Mazărea este şi aliment, dar şi medicament

mazăre1Mazărea este o excelentă sursă de vitamine, precum A, B1, B2 şi C. Previne infarctul. Consumul de mazăre ţine sub control nivelul colesterolului, ajută la reglarea tensiunii arteriale, previne excesul de greutate, tulburările de ritm cardiac şi infarctul.
Osteoporoza. Mazărea verde este o sursă excelentă de vitamina K, pe care organismul o foloseşte pentru fixarea calciului în oase. De asemenea, mazărea verde conţine vitamina B6, care previne eliminarea calciului din oase şi fragilizarea acestora.
Anemia. Mazărea verde e bogată în fier, o porţie de 250 de grame din această leguminoasă conţinând circa 40% din necesarul zilnic. Mai mult, este bogată şi în magneziu şi vitamina B6, care sunt esenţiale pentru asimilarea fierului şi combaterea anemiei.
Diabetul. Mazărea face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienţilor cu diabet. Conţine fibre alimentare şi unii compuşi cu efect hipoglicemic.
Constipaţia. Fibrele alimentare conţinute de mazărea verde deblochează tranzitul intestinal şi elimină toxinele din colon.
Oboseala. În boabele de mazăre există o combinaţie de vitamine din complexul B, dar şi unele minerale (magneziu, fier, seleniu) cu efecte în combaterea stărilor de oboseală.
Cancerul. Alături de fasolea verde, boabele de mazăre sunt printre cele mai bune alimente pentru lupta împotriva cancerului, ce nu conţine nici măcar alergeni.
O metodă foarte sănătoasă de a găti mazărea este următoarea: într-un vas metalic, aşezaţi pe fundul acestuia mai multe frunze de salată, peste care puneţi mazărea boabe, apoi acoperiţi cu alte frunze de salată, puneţi un pahar de apă, puţină sare şi lăsaţi la fiert pentru 15-20 de minute. Puteţi adăuga şi alte mirodenii.

Cum poate mazărea ca să uşureze slăbirea?

Gustarea de după-amiază
În dieta cu mazăre, ai voie să iei această gustare de două ori pe zi. O primă gustare poate fi o pară cu 125 gr struguri. O a doua opţiune poate fi o cantitate de 250 gr iaurt degresat sau 200 gr prune. Cea de-a treia variantă este o cană de iaurt sau un fresh de portocale sau de mere.

Prânz
În ceea ce priveşte prânzul, există 7 variante de preparate, câte una pentru fiecare zi a săptămânii.

Mic dejun
La micul dejun, poţi pregăti 130 grame cereale, 100 ml lapte şi 1 măr feliat, amestecat cu cerealele. O altă variantă pentru micul dejun include 1 biscuit cu tărâţe, 30 gr brânză degresată şi verdeţuri tăiate, amestecate cu brânză. Cea de-a treia variantă pentru micul dejun conţine 1 felie de pâine neagră, 10 gr unt sau margarină, 2 linguriţe de miere sau gem.

Ziua 1: supă de mazăre cu cartofi
Pentru supă, taie cartofii, ardeii fără sâmburi şi prânzul. Pune legumele într-o linguriţă de ulei în tigaie, toarnă supa, acoperă şi fierbe 20 de minute. Taie cârnaţii şi pune-i în supă cu mazărea. Fierbe până dă în clocot, apoi asezonează cu maghiran, sare şi piper.

Ziua 2: omletă cu mazăre
Încălzeşte mazărea într-o tigaie. Bate ouăle cu 2 linguri de apă, cu sare şi piper, apoi toarnă-le în tigaie. Adaugă şuncă şi presară omleta cu sare şi piper.

Ziua 3: supă de mazăre
Pentru supă, taie prazul rondele şi prăjeşte-le într-o tigaie. Adaugă 200 gr mazăre, supă şi fierbe 10 minute. Pasează supa cu mixerul, adaugă apoi restul de mazăre şi smântână. Condimentează cu sare, piper şi busuioc.

Ziua 4: salată de mazăre cu porumb
Fă o salată din mere. Taie merele felii, dă-le cu suc de lămâie, taie ceapa verde rondele şi amestec-o cu mazărea, porumbul şi merele. Fă un sos din iaurt degresat cu sare, curry şi piper. Adaugă puţin bacon şi serveşte.

Ziua 5: cartofi cu mazăre
Taie o ceapă şi soteaza-o în unt cu mazăre. Toarnă supă şi fierbe 10 minute. Adaugă smântână, asmatui (plantă aromatică) şi pasează. Adaugă cartofi fierţi şi poftă bună!

Ziua 6: şniţel cu legume
Taie o ceapă şi soteaz-o în unt. Adaugă mazăre, supă de vită şi fierbe 10 minute. Amestecă într-un castron lapte cu făină şi hrean de la conservă. Fierbe compoziţia şi condimenteaz-o cu sare şi piper. Fă un şniţel din carne de viţel şi serveşte-l cu legumele gătite.

Ziua 7: Risotto cu mazăre
Soteaza ceapă, ardei iute şi orez într-o tigaie. Toarnă supă, acoperă şi fierbe 20 de minute. Adaugă mazăre, brânză rasă, sare şi piper. Prăjeşte ouă în unt, sare şi piper. Serveşte-le cu risotto presărat cu ceapă verde.

Cina
La cină, o primă variantă poate fi oricare dintre opţiunile de prânz. Altă variantă de cină dietetică poate fi o felie de pâine cu o felie de brânză şi ridichi oricât de multe. A treia variantă de cină este o salată de mere cu o felie de pâine.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*