Franţa nu ne lasă, dar nouă încă nu ne pasă…

inimaDupă ce ambasadorul Franţei în România a “deconspirat “că„Ţara noastră este un adevărat paradis agricol, putând deveni un„imens şantier agro-rural”, am primit o lecţie unicata.Este concepută de Camera Franceză de Comerț și Industrie din România(CCIFER), Ambasada Franței în România și Secția română a Consilierilor pentru Comerț Exterior din Franța, care ne-au prezentat un set de 29 propuneri, reunite în Cartea Albă a Agriculturii.

Din acest document al unui dialog public-privat, oricine vrea, poate prelua şi contribui la dezvoltarea unei agriculturi românești moderne și durabile. Din Cartea Albă învăţăm “: promovarea fondului funciar performant, a întreprinderii agricole dinamice, a gestiunii economice facile, a filierelor agro-alimentare accesibile,a forţei de muncă instruite și competitive, şi a unui sector de cercetare inovant și rentabil” a declarat Bruno Roche, președintele CCIFER. Dintre recomandările şi POLITICILE PUBLICE AGRICOLE propuse în Cartea Albă a Agriculturii amintim:● Organizarea comasării parcelelor agricole ● Implementarea unui cadastru agricol generalizat; ● Protejarea fondului funciar împotriva distrugerii ireversibile a terenurilor agricole; ● Dezvoltarea sistemelor de irigaţii și crearea unei agenții guvernamentale de control al apei; ● Încurajarea reconstituirii perdelelor forestiere; ● Consolidarea ponderii ipotecare a fondului funciar ca bază de garanție pentru creditele agricole de campanie și de investiții. Reducerea rezervelor obligatorii ale băncilor, la BNR cu valoarea creditelor acordate pentru agricultură; ● Consolidarea regimului juridic al contractelor de închiriere, concesiune și de arendă; ● Încurajarea erformanței tehnice și economice a fermelor prin intermediul unor programe naționale de sprijin.; ● Încurajarea mutualizării mijloacelor de producție și integrarea producției agricole în filiere; ● Favorizarea apariției unor indici locali de cotație a prețurilor principalelor materii prime agricole; ● Definirea în legislație a unor obligații tehnice precise în ceea ce privește respectarea rotației culturilor; ● Simplificarea regulilor privind trasabilitatea produselor agroalimentare Să învăţăm de la “păstorii” din Franţa despre blândeţea FISCALITĂŢII ȘI FINANȚĂRILE consistente: ● Extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA pe întregul lanț de valoarea amonte-aval și pentru toate filierele alimentelor de bază;● Punerea în aplicare a dispozițiilor legale în materie de termene de plată● Ameliorarea trasabilității și calității produselor agro-alimentare prin reduceri fiscale sau alte avantaje fiscale directe; ● Dezvoltarea de Centre private autorizate care să pună la dispoziție servicii multiple în materie de consultanță; ● Scutirea fiscală a remunerațiilor pentru studenții universităților agricole; ● Generalizarea posibilității pentru societățile din sectorul agricol de a opta pentru un exercițiu financiar și fiscal anual armonizat cu Campania agricolă; ● Accelerarea constituirii unui Fond guvernamental de garanții agricole; ● Crearea unui Fond guvernamental pentru investiții agricole. Referitor la aspectele de DREPT COMERCIAL,DREPT SOCIAL ȘI RESURSE UMANE, avem de învăţat: *Definirea unei noi forme juridice statutare de organizare dedicate exploatațiilor agricole *Simplificarea obligațiilor contabile şi adoptarea unor politici sociale și fiscale *Standardizarea și simplificarea contractelor de vânzare (colectare) a recoltei între fermieri și comercianții profesioniști; *Definirea unei politici de resurse umane adaptate specificităților agriculturii; *Reînființarea și dotarea liceelor agricole din mediul rural; *Alinierea programelor academice ale universităților agricole la nevoile concrete ale întreprinderilor din sectorul agro-alimentar; *Întroducerea de stagii obligatorii de lungă durată pentru studenții din ultimul an de studio; *Încurajarea formării profesionale continue a fermierilor. Cât priveşte CERCETARE, aceasta trebuie realiniată la nevoile concrete ale întreprinderilor, fermierilor, agricultorilor

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*