Alegeţi lăstarii sănătoşi, fără flori sau muguri; – Tăiaţi butaşii cu un cuţit ascuţit şi curat, întotdeauna sub un mugur sau petiol; – Plantaţi butaşii în sol permeabil şi sterilizat dacă se poate; – Aşezaţi butaşii în locuri luminoase, dar nu direct în soare, mai ales dacă este căldură mare;
Pentru păstrarea unei umidităţi normale, atât a solului cât şi a aerului, acoperiţi butaşii cu folie, fără a uita aerisirea periodică a butaşului; – Adâncimea de plantare este de 2-3 cm; – Amestecul de pământ este nisip în părţi egale cu pământ de flori; – Se îndepărtează regulat frunzele ofilite şi pe cele căzute, deoarece pot putrezi şi provoca micoze; – Butaşii au rădăcini corespunzătoare când pe ei apar noi lăstari; – Butaşii luaţi de la plantele care conţin latex, se lăsa câteva ore să se usuce, apoi se plantează.
Cele mai multe plante, inclusiv cele de apartament, se înmulţesc pe cale vegetative, prin butăşire, despărţirea tufei, drajoni, stoloni, muguri adventivi, marcotaj, altoire. Despărţirea tufei constă în divizarea tufelor în mai multe fragmente şi separarea acestora, fiecare tufă având tulpina sau rozeta de frunze şi rădăcini. Planta separată se pune în amestec de pământ şi, în condiţii corespunzătoare, începe să crească şi să se dezvolte armonios. Perioada ideală pentru efectuarea despărţirii tufelor este primăvara, când plantele îşi reiau creşterea, iar în cazul plantelor cu flori, operaţiunea se efectuează la sfârşitul înfloririi.
Uneori se utilizează un cuţit sau briceag, bine ascuţit şi se taie rădăcinile cărnoase între porţiunile ce se vor despărţi.
Frunzele îngălbenite sau deteriorate, rădăcinile vătămate, rupte în timpul divizării se aruncă. Plantele astfel pregătite se introduc în ghivece în amestec de pământ, se udă bine, pentru ca rădăcinile să se fixeze în pământ. Se evită stagnarea apei şi nu se expun la lumină intensă.