Nu stim cum se intimpla ,dar si de aceasta data lipseste Romania dintr-un consorţiu format din 22 de universităţi şi companii private din 11 ţări europene. Consortiu are la dispoziţie 11,9 milioane de euro de la UE pentru a identifica soluţii pentru creşterea nivelul de competitivitate a producătorilor de carne. “Trebuie să gasim metode pentru a deveni mai competitivi pentru că, în prezent, nu suntem. Prin acest proiect vrem sa facem ca industria din UE să devină, din nou, lider de piaţă. Creşterea durabilă a producţiei este soluţia pe care o vom aplica”, a declarat profesorul Ilias Kyriazakis de la Universitatea din Newcastle, coordonatorul proiectului.
Prin acest proiect denumit ProHealth, în următorii cinci ani, specialiştii vor livra sisteme moderne de diagnosticare pentru a preveni epidemiile la animale şi instrumentele de comunicare pentru creşterea gradului de conştientizare, vaccinuri şi alte instrumente necesare fermierilor,pentru o mai bună înțelegere a interacțiunilor complexe dintre animale şi mediu care stau la baza bolilor de producție. Proiectul va aborda preponderant cercetarea bolilor la porci, pui de carne, găini neouătoare și curcani ce sunt crescuţi în sisteme intensive din mai multe regiuni ale UE, utilizând abordări atât epidemiologice cât și experimentale pentru a urmări factorii de risc asociaţi cu bolile.Obiectivul general al proiectului de cinci ani este de a îmbunătăți competitivitatea și durabilitatea producţiei de carne de porc şi pui în UE.