În cultura plantelor trebuie să ţinem cont de preferinţele sau respingerea acestora. O bună asociere însemnă intercalarea sau gruparea lor în sole în funcţie de unele afinităţi. Prin asociere creştem producţia şi protejăm legumele de boli şi dăunători. Spre exemplu, musca cepei nu suporta mirosul de morcovi, iar musca morcovului nu suporta mirosul de ceapă. Cunoscând formele de asociere a legumelor putem scăpa, parţial sau complet, de tratamentele chimice cu substanţe toxice. Există şi plante medicinale protectoare pe care trebuie să le avem în grădină printre straturile de legume pentru rolul lor fitosanitar. Prezentăm în continuare legumele care se pot asocia între ele, legumele care nu se pot asocia (legume cu dăunători şi boli comune) şi plantele protectoare.
Asocierea bună: fasole: sfeclă, salată, varză, roşii, castravete, ţelină; mazăre: sfeclă, salată, varză, morcovi, castravete; salată: fasole, mazăre, sfeclă, varză, roşii, morcovi, spanac, castravete, ceapă; varză: fasole, mazăre, sfecla, salată, roşii, morcov, spanac, castravete, ţelină; pătrunjel: sfeclă, salată, varză; roşii: fasole, salată, varză; sfecla roşie: fasole, mazăre, varză, spanac, castravete; morcovi: fasole, mazăre, varză, pătrunjel, spanac, ceapă, ţelină; spanac: fasole, salată, varză roşie, roşii, morcovi; castravete: fasole, mazăre, sfeclă roşie, salată, varză, ceapă, ţelină; ceapă, ceapă de tuns: sfeclă roşie, salată, pătrunjel, morcovi, castravete; ţelină: fasole, varză roşie, roşii, spanac, castravete, ceapă.
Asocierea păguboasă: fasole: mazăre, ceapă; mazăre: roşii, ceapă; salată: pătrunjel, ţelină; varză, varză creată: pătrunjel, ceapă; pătrunjel: sfeclă, salată, varză; roşii: mazăre, castravete, ceapă; sfeclă roşie: roşii, morcovi; morcovi: sfecla roşie; spanac: sfeclă roşie, castravete, ceapă, ţelină; ceapă: ceapă de tăiat: fasole, mazăre, varză, roşii; ţelină: salată.
PLANTE PROTECTOARE: varza, varza creată: chimen; roşii: mentă; morcov: mărar; ceapă, ceapa de tăiat: muşeţel. Tipuri de culturi succesive în legumicultura- o altă regulă de care trebuie să ţinem cont constă în rotaţia raţională a culturilor. Aceasta nu poate fi concepută fără practicarea culturilor succesive. Legumicultura spre deosebire de alte sectoare de producţie agricole, oferă posibilitatea obţinerii de recolte mari prin cultivarea a 2-3 specii în cursul aceluiaşi an pe aceiaşi suprafaţa de teren.În spaţiile protejate (sere, solarii, tunele joase, răsadniţe), realizarea unei singure culturi ar însemna folosirea neraţională şi insuficientă a acestor adăposturi. Exemple de culturi succesive, care se pot înfiinţa în câmp, până în 15-20 iulie: după cartofi timpurii (20.03-15.07), se plantează varză toamna (15.07-1.11); după tomate timpurii (20.04-15.07), se seamănă spanac (15.07-1.11); după mazăre, fasole verde (20.03-15.07), se plantează varză de toamnă (1.07-1.11); după ceapă arpagic (5.03-15.07), se seamănă castraveţi (20.07-1.10). Exemple de culturi succesive, care se pot înfiinţa în solarii, până în 5 august 2007: după tomate extratimpurii (20.02-30.07), se poate planta conopida (5.08-30.11); tomate timpurii (20.03-30.07), se pot semăna castraveţi (5.08-30.11)
E bine de stiut!!