Preţul de intervenţie nu trebuie să joace un rol de substituient al pieţei. Nu intervenţia trebuie să cumpere cerealele pentru că agricultorul nu are unde să le vândă, a spus, printre altele, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la Ciugud, judeţul Alba. „Fermierul, agricultorul, ca şi în orice sector economic, trebuie să producă în funcţie de ceea ce se cere pe piaţă. Intervenţia are rolul de a juca pe piaţă atunci când pot să apară căderi brutale de preţuri la nivel, la o scară mai largă, şi nu datorită înţelegerii unor traderi, şi pentru că sunt anumite probleme obiective care pot să apară, deci căderi brutale de preţuri şi de venituri. Şi atunci, pentru a nu afecta veniturile agricultorilor se poate să existe intervenţia pentru a retrage de pe piaţă o anumită cantitate care este suplimentară faţă de ceea ce piaţa poate să absoarbă. Ca la noi nu mai este nicăieri. În timp ce la noi grâul nu are…” căutare”, la nivel european, cererea de cereale, inclusive de grâu, este foarte mare. Deci, scăderea preţurilor la români, nu se datorează faptului că a scăzut cererea, ci problema trebuie rezolvată şi găsite soluţiile în altă parte. Comisarul european a subliniat că „intervenţia pe piaţă nu este un panaceu universal pentru orice motiv care poate să ducă la scăderea preţurilor”.
De ce fermierii nu sunt susţinuţi financiar să investească în spaţii de depozitare, de stocare?
Dacian Ciolos, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, consideră că agricultorii ar trebui să investească în capacităţi de stocare astfel încât să nu fie obligaţi să vândă la un preţ mic imediat după recoltare.
Cu privire la un aşa-zis cartel al traderilor de cereale, după cum au semnalat unii fermieri, Dacian Ciolos susţine că, dacă ar exista o asemenea înţelegere, aceasta ar fi posibilă pentru că, după părerea sa, “agricultorii nu şi-au asumat toată forţa pe care o au prin faptul că ei sunt cei care produc cerealele şi ei sunt cei care ar putea juca şi pe piaţă un rol mult mai important, inclusiv în constituirea şi în negocierea preţurilor. Agricultorii ar trebui să fie cei care să aibă curajul să investească în capacităţi de stocare, ca să nu fie obligaţi să vândă la un preţ mic din parcelă imediat după recoltare, pentru a se ajunge la situaţia asta. Deci, ca să aibă capacităţi de stocare, ca să poată să aibă timpul necesar ca să negocieze preţurile, să vadă cum evoluează lucrurile pe piaţă şi să vândă direct celor care au nevoie de aceste cereale, pentru a evita intermediari care, eventual, se pot înţelege pe aceeaşi piaţă”, a conchis Dacian Ciolos.