Ministerul plătit de contribuabili, ne îndoapă tot cu incertitudini pentru posibila măsură PNDR de acordare a compensațiilor financiare pentru cei care renunță la activitatea agricolă(2)

gggChiar dacă nu s-au identificat încă fondurile destinate finanțării unei a XIV-a posibile măsuri din PNDR 2014 – 2020, și anume cea de acordare de compensații celor care renunță la activitatea agricolă, implicit la a mai primi plăți directe, șeful MADR consideră că această direcție de acțiune luată în calcul de actuala conducere a Ministerului de resort a fost scrisă pe un colț de șervețel, de comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș”.

 

Din păcate, cea mai dureroasă abordare pentru fermierii români ar fi cea de realocare de bani din Pilonul I – plăți directe, către Pilonul ÎI – dezvoltare rurală, măsura de de acordare de compensații celor care renunță la activitatea agricolă.Daniel Constantin crede că, “mai sunt doar două semne de întrebare cu privire la două potențiale măsuri care ar mai putea apărea alături de cele 14. Și aici mă refer la acea măsură care oferă compensații financiare pentru cei care renunță la activitatea agricolă, deci renunță la a mai primi plățile directe, și atunci oferim acele compensații de 120 la sută din dezvoltare rurală, dar și măsura prin care încercăm să introducem anumite compensații financiare din dezvoltare rurală pentru proprietarii de păduri, pentru că nu pot desfășura în anumite zone activități agricole.Cu privire la măsura prin care se oferă compensații financiare pentru cei care renunță la activitatea agricolă, sigur că fondurile trebuie identificate în cadrul aceluiași plafon, (…) de opt miliarde de euro, partea europeană și două miliarde de euro co-finanțare de la bugetul de stat. România poate să opteze la transferul din Pilonul I în Pilonul ÎI. Analizăm în primul rând care este impactul și, după aceea, vom vedea de unde vom găsi sumele, dar cred că este o măsură necesară”, a precizat oficialul guvernamental.În opinia sa, instituția pe care o conduce nu a decis în mod clar dacă măsura de compensare pentru cei care renunță la teren ar fi implementată până la sfârșitul vieții sau pe perioada 2014 – 2020. Însă, acesta a lăsat să se înțeleagă că ar opta pentru cea de-a doua soluție, pentru că „efortul” financiar s-ar restrânge.

„Trebuie să definim exact categoria căreia i se aplică această măsură și după aceea vom vedea și cu sursa de finanțare. Nu cred că este un efort foarte mare și cred că în loc să plătim pe suprafață, putem să transferăm din Pilonul I în Pilonul ÎI; ar putea fi o sursă de finanțare, dar acestea sunt doar posibilități, de aceea nu vreau să vorbesc deocamdată foarte clar”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*