Un jurnalist de la Romania Libera incearca sa descopere de unde vine incrancenarea asta paguboasa a lui Dragnea pe treaba cu gratierile. O analiza interesanta pentru o duminica aproape linistita. Diseara sunt anuntate proteste anti-gratiere in Bucuresti.

Doua forte instinctuale ne ghideaza viata. Doua pulsiuni, asa cum le numeste Sigmund Freud: pulsiunea de conservare a substantei vii si pulsiunea de moarte. Freud vorbeste despre Eros si Thanatos. ”Am rezumat autoconservarea si conservarea speciei sub conceptul de Eros si i-am opus pulsiunea de moarte sau de autodistrugere care lucreaza in tacere. Pulsiunea este conceputa la modul foarte general ca un fel de elasticitate a ceea ce este viu, ca un imbold spre refacerea unei situatii care existase odata si fusese suprimata printr-o perturbare externa, Aceasta natura in esenta conservatoare a pulsiunilor este explicata prin fenomenele compulsiei la repetitie. Din conlucrarea si opozitia mutuala dintre Eros si pulsiunea de moarte rezulta pentru noi imaginea vietii”.

Daca Sigmund Freud l-ar fi cunoscut pe Liviu Dragnea, probabil ca ar mai fi gasit un instinct fundamental: pulsiunea de libertatea, i-am putea spune. Daca ducem comparatie mai departe, putem gasi si un zeu in mitologia elena care sa-i corespunda: Hermes, zeu de rang secundar, ajuns patron al hotilor si simbol al fortei profetice, fiul lui Zeus si al pleiadei Maia.

Pulsiunea de libertate defineste tot ceea ce se intampla dupa castigarea alegerilor de PSD. Nu ma refer aici la libertate ca la o aspiratie nobila, ca la un indem de revolutie franceza, ci la prozaica libertate personala, careia i se opune incarcerarea. Ne place sau nu, vrem sau nu, Eros si Thanatos ne conduc existenta. In cazul lui Liviu Dragnea si a altor zeci de parlamentari, pe care noi, romanii, i-am ales sa ne reprezinte, prioritatea imediata o reprezinta libertatea personala. Credeti ca acestia se mai pot gandi eficient, coerent si in totalitatea la cum sa guverneze mai bine, la ce masuri sa ia pentru a ne face viata mai buna, atunci cand exista posibilitatea ca, in scurt timp, poate peste numai cateva zile sau saptamani, sa se confrunte cu o condamnare care ii poate duce dupa gratii? Am cunoscut multi oameni politici acuzati ca ar fi furat, ca ar fi, mai bine spus, devalizat bugete. Vorbim de sume pe care noi, oamenii bani, nici macar nu le visam. Aproape toti sunt speriati de moarte de perspectiva de a sta in inchisoare. Frica de incarcerare le modifica prioritatile.

Atunci isi aduc aminte ca celulele sunt aglomerate, ca nu curge apa calda tot timpul, ca toaletele sunt in camera. Spun asta politicieni pe care nu i-am auzit niciodata sa se planga de faptul ca aproape jumatate dintre romani nu au toaleta in casa, de apa calda nici nu poate fi vorba. Vorbesc de conditii proaste condamnati penal care, atunci cand se imbolnavesc, nu se trateaza intr-un spital romanesc de stat. Credeti-ma, sectia de neurologie a Spitalului Judetean din Constanta, ca sa va dau un exemplu pe care il cunosc, nu difera prea mult de o inchisoare. Singura diferenta este ca nu usa nu se incuie cu un lacat. Vorbesc de aglomerare condamnati penal care nu vad ca in scolile din Romania copiii invata in doua schimburi, elevi de clasa a patra au cursuri de dupa-amiaza pana seara, impotriva tuturor sfaturilor pedagogilor, pentru ca nu sunt destule clase.

Nimeni nu a spus ca un condamnat penal trebuie sa fie chinuit in inchisori. Dimpotriva, cred ca suntem de acord ca sunt necesare conditii decente. Stiti ceva, insa? Atunci cand au furat, cand se credeau zei, nu oameni, mai presus de lege, stiau foarte bine care sunt conditiile din inchisori. Si aveau de facut o alegere simpla: nu mai incalc legea ca sa nu risc sa ajung in puscarie.

Noi, oamenii obisnuiti, care ne trimitem copiii la scoli supraaglomerate sau care ne internam in spitale de groaza, in care colegi de salon ne sunt gandacii si infectiile nozocomiale, noi nu avem de ales. Noi nu ne putem permite sa ne tratam in spitale moderne si curate din Occident in care, minune, medicii au cu ce sa-si faca meseria si iti mai si zambesc.

Pentru noi, oamenii obisnuiti, cei care ne castigam existenta din munca, nu din furat, Romania este o inchisoare.