Recent,Comisarul european Dacian Ciolos ,a explicat doar citeva aspecte privind cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, dar si alte elemente indispensabile pentru functionarea Camerelor Agricole demolate de fel si fel de “buldozeristi”
Dupa atata debandada si haos agro-rural,”cred ca am inteles de ce sunt importante Camerele Agricole, inclusiv in perspectiva regionalizarii.
E important ca agricultorii sa aiba un instrument nu numai de reprezentare, ci si de actiune directa pe teren pentru a avea acces la fonduri si pentru a clarifica aspecte tehnice. Sper ca totusi, in cursul acestui an, agricultorii sa aiba un instrument de care au nevoie de multi ani de zile.
Mi se se pare esential ca Romania sa aiba o structura de consultanta agricola,” a spus Comisarul,pentru ca aceste mult hulite Camere Agricole sa fie constituite si conduse de agricultori si nu de catre intrusi ,ori politrucii statului…
Comisia a cerut sa se elimine din legislatia nationala orice act care conditioneaza acordarea subventiilor- de lipsa datoriilor la buget,caci nu este legal
Comisia Europeana a primit o scrisoare din partea unei asociatii de crescatori de animale, care reclama ca nu mai primeste subventii europene, intrucat ar avea datorii la bugetul de stat. La randul sau, Comisia Europeana a trimis o scrisoare autoritatilor din Romania, in care atentiona ca nu este legal din punct de vedere al legislatiei europene sa conditionezi acordarea unui drept din fonduri europene de aspecte care tin de legislatia nationala.
Comisia a cerut sa se elimine din legislatia nationala orice act care face aceasta legatura. Din cate stiu, Ministerul Agriculturii a retras Ordinul care era la baza acestei proceduri. De asemenea, CE a cerut Guvernului sa gaseasca o solutie prin care agricultorilor sa le fie rambursati banii care li s-au luat.
De ce refuzam sa descilcim itele cadastrului- pe bani europeni?
De ani si ani , Comisia Europeana insista pe langa Guvernul Romaniei sa ia bani din fonduri europene pentru un proiect de cadastru la scara mai larga, nu doar pentru mediul urban. Se pot lua bani pentru finantarea cadastrului din fondurile structurale si cred ca s-ar putea folosi pentru a grabi procesul. Lipsa cadastrului intarzie mult si proiectele de infrastructura. Pentru a grabi procesul de finalizare a cadastrului, ar putea fi folosita baza de date cu suprafetele agricole cuprinsa in Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole, care face parte din sistemul de control al subventiilor – ortofotoplanuri, parcele delimitate etc.
Olandezii iau peste 400 euro subventii,dar…
Noi nu trebuie sa ne consideram discriminati fata de ceilalti europeni in privinta acordarii platii directe pe suprafata, intrucat in alte state subventia si mai mica. Portugalia si Tarile Baltice au subventii mai mici decat Romania. In Letonia subventia este de 57 de euro la hectar. Olandezii iau peste 400 euro, iar francezii sub 300 euro. Sunt decalaje peste tot in UE si incercam sa le corectam pe rand. Noi impartim in Romania banii altora. Olanda, Germania, Belgia, Italia, Danemarca pierd bani din reforma pe care am propus-o. As vrea sa nu traiti cu sentimentul ca romanul este asuprit de cei din Uniunea Europeana.
Daca nu eliminam furcile caudine ,adica procedurile pentru masurile pe fonduri europene,ne pierdem de turma
Daca comparam absorbtia fondurilor pe dezvoltare rurala in Romania, cu absorbtia pe fondurile structurale, dezvoltarea rurala sta de departe mai bine. Jumatate din fonduri au fost cheltuile, fata de mai putin de 20% din fondurile structurale. Pe de alta parte, sunt in continuare foarte multe proiecte unde lucrurile se blocheaza din faza de executie pana in faza de plata. Trebuie gasite solutii pentru ca beneficiarul sa aiba acces la o parte de prefinantare, ca sa poata sa execute si sa isi finalizeze proiectele si sa mearga cu cererea de plata la APDRP pentru rambursare. De asemenea, trebuie facut un mare efort de simplificare, atat din punct de vedere al procedurilor, cat si din punct de vedere al comportamentului celor de la agentia de plati. Pentru ca Romania sa faca fata provocarilor viitoare, trebuie sa rezolve problemele de aici, pentru ca acesta este si scopul fondurilor europene si a PAC.
Temelia succesului in agricultura este alcatuita din fermele de familie , fermele mici
Pentru mine, fermele mici au o importanta mare. Nu sunt impotriva fermelor mari sau impotriva altora. Nu vreau sa construiesc nimic impotriva nimanui sau impotriva a nimic. Dar fermele mici au o valoare, pentru ca au apropierea de natura, de asta biodiversitatea are pentru mine o valoare.
Traditiile, fermele mici, biodiversitatea, toate acestea cred ca in viitor, intr-un viitor apropiat, se vor integra, daca nu suntem noi capabili sa le integram.
De ce nu intrebati pe Ponta,pina cind muncim pentru niste lenesi Peste un milion de potentiali fermieri omoara timpul si valuta tarii pe salarii si gusturi d lux Pina cind ii ducem in spate La munca