Prima vizita a lui Etienne Davignon, despre care se spune ca ar conduce din umbra lumea, a avut loc in plina criza a datoriilor suverane, cu Grecia in prim-plan. El avertiza la Bucuresti in octombrie 2011 ca “povestea Greciei” trebuie sa ia sfarsit, dar statul lovit puternic de criza datoriilor ar trebui sa ramana in zona euro, pentru ca acest scenariu ar putea sa se repete si in cazul altui stat si atunci ar exista un precedent periculos. Cum arata economia elena in octombrie 2013, la doi ani de la prima vizita a lui Etienne Davignon in Romania? Desi partenerii europeni ai tarii sunt decisi sa pastreze Grecia in zona euro, datoria guvernamentala si cea externa a economiei raman uriase, iar provocarile economice si politice dificile. Practic, Grecia se afla in al saselea an de recesiune, dupa ce criza financiara a lovit puternic capacitatea statului de a-si refinanta pe piata internationala datoriile foarte ridicate, in timp ce pachetele de imprumuturi de la statele zonei euro si FMI, folosite ca alternativa, au fost conditionate de masuri dure de austeritate, cu impact imediat negativ asupra economiei.

A doua vizita la Bucuresti a sefului Grupului Bilderberg, organizatie care a contribuit decisiv la crearea euro, s-a produs in timp ce Statele Unite ale Americii trec printr-o criza fiscala uriasa desi Barack Obama a semnat un acord de compromis aprobat de Congres dupa mai multe saptamani de blocaj. Au iesit in evidenta doua comentarii ale lui Etienne Davignon pornind de la situatia actuala din America: in primul rand, Romania este in acest moment mai stabila decat Statele Unite ale Americii, si, in al doilea rand, pozitia americanilor in comertul mondial este in declin, in timp ce Uniunea Europeana este constanta la acest capitol. Ambele declaratii au ca scop, evident, promovarea ideii ca proiectul european este unul sanatos economic. Totusi, doua dintre realitatile fundamentale pe care Etienne Davignon nu le-a mentionat si pe care nu le-ar recunoaste niciun membru al Grupului Bilderberg ori al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma sunt ca 1. UE ramane o constructie cu obiective politice si 2. Aparitia euro reprezinta o interventie a statului asupra monedei. Practic, “politizarea monedei are la baza urmarirea sporirii veniturilor statului”.

Oamenii din afara tarii voastre au mai multa incredere in viitorul Romaniei decat au cetatenii romani.

Considerat a fi unul dintre principalii sustinatori ai proiectului Uniunii Europene, vicontele Etienne Davignon nu putea sa rateze nici acum o peroratie despre “importanta cruciala a institutiilor pentru dezvoltarea societatii”. Daca in 2011 el afirma ca nu este necesara o redefinire a institutiilor UE pentru a rezolva criza, acum pledeaza pe rolul crucial al institutiilor, care “trebuie sa fie de incredere”. “Este important ca institutiile europene sa iasa din perceptia conform careia sunt birocrate. De fapt, institutiilor le pasa de oameni si creeaza sustenabilitate. Romania are nevoie de institutii care creeaza sustenabilitate. De fapt, oamenii din afara tarii voastre au mai multa incredere in viitorul Romaniei decat au cetatenii romani”, a spus Etienne Davignon, la conferinta organizata la BNR de Asociatia Romana pentru Clubul de la Roma. Evenimentul a fost deschis de un discurs al omului de afaceri Liviu Tudor, secretar general al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma.

Discursul lui Etienne Davignon a fost preponderent optimist, presarat cu profetii, desi a precizat in gluma la inceputul conferintei ca nu va mai reveni in Romania daca prognozele sale nu se vor adeveri: el a spus ca in 2014 Uniunea Europeana va resimti finalul recesiunii. Chiar si tarile puternic afectate de criza vor reveni pe crestere economica, desi somajul ramane o problema serioasa, mai ales in randul tinerilor.

Pana atunci realitatea macroeconomica are nuante cenusii: economia zonei euro inregistreaza o crestere economica timida, de 0,3%, dupa un an si jumatate de contractie, somajul este de peste 12%, cu niveluri alarmante in sudul zonei euro, mai ales in Grecia si Spania, iar diferentele dintre economiile stabile din nord si tarile din sud aflate in criza s-au adancit semnificativ. Tabloul este completat de nivelul euroscepticismului in crestere din Franta, Germania, Italia si Spania, in paralel cu o crestere a nivelului neincrederii fata de euro.

Cine este Etienne Davignon si ce reprezinta Bilderberg

Bilderberg este un grup privat format din oameni de afaceri si politicieni, care se intalnesc in cea mai mare discretie sa discute si sa caute rezolvari pentru problemele de ordin mondial. Grupul poarta in acelasi timp stigmatul de a fi perceput o organizatie secreta ce conduce lumea din umbra.

Potrivit lui Etienne Davignon, presedintele Grupului Bilderberg, tot timpul vor exista persoane care sa creada in teoria conspiratiei, dar “lucrurile se intampla intr-o maniera mult mai incoerenta”. Davignon este un politician belgian, de origine maghiara, care a ocupat si functia de vicepresedinte al Comisiei Europene. De asemenea, vicontele a fost primul sef al Agentiei Internationale pentru Energie, presedinte al Societe Generale de Belgique, iar in prezent este vicepresedintele subsidiarei Suez-Tractebel.

Grupul Bilderberg se reuneste in fiecare an din 1954 si este considerat a fi cea mai puternica structura a marilor lideri din lume