Claudiu Frânc, preşedintele Alinaţei ROPAC şi preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România,propune 10 criterii de eligibilitate menite să alunge speculanţii şi să protejeze fermierii români
Proiectul legii privind vânzarea terenurilor către străini este în atenţia fermierilor maramureşeni. Ei cred că propunerile lor vor fi luate în seamă şi vor fi introduse în forma finală a legii. Este vorba de vreo 10 criterii de eligibilitate menite să alunge speculanţii şi să protejeze fermierii români, susţine maramureşeanul Claudiu Frânc, preşedintele Alinaţei ROPAC şi preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.
“Practic am reuşit să impunem unele modificări privind acest act normativ în privinţa reglementării accesului străinilor pe piaţa funciară din România. Sunt o serie de reglementări care privesc modul în care un cetăţean străin are acces pe această piaţă. România trebuie să se protejeze şi să impună anumite restricţii pentru posibilii speculanţi. Trebuie acceptaţi doar cei care au intenţii serioase privind agricultura şi nu vor să se ocupe de alte afaceri dubioase. Sunt 11 principii care trebuie să stea la baza vânzării terenurilor către străini, cum ar fi distanţa de la care se poate cumpăra pâmânt de la graniţă, altfel ne trezim că străinii au ocupat statul fără război. Alte principii: cel alimentar- produc hrană pentru populaţie, principiul pregătirii profesionale- dacă nu ai treabă cu agricultura ci vii să faci speculă, las-ne în pace, principiul agricultorului activ, precauţia ecologică, etc”, a menţionat Claudiu Frânc, preşedintele Alinaţei ROPAC şi preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România. El a mai precizat că alianţa pe care o reprezintă a înaintat încă din septembrie un proiect de lege privind vânzarea terenurilor către străini, la care s-a lucrat împreună cu un consultant francez care a consiliat mai multe state europene în aceasă chestiune.
10 criterii de eligibilitate
Claudiu Frânc a ţinut să precizeze că “pentru a proteja fermierii români, am introdus cinci categorii de preemţiuni înainte ca terenul să ajungă la străini: de exemplu cel care vine să cumpere să facă dovada că este fermier activ şi nu jucător la Bursă”. El speră ca cele 10 criterii de eligibilitate propuse de reprezentanţii fermierilor români să fie introduse în forma finală a legii.
Lucrurile sunt însă cam încurcate. La aproximativ două săptămâni de când a lansat spre dezbatere publică proiectul de lege privind vânzarea-cumpărarea de teren agricol de către persoanele fizice, Ministerul Agriculturii vine cu o altă propunere. Însă faţă de proiectul iniţial, modificările aduse nu rezolvă problema de bază, spun reprezentanţii producătorilor agricoli.
Şi Confederaţia Asociaţiilor |ărăneşti din România – CATAR critică dur noile modificări aduse de Ministerul Agriculturii la proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan între persoane fizice. “Eliminarea limitării la 100 de hectare a suprafeţei ce poate fi deţinută de străini, a cunoştinţelor în domeniul agricol sau a avizului Comitetului judeţean creează condiţiile necesare dispariţiei neamului românesc. Ungaria, Polonia, Bulgaria au tratat acest subiect cu extremă fermitate în interes naţional. Sunt ţări în lume unde este practic imposibil să achiziţionezi teren ca cetăţean străin deşi bogăţia naturală a mediului nu se compară nici pe departe cu biodiversitatea existentă la noi în ţară. Israel de exemplu”, se arată în scrisoarea adresată de CATAR autorităţilor.