Lecţie de cooperare dintre profesionişti de top din administraţie şi producţie

attila2222•Printr-o bună colaborare între primarul Mados Attila, (care este de profesie economist. – Absolvent al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca – profil economic) şi administratorul Agroind Cauaceu –inginerul Dan Corbuţ, au reuşit să transforme comuna Diosig în capitala performanţelor pentru cereale. Vara participă sute de fermieri la Ziua grâului şi toamna la Ziua porumbului. Agroind Cauaceu fiind cel mai important furnizor de inputuri pentru agricultură din judeţul Bihor şi o unitate de referinţă în culturile de câmp, care nu se dezminte nici pe vreme de criză. Axată şi pe distribuţia de pesticide, seminţe şi îngrăşăminte chimice, societatea cultivă în arendă o suprafaţă de aproape 2000 hectare, cu grâu, porumb, floarea soarelui şi chiar sfeclă de zahăr. Împreună cu distribuitori de imputuri şi reprezentanţi ai companiilor producătoare de seminţe, participă în fiecare an şi cercetători de la staţiunea agricolă bihoreană, dar şi din străinătate. Prezentăm succint câteva reuşite remarcabile de la una dintre ediţiile anterioare ale „Zilei grâului”, eveniment desfăşurat sub patronajul primăriei Diosig şi a conducerii Societăţilor Comerciale Agroind Cauaceu, Promat Tăşnad şi Agrotex Carei. În dorinţa de a se desfăşura astfel de evenimente şi în alte comune, prezentăm succint câteva noutăţi în ceea ce priveşte cercetarea în domeniul soiurilor de grâu, la care şi-au adus contribuţia companii de prestigiu din Franţa, Germania, Austria, dar şi Institutul de Cercetare Fundulea şi Staţiunea de Cercetare Agricolă Oradea.

Liderul european pe piaţa seminţelor face şi la Diosig – carieră

Ca şi în alte ţări, Liderul european pe piaţa seminţelor pentru cereale păioase, Limagrain şi-a etalat în tarlalele de la Diosig şase soiuri de grâu şi unul de orz. Producţiile, rezistenta la factorii de mediu, cantitatea şi calitatea recoltei sunt de referinţă, după cum şi tehnologia aplicată de specialiştii de aici rămâne un reper. Ca urmare a cooperării şi experienţelor agricole de la Diosig, aici au fost stabilite noi tehnologii ale profitului. Astfel, Dan Corbuţ, gazda manifestării, a spus printre altele: „Dacă până acum erau necesare 250-280 de kilograme de cereale pentru a însămânţa un hectar de teren, aceste soiuri necesită doar 150 de kilograme de seminţe/hectar. Şi, mai ales sunt deosebit de rezistente şi productive”, a menţionat administratorul Agroind Cauaceu. Dintre elementele tehnologice remarc faptul că fertilizarea la pregătirea patului germinativ s-a făcut cu Eurocereal – 200 kg la hectar. La dezprimăvărare a fost aplicat un îngrăşământ complex de Azomureş, cu 200 kg la hectar. La faza de două internodii s-a aplicat la hectar 100 kg de sulfam, 30 kg azot, 15 kg sulf, 7 kg oxid de calciu şi 4 kg oxid de magneziu, iar la faza de burduf s-a fertilizat cu 100 kg de azotat de amoniu.De subliniat că pe lângă fertilizarea de toamnă, au mai fost aplicate trei fertilizări în cursul vegetaţiei.
Erbicidarea s-a făcut în faza de două internodii, cu produsul Indur de la Syngenta (160 g/ha), simultan cu primul tratament contra atacului de musculiţa a cerealelor. Al doilea tratament s-a făcut în faza de burduf, iar al treilea a fost aplicat după terminarea înfloritului, pentru a combate ploşniţele şi cărăbuşii.

În “Patria” Diosig,prind rădăcini firme şi companii de prestigiu din lumea civilizată şi îşi oferă serviciile profitului

Dintre soiurile analizate reţin câteva care s-au remarcat în mod deosebit Gerlach, o varietate de orz de toamnă cu boabe pe şase rânduri, un potenţial ridicat de producţie (6-7 tone/hectar). Soiurile de grâu Azimut, un soi timpuriu, ce a dat producţiile cele mai bune anul trecut în zona de vest a ţării, în jur de 8 tone/ha, Apache, Arlequin, Andino, Karolinum, Ranan. Firma KWS a prezentat soiul Wintmalt (orzoaică de toamnă), Mungis (triticale), Exotic, grâu de toamnă şi Cubus, un soi de grâu semitardiv de talie joasă, prezintă rezistenţă excelentă la boli şi potenţial productiv superior.
Austriecii de la Saatbau Linz şi-au etalat trei soiuri de grâu: Gallus, Panonnikus şi Lupus În toate cazurile, semănatul s-a făcut până la jumătatea lunii octombrie, administrând 140-150 kilograme de seminţe/ha.
Institutul de Cercetare Fundulea a prezentat soiul de grâu Boema şi soiul Crişana, creat de Staţiunea de Cercetare Agricolă Oradea de la care pot fi obţinute producţii de până la 9.000 kg. Iată de ce nu trebuie să mire faptul că aici, la ţară, ca să nu zic în Tara Diosig, prind rădăcini firme şi companii de prestigiu din lumea civilizată şi îşi oferă serviciile profitului. Iată de ce, de la primăria care oferă tentante oportunităţi, se trage firul succesului pentru câteva sute de firme, de persoane fizice autorizate, SRL-uri, asociaţii agricole, care asigură locuri de muncă oamenilor şi taxe pentru administraţia locală, dar şi pentru… Bucureşti- Bruxelles.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*