mai adăugăm:” Vreau să vă spun că este un moment deosebit de emoţionant pentru mine, ca primar al acestei localităţi. Vă amintiţi de fiecare dată când se umfla râul Amaradia, nu puteam să avem nici o legătură cu satul, care, măcar pentru frumuseţea numelui te obligă să înveţi de la albine să acţionezi în folosul consătenilor din satul Mierea. Aş vrea să vă spun că munca mea la acest pod dăinuie de ani de zile, dar după îndelungi eforturi, visul a devenit realitate. S-a împlinit bucuria pentru dumneavoastră şi, în acelaşi timp pentru mine, întrucât aici rămâne un arc peste timp şi peste această râpă”, declară primarul din Cruşeţ, cu prilejul festivităţii.
Podul este rodul unei punţi de legătură între nevoile oamenilor , conlucrarea cu ei,cu edilul şi cu preşedintele Călinoiu
Cu prilejul festivităţii, primarul Dragusin i-a mulţumit preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu,” pentru faptul că a ajutat primăria de fiecare dată când a fost nevoie.” La rândul său, Ion Călinoiu a spus că “amenajarea şi construirea podului, este cu atât mai valoroasă, cu cât investiţia a fost realizată pe timp de criză economică. Reuşita se datorează şi calităţilor acestui primar de top, dar şi mobilizării, cooperării şi năzuinţelor tuturor. Conlucrarea şi nevoile oamenilor au contribuit la reuşita investiţiei, finalizată prin efortul comun al autorităţilor locale şi judeţene. Nimeni nu cunoaşte nevoile unei comunităţi, decât primarul şi oamenii care trăiesc în acea comunitate şi care se implică în rezolvarea problemelor. De aceea, noi ştim cel mai bine că înaugurarea podului din Mierea este o mare realizare nu numai pentru comuna Cruşeţ cât şi pentru autorităţile judeţene. Ştim că aici, nu vom mai avea probleme. Ne-am dorit acest lucru şi iată că azi l-am împlinit”, a spus Preşedintele Consiliului Judeţean. Fiind vorba în cazul de faţă de unul dintre primarii de TOP din România, născut, nu făcut să fie primar de succes, de la primele alegeri democratice din anul 1992, a câştigat de fiecare dată nu pe vorbe, nu pe promisiuni. Domnia sa face parte din elita profesioniştilor care a obţinut consecutiv cinci mandate din primul tur. Asta spune mai mult decât s-ar putea scrie. Dacă unii adversari se pregăteau să-i i-a locul, atacând cu vorbe nelalocul lor, chiar şi la alegerile din iunie 2012 a obţinut un scor de invidiat, adică aproape 70%. Oricâte invidii ar stârni acest neîntrerupt succes, ar trebui apreciat, nu umbrit de adversari…

Amprenta inconfundabilă a reuşitelor de azi dăinuie peste ani

Indiferent cine va urma să scrie alte file de istorie a acestei comunităţi, piatra unghiulară, de referinţă, păstrează neuitată inscripţie numită Viorel Dragusin. Amintind despre investiţiile şi proiectele aprobate şi pe vreme de criză, şi de opoziţie, acestea sunt o realitate de invidiat. Localnicii se bucură pentru confortul şi semnele de civilizaţie pătrunse în comuna lor. Începând cu aducţiunea de apă curentă pe care a reuşit să o introducă în toate cele zece sate ale comunei Cruşeţ, înfiinţarea unei reţele de canalizare cu staţie de epurare, construcţia unei grădiniţe, modernizări de drumuri, şi reabilitări la toate şcolile, investiţii la lăcaşele de cult, lucrări de balastare a tuturor uliţelor din comună, stimularea întreprinzătorilor care crează locuri de muncă şi venituri pentru oameni, dar şi pentru bugetul primăriei, acestea şi multe alte reuşite constituie temelia altor viitoare realizări. Răsplătirea activităţii de până acum cu distincţia primarului de „5 stele” sau cu alte premii, nu este mai importantă decât reuşita transformărilor, care fac din această comună, una de referinţă a judeţului Gorj. Un Om în adevăratul sens al cuvântului, ambiţios, bine pregătit şi consecvent, născut să fie un primar de succes, nu va putea lipsi din Cartea de Onoare a acestui Neam, care a ajutat aceasta comună să-şi câştige dreptul la viitor. Numele şi chiar renumele acestui edil garantează alte reuşite în continuare, astfel încât la încheierea celui de al şaselea mandat, să poată rămâne mărturie o etapă distinctă din devenirea comunităţi. Fie şi numai pentru faptul că, prestanţa şi personalitatea acestui edil a contribuit la îmbogăţirea celor 10 sate componente ale comunei cu valoarea cea mai mare a fondurilor financiare din judeţ, respectiv cu 236 de miliarde, rămâne un reper unicat.

aniversara-primar-crusetNumai omul bun scoate lucruri bune din inima lui

Îmi permit să scriu de bine, nu pentru a fi acuzat de cultul personalităţii, ci pentru că aceste reuşite să devină molipsitoare şi pentru agricultor, şi pentru cel din administraţie, şi pentru dascăl, şi pentru preot…Acum când, a fi om bun, este o raritate, sau chiar o (de) râdere, aceşti localnici, aceste fapte şi aceste destine din Cruset, ne îmbărbătează şi ne dovedesc faptul că resursele binelui nu sunt epuizate. Aşa cum în agricultura din România de până la 1990 gospodarii de aici şi actualul primar au lăsat în urmă fapte rarisime.Şi astăzi, alesul lor, ca orice om bun care scoate lucruri bune din visteria inimii lui. Departe gândul de mine să afirm că sacrificiile au fost răsplătite, fie şi numai prin distincţia de „Cel mai bun primar de comună din Regiunea Oltenia”. Spre deosebire de alţii care au de reproşat multe despre “greaua moştenire” edilul nostru va lăsa o zestre de invidiat. Doar amintesc câteva dintre aceste realizări; modernizarea drumului Miriceaua Urda pe o lungime de 6,9 kilometri, canalizarea din Centrul Civic al comunei pe o lungime de 6 kilometri, construcţia grădiniței cu două săli de curs, unde pot învăța 50 de preșcolari, finalizarea parcului pe o suprafață de 2,5 hectare, asfaltarea drumurilor, repararea podurilor şi alte obiective din comună, pătrunderea internetului şi dotarea cu aparatură adecvată; demararea proiectelor pentru reabilitarea sistemului termic a primăriei şi şcolii, folosindu-se energia solară, certifică realizarea unor proiecte precum:, modernizarea drumurilor comunale Cruşeţ – Slăvuţa şi Slămneşti – Măiag, trei investiţii de canalizare pentru satele Măiag – Slămneşti, Miericeaua – Urda de Jos – Mierea, şi Văluţa – Slăvuţa, extinderea sistemului de canalizare ce cuprinde satele Slăvuţa şi Văluţa, cu staţie de epurare în satul Bojinu, satele Miericeaua – Urda de Jos, ce vor fi conectate la staţia de epurare din satul Mierea, satele Mierea-Măiag- Slămneşti, cu staţie de epurare la Slămneşti, reabilitarea centrului civic al comunei, reabilitarea drumului comunal Cruşeţ – Văluţa, modernizarea şi extinderea şcolii din Cruşeţ, construirea unei pieţe agroalimentare, modrnizarea iluminatului public la standarde europene, înfiinţarea unui parc fotovoltaic pentru iluminat, care va crea independenţă energetică, construcţia unui cămin cultural, un stadion comunal, o grădiniţă şi multe altele.

1 Comentariu adauga un comentariu

  1. Mircea says:

    oamenii buni, valorosi, tot valorosi raman. prin cate dificultati a trecut acest specialist si a iesit integru, fara pete, apreciat. daca impreuna cu alti colegi ar forma o partida a primarilor, ar deveni corabia lui Noe ptr aceasta tara

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*