Caprifoiul sau mâna Maicii Domnului este o planta folosita sub formă de infuzii, decocturi sau cataplasme.
Este o căţărătoare care împodobeşte multe curţi şi are flori cu un parfum minunat. Florile tinere sunt albe iar după câteva zile capătă o culoare galben roşcat.
Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc.
Ceaiul de caprifoi are efect calmant
Florile caprifoiului pe lângă faptul că răspândesc un miros încântător, au proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare.
Febra acută, durerile în gât și cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi, pe care îl obții dintr-o ceașcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară și se beaui 2-3 căni pe zi.
Ceaiul este contraindicat persoanelor cu diaree acută sau care au probleme cu stomacul. Mai poate fi utilizat și în caz de abces mamar și intestinal, dizenterie și durere în timpul urinării.
Rădăcina de caprifoi, bună pentru inimă
Infuzia cu rădăcină de mâna-Maicii-Domnului încetinește coagularea sângelui și ține la distanță bolile de inimă. În plus, calmează crampele și durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism.
O cană cu rădăcină de caprifoi mărunțită se pune la fiert în 7 căni de apă. Se lasă pe foc 30 de minute, iar după ce s-a răcit, se strecoară și se păstreză în sticle la frigider. Se administreză 2 căni pe zi, timp de 7 zile.
Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor
Se lasă la macerat peste noapte o ceașcă cu flori de caprifoi, la un litru de apă. Dimineața se filtrează amestecul și cu soluția rezultată se pun comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese și cicatrici.
Atenție: Ceaiul de caprifoi nu este recomandat femeilor însărcinate sau în perioada alăptării.