Numai bolnav să nu fii

sickPacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă, introducerea taxei fiind aprobată prin hotărâre de guvern. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că s-a aprobat HG privind coplata, pacienţii vor da între 5 şi 10 lei o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 50% pentru servicii. Suma se plătește o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării. Sunt scutite de plată următoarele categorii: bolnavii cronici care sunt înscriși în programele naționale (ei au nevoie de mai multe internări pe an), copiii sub 18 ani, gravidele, lăuzele, pensionarii care au o pensie sub 740 de ani și persoanele cu handicap. Totodata,sunt scutite de coplată i toate persoanele care reprezintă urgențe medicale si exceptii precum serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

Cum putem vindeca şi “Casa de Sănătate”?

Pentru că de peste 20 de ani sistemul de sănătate din România este o bătaie de joc, avocatul din Timişoara, Florin Kovacs, a reuşit, să demonstreze că nu este obligatoriu să plăteşti asigurări medicale la stat.
Kovacs a refuzat să plătească şi a dat statul în judecată, iar Curtea de Apel Cluj şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis: nici un român nu este obligat să încheie un contract cu Casa de Asigurări. “Cei de la Casa de Sănătate au considerat că pentru cinci ani le datorez 80.000 de lei. Eu am dovada că în ultimii 20 de ani nu mi s-a decontat nici măcar un leucoplast. Nu aveam de ce să plătesc aceşti bani”, a declarat Kovacs.
“Instanţa supremă în stat a decis că avocatul Kovasc nu are nicio datorie la fondul asigurărilor de sănătate. Practic, această decizie stabileşte că impozitul pentru sănătate nu mai e obligatoriu”. ICCS a decis că nu poţi fi asigurat cu forţa”; Sistemul a fost înfrânt! Pentru asta însă un curajos s-a bătut 3 ani în instanţe.
Primar Radu Valerica, Rebricea, jud. Vaslui

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*