LUMEA BUNĂ PUNE PREŢ PE CERCETARE, ÎNVĂŢĂMÂNT ŞI PRACTICĂ, DAR NOI PREŢUIM NON-VALOAREA

Comisarul  Dacian Cioloş a spus că inovarea şi cercetarea în agricultură vor avea un rol central în viitoarea PAC.

Dar nouă de ce nu ne mai pasă de învăţământul agricol, de practica elevilor şi a studenţilor? De ce ratăm conştient soarta tinerilor? De ce îi îmbătrânim prematur cu programe falite? Dar cercetarea de ce nu o susţinem ca în lumea bună?
În mesajul transmis de către comisarul european Cioloş către membrii Academiei Române în timpul dezbaterii naţionale cu tema „Agricultura domeniu strategic pentru securitatea şi siguranţa alimentară”, dedicate Zilei Mondiale a Alimentaţiei s-a menţionat expres importanţa ştiinţei, cercetării şi producţiei. Dar noi rămânem nemuritori şi reci!
Provocările care apar în acest moment în ceea ce priveşte strategia în agricultura europeană au nevoie de o nouă abordare, după părerea comisarului Cioloş: „Pentru a face faţă noilor provocări, avem nevoie de răspunsuri noi. De aceea, inovarea şi cercetarea în agricultură vor avea un rol central în viitoarea PAC, cu instrumente dedicate şi un buget substanţial, de peste 4 miliarde de euro. Orientarea va fi una spre practică, spre rezultate cu aplicabilitate directă, spre întărirea legăturii dintre cercetători şi fermieri”. Pe o piaţă comună, pe o piaţă puternică, pe fondul unei creşteri structurale a cererii de alimente la nivel mondial, agricultura românească se poate dezvolta şi poate deveni unul din marii jucători ai agriculturii europene. „Sunt necesare doar câteva lucruri: identificarea clară a nevoilor, conectarea realităţilor şi resurselor naţionale la oportunităţile europene şi apoi consecvenţă politică privind legislaţia şi bugetul. Şi mai ales, este nevoie de cunoaştere”, a conchis Dacian Cioloş.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*