CE SCHIMBĂRI SURVIN ÎN PROGRAMUL RABLA ÎN 2013?
Pentru cumpărarea unui autovehicul nou se va utiliza un singur tichet valoric, faţă de 3 tichete câte se foloseau în trecut. Însă valoarea noului tichet este de 6500 de lei, faţă de 3800 lei cât a fost acordat anul trecut. Un alt element de noutate a programului se referă la perioada în care poate fi utilizat tichetul primit. În termen de 45 de zile cei care doresc să-şi achiziţioneze un autovehicul şi deţin un tichet valoric, îl pot depune la dealer.
Pentru evitarea traficului cu tichete valorice, s-a decis ca termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul să fie de maxim 10 zile.
Repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare judeţ, ci va ţine cont de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judeţene .
Lista colectorilor validaţi AFM va cuprinde o rubrică special dedicată numărului de tichete
repartizate, respectiv distribuite.
Se vor acorda şi facilităţi suplimentare pentru persoanele care doresc să achiziţioneze prin programul Rabla autovehicule cât mai prietenoase cu mediul.
CATE VOUCHERE VOR FI ELIBERATE DE CATRE AUTORITATILE COMPETENTE?
Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice va emite, prin intermediul Administraţiei Fondului de Mediu, 20.000 de tichete pentru Programul Rabla, dintre care 17.000 pentru persoane fizice şi juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.
DE CAND SE VOR PUTEA OBTINE CONCRET VOUCHERELE?
După aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto
Naţional, se va desfăşura sesiunea de depunere şi validare a dosarelor colectorilor şi dealer-ilor, în conformitate cu termenele stabilite. După finalizarea acestor proceduri, tichetele vor fi distribuite efectiv.
CINE VA DISTRIBUI VOUCHERELE?
Ca şi în anii trecuţi colectorii vor fi cei care vor elibera voucherele către persoanele fizice. În
cazul persoanelor juridice şi a instituţiilor publice, dosarele se vor depune la AFM.
Colectorii care se înscriu în acest program vor fi validaţi de AFM şi vor fi încheiate protocoale cu aceştia. Dosarul de validare al colectorului trebuie să cuprindă şi cazierul judiciar al societăţii.
CUM VOR FI IMPARTITE VOUCHERELE DE CATRE AUTORITATILE COMPETENTE LA NIVELUL TARII?
Repartizarea nu va fi egală pe fiecare judeţ, ci va ţine cont de numărul maşinilor mai vechi de
10 ani din parcul auto judeţean. Repartizarea tichetelor valorice pe colectorii validaţi situaţi în acelaşi judeţ va fi făcută în mod egal. Pentru prima dată de la lansarea acestui program, lista colectorilor validaţi AFM va cuprinde o rubrică special dedicată numărului de tichete repartizate, precum şi a numărului de tichete distribuite efectiv. Lista se va publica pe pagina de internet a AFM.
CE VALOARE ARE VOUCHERUL ACORDAT IN CADRUL PROGRAMULUI?
Tichetul este de 1.500 euro (6.500 lei), fata de 3800 lei cat a fost acordat anul trecut.
POT FI FOLOSITE MAI MULTE VOUCHERE DE CATRE O SINGURA PERSOANA/ENTITATE IN VEDEREA ACHIZITIONARII UNUI AUTOVEHICUL?
Pentru achizitionarea unui autovehicul nou in cadrul programului se va folosi un singur voucher. Insa tichetele vor fi transferabile pentru ca analizele au aratat ca, daca nu ar exista
transferabilitatea tichetelor Rabla, ar rezulta un blocaj pe piata in ceea ce priveste innoirea parcului auto; exista judete cu potential mai mic de achizitie de masini noi, dar cu multe masini vechi, precum si judete cu potential de achizitie de masini noi mare si in crestere.
ÎN CAZUL ACHIZIŢIONĂRII UNUI AUTOVEHICUL ELECTRIC, CARE BENEFICIAZĂ DE ECO-TICHETUL DE 2.500 DE EURO, SE POATE FOLOSI ŞI VOUCHERUL PRIMIT ÎN CADRUL PROGRAMULUI „RABLA”?
Cumularea eco-tichetului cu tichetul Rabla este posibilă în cazul achiziţionării unui autovehicul electric. Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, MMSC oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:
• achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;
• achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km;
• achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două ecobonusuri.
ÎN CÂTE ETAPE SE VA DESFĂŞURA PROGRAMUL „RABLA” ÎN 2013?
Programul se va desfăşura într-o singură etapă, iar termenul limită în care vor fi acceptate tichetele şi se va finaliza sesiunea de anul acesta a programului este 20 noiembrie.
SE VA PLĂTI TIMBRUL DE MEDIU ÎN CADRUL ACHIZIŢIONĂRII UNEI MAŞINI PRIN PROGRAMUL „RABLA”?
Timbrul de mediu se achită conform legislaţiei în vigoare, însă având în vedere că prin programul „Rabla” se vor achiziţiona maşini noi, valoarea acestuia va fi foarte mică.Pentru maşinile hibride, electrice şi cu norma de poluare Euro 6 nu se plăteşte timbrul de mediu. În conformitate cu prevederile art.6 din Legea nr. 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice supune dezbaterii publice proiectul ordinului pentru aprobarea Ghidului de Finanţare a Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional. Pentru opiniile dumneavoastră vă oferim adresa rabla2013@afm.ro.