Noua asociatie AFISS a gasit o solutie de rentabilizare: Sectorul de îngrășare a porcilor are nevoie de 500 de milioane de euro

porc“Vorbim de locuri de muncă, vorbim de probleme sociale în mediul rural, vorbim de importuri, de balanță comercială și noi ne permitem să stopăm, să blocăm dezvoltarea unui sector în care investitorii sunt doritori să investească”, a spus ,printre altele ,Mihai Lungu , la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților ,unde a avut loc prima Adunare Generală a AFISS. În cadrul conferinței au fost prezentate obiectivele prioritare ale AFISS și strategia pentru dezvoltarea sectorului, în contextul noilor oportunități create pentru România în perioada următoare, precum și prioritatea reglementării distribuției corecte a plăților pe bunăstare la porcine.

 

A fost prezentată cu această ocazie și conducerea noii asociații, respectiv membrii fondatori și afiliați înainte și după această ședință. La momentul înființării, AFISS număra 18 membri. De astăzi, aceștia sunt în număr de 50. Conform informațiilor AFISS, noua asociație răspunde de creșterea a nu mai puțin de 400.000 de capete, adică 15-20 la sută din producția totală a României.

Potrivit părerii unanim exprimate în cadrul primei întâlniri a Adunării Generale a AFISS care a avut loc   la Palatul Parlamentului,prin  Mihai Lungu, directorul executiv al Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS), acesta a declarat ca este nevoie   de 500 de milioane de euro pentru a revigora sistemul de ingrasare a porcilor , astfel încât țara noastră să poată produce 10 milioane de grăsuni, inclusiv pentru export  in China. Piața chineză absoarbe cu viteză carnea de porc produsă pe plan mondial, iar mesajul țării asiatice prietene pentru România este clar – vrem să cumpărăm de aici! Ideal este însă să ne ajutăm noi pe noi, nu să așteptăm investițiile chineze care ar putea să dureze ceva ani până la implementare și alți cel puțin zece până la a dezvolta un sistem de export către statul asiatic a cărui populație se află în plină expansiune.

Până însă la a avea un disponibil de 500 de milioane de euro pentru creșterea suinelor, cel puțin pentru acest moment, este nevoie de suma de aproximativ 70 de milioane de euro pentru sectorul porcin, astfel încât plățile pe bunăstare să fie achitate către toți crescătorii, nu numai către cei cu ferme integrate, care sunt în sistem de „subvenționare” de dinainte de luna iulie 2012.

Potrivit părerii unanim exprimate   de membrii  AFISS  in cadrul sedintei care a avut loc   la Palatul Parlamentului, mesaj comprimat și transmis auditoriului de către Mihai Lungu, producția de porci trebuie dublată, iar suma necesară pentru acest demers ar fi de 140 de milioane. Din păcate, ce poate promite și plăti la ora actuală Gheorghe Benu, directorul general al APIA, reprezintă suma de 45 de milioane de euro, care a fost deja eliberată pentru plăți pe 5 decembrie 2013.

„Eu aș vrea ca suma aceasta să ajungă la 500 de milioane de euro, astfel încât România să producă 10 milioane de porci. Deci trebuie ca suma să ajungă la atâția porci câți se cresc în România. Asta este suma. Nu se poate să limiteze. Sigur, este limitată producția de mediu, de probleme sociale, de spațiu, de teren, dar nu de o măsură administrativă care îți blochează în mod agresiv dezvoltarea unui sector. (…)

Acum, după părerea mea, ar fi necesari vreo 70 de milioane de euro. Acum! Să rezolvăm ce este acum! Dar eu ca să văd sectorul dezvoltându-se, trebuie să am 140 de milioane de euro cel puțin. Asta dacă vrem să dublăm producția de porc… pentru că trebuie s-o dublăm! Noi suntem într-o stagnare, iar pe zonă zootehnică importantă, sectorul porcin este singurul care a scăzut în 2012. Vita a crescut, oaia a crescut, pasărea a crescut, ca șeptel, ca număr, numai porcul a scăzut”, a mărturisit celor prezenți Mihai Lungu.

 

De ce unii  să încaseze 100% din plata pe bunăstare, iar alții 0 procente?

 

În opinia oficialului AFISS, Mihai Lungu, recunoscut și ca analist în sectorul agricol, membrii nou-înființatei asociații nu vor să ia banii nimănui. Afirmația a fost făcută în contextul în care directorul general al APIA, Gheorghe Benu, a spus că inclusiv nou-veniții în sistemul de plăți pentru bunăstarea porcinelor vor primi subvenție, bani care, bineînțeles, vor fi scăzuți din totalul pe care îl primesc ceilalți (înscriși în sistem înainte de iulie 2012 – n.r.).

Pentru a se delimita și a nu fi acuzat că vrea „să-și tragă și el spuza pe turta sa”, Lungu a spus că aceasta este decizia pe care o va lua Ministerul (Agriculturii – n.r.) și este strict problema acestui organism de stat.

„Ceea ce a spus domnul  Benu ,directorul general al APIA,   este un fel de compresă. Adică este un fel de «să dormim un week-end liniștiți». Pe mine mă interesează când apare actul normativ, când apare ordinul semnat de ministru că se dă drumul la încă o sesiune pe Măsura 2.1.5 pentru ferme care au apărut după iulie 2012.

Banii sunt puțini și tot timpul întârzie. Ne-am învățat cu asta. Practic, noi luăm banii pe activitatea pe care am început-o anul trecut, în iulie, abia peste un an și jumătate. Nu știu cum își închipuie Ministerul (Agriculturii – n.r.) de unde am finanțat aceste sume (credite bancare, dobânzi ș.a.m.d.). Nu cred nici într-o chestie de ordin politic. Banii ăștia au venit în decembrie pentru că și așa trebuiau să vină de acum vreo trei-patru luni. N-au nicio tentă politică”, a răspuns Lungu .

Lungu recunoaște însă că și aceasta este o cale de a soluționa problema, adică în loc ca unii să încaseze 100% din plata pe bunăstare, iar alții 0 procente, și unii, și ceilalți să încaseze 95 sau 93 la sută din subvenție. Posibilitatea aceasta de rezolvare a problemei este însă una temporară, nu una care să o rezolve definitiv.

„Este absolut o decizie a Ministerului, însă nu este moral ca noi să solicităm Ministerului, reducerea banilor altor ferme, astfel încât să intrăm în sistem. Noi încercăm să obținem o cale de a se suplimenta acele sume cu sumele necesare fermelor noi care intră. Nu trebuie să uităm că noi, acum, discutăm de circa 27 de ferme noi care trebuie să intre în sistem, dar vreau să fiu foarte clar (…) – lună de lună apar ferme noi, pentru că sunt investiții în derulare.

Nu rezolvă nimic Ministerul pentru că, la un moment dat, în discuție, ministrul (Agriculturii, Daniel Constantin – n.r.) a spus: «Bine. Hai că dăm o măsură de genul cine până în decembrie… ». I-am spus și eu, la rândul meu, că nu rezolvă problema cu o astfel de măsură, pentru că, în martie, problema va apărea din nou. Probabil că vor mai apărea încă trei ferme sau încă patru ferme”, a adăugat Lungu.

Din acest motiv, directorul executiv AFISS a propus o altă soluție: „«Fie vă asumați și stopați dezvoltarea sectorului și anunțați la APDRP că nu se mai finanțează nicio fermă de porci», iar atunci își asumă cel care investește și nu mai cere, pentru că știe de la început că primește banii pe bunăstare, «fie lăsați sectorul să se dezvolte».

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*