De cind este capitalismul,isi respecta cu strictete regula nescrisa :”CARE PE CARE”.La nevoie,cocoseii lor de platina,calca in picioare chiar si gainusile noastre de aur . Cind vrei si cind nu vrei te trezesti cu sabia deasupra capului .Daca nu faci parte din “familia bogatanilor”,bogati care tot din sudoarea si resursele celor saraci isi trag seva,te astepti oricind,la ce este mai rau.
Dupa demolarea industriei , productiei agricole,dar si ale altor “afaceri “profitabile din Romania,se continua atacurile sincrone asupra a ceea ce a mai ramas.Ultima gaselnita este gainaria cu salmonella.Noi fiind cei indopati cu adidasi si scurmatoare pline de salmonelle,pentru care ne scoteam ochii, ne sculam cu noaptea in cap,nu am patit nimic.Ba,am mincat si pui cu tot cu pene si tot nu am infundat spitalul.Dar acum,cind atentam la rentabilitatea gainariilor occidentale,nu sunt de accord ca sa falimenteze,ca sa le fie umbriti cocoseii lor,tocmai de ai nostri…
Putem să depăşim acest scandal şi să nu se extrapoleze la toată industria
Prof dr.ing Ilie Van,presedinte UCPR a spus printre altele,că toți fermierii serioși din industria avicolă trebuie să depășească momentul scandalului cărnii de pui suspectată că ar fi infestată cu salmonella, astfel încât să nu fie afectată toată industria.„Trebuie să depăşim acest scandal şi să nu se extrapoleze la toată industria, care are rezultate excepţionale în ultimul an – şi tehnice şi de investiţii şi financiare. Industria suferă pentru că anul acesta piaţa a mers foarte greu, cerealele au fost foarte scumpe, dar producătorii s-au organizat şi au trimis produse la export … Este evident că nu trebuie să se întâmple aşa ceva, iar cei care au făcut trebuie să plătească. Noi, ca asociaţie, am apărat fermierii serioşi, care îşi fac treaba în mod legal. ANSVSA verifică acum şi va lămuri situaţia”, a spus Ilie Van.Ilie Van a vorbit și despre frauda fiscală din sectorul avicol care, în opinia sa, nu poate fi stopată doar prin măsuri de control pentru că, singure, nu vor fi niciodată eficiente într-o economie de piață: „Doar măsurile fiscale combinate cu cele de control sunt eficiente şi vedem şi în cazul pâinii. S-a redus TVA, dar până nu vedem un control sever la comercianţi şi la producători nu s-a rezolvat problema. Dacă vom reuşi să facem şi noi reducerea TVA sau alte măsuri fiscale care să reducă tentaţia de 24%, care este foarte mare… Acest TVA de 24% a dus la această situaţie de fraudă fiscală în piaţă, care îi afectează pe producătorii serioşi, care plătesc la stat, afectează bugetul, dar şi consumatorii, evident”.
Pentru ca exporturile produselor avicole au tras piaţa romaneasca în sus,”confratii” nostri trebuiau sa ne traga in jos…
Președintele UCPR a explicat că producţia internă este cea care vine să preseze pe costuri şi pe preţuri, pentru că, în urma analizelor statistice, a reieşit că preţurile produselor care au mai mult de 50% importuri au crescut cel mai mult în ultimii ani şi nu cele din producţia internă. În acest context, a subliniat că producţia de carne de pasăre a crescut cu 3% până la 5% în 2013, chiar dacă preţurile la cereale au explodat în acest an şi fermierii sunt decapitalizaţi, iar piaţa totală a depăşit un miliard de euro.
“Piaţa industriei avicole din România va depăşi în acest an un miliard de euro, în creştere faţă de anul trecut când era puţin peste 900 de milioane de euro. Exporturile au fost cele care au tras piaţa în sus, în special cele de produse procesate cu valoare adăugată mare, dar şi exportul de ouă. Producţia de carne de pasăre în viu pe care o estimăm pentru anul acesta este 450.000 de tone şi în jur de 1,4 miliarde de ouă, toate produse în ferme specializate. La export au mers cam de 70.000 de tone, dar preţul de export este dublu faţă de cel de import. Exportăm cu 2.300- 2.400 euro tona şi importăm cu 1.200 – 1.300 euro/tona. Acesta este obiectivul nostru: să ducem afară produse procesate şi să importăm produse mai ieftine. Practic, asta cere piaţa românească. Putem asigura sută la sută necesarul de carne şi ouă, dar exportăm 20% şi importăm un procent similar, însă industria poate face mult mai mult”, a adăugat Ilie Van.
România are în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar veterinar, dintre care 250 sunt membri ai UCPR. Potrivit preşedintelui UCPR, românii consumă anual în jur de 22-23 de kilograme de carne de pasăre pe an, faţă de 18 kilograme în urmă cu 5-6 ani, dar obiectivul crescătorilor din industria avicolă romaneasca este să atingă in urmatorii ani în jur de 25 kilograme pe an,atingind consumul european mediu.Din pacate ,socoteala noastra de acasa,nu se prea potriveste cu aranjamentul din economia de PAIATA …
Este regretabil ca nu se rasufla mai nimic despre culisele scandalului
Președintele Romalimenta, Sorin Minea, nu s-a sfiit sa dezvaluie ca problema carnii “infectate” a fost lansata cu două scopuri.In primul rind bomba a fost detonata in momentul in care , pe plan extern ,Romania se impune ca un partener credibil.Dar ce conteaza credibilitatea,cita vreme surogatul lor de carne este ocolit de proprii consumatori,tocmai pentru ca este o carne artificiala,mult mai dezgustatoare decit carnea cu salmonella.Avem o veche gaşcă de băieţi care la ora actuală nu face altceva decât să submineze încrederea în AVICULTURA din Romania,dar si in autoritatea sanitar-veterinară.La ora actuală, sunt inspectori care doresc să provoace scandal prin < scăparea > actelor din timpul anchetelor, fiindcă şi-au pierdut funcţiileIn prezent, există o piaţă neagră protejată financiar de anumiţi “băieţi deştepţi” care nu doresc ca activitatea sa mearga bine. Probabil că a fost o perioadă când nu se făceau controale cum trebuie, iar multe firme primeau certificate pe ochi frumoşi.
Sunt gainari cu ochi albastri ,platiti sa compromita profesionistii din avicultura romaneasca ,de care altora le este frica
Momentan, piaţa cărnii este segmentată între firmele mari şi serioase şi “neserioşi” care nu fac altceva decât să distrugă complet, prin “găinării”, industria alimentară autohtonă. Este timpul evazioniştilor şi, dacă nu controlăm segmentul de piaţă destinat industriei cărnii, atunci vom avea de pierdut. Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, ne-a declarat că trebuie să avem o abordare diferenţială privind modul în care exporturile de carne au fost afectate. Domnia sa a afirmat că dupa scandalurile anterioare ,”exporturile de carne de vită şi de cal tranşată sunt pe cale de dispariţie, iar în urmare scandalului, potenţialele pierderi pentru anul în curs se ridică la 30 de milioane de euro, echivalentul a 10 fabrici nou-nouţe”. Domnia sa a mai precizat că adevărată problemă nu este industria corectă, legală, ci piaţa neagră, unde sunt vândute produse care nu au fost supuse unui control de certificare sanitară. Recomandarea domnului Jurconi este ca statul, producătorii şi consumatorii să-şi asume fiecare responsabilitatea actelor lor, iar prin educare şi comunicare să se încerce scoaterea industriei cărnii din conul de umbră în care este impinsa pe banii nostri…