Durata de viata a semintelor de legume pastrate in conditii ideale; 2. Deficiente de nutritie in culturile de legume; 3 . Cerinte de nutritie la unele culturi legumicole; 4 . Toleranta relativa a speciilor legumicole la aciditatea solului

Revista Informatii Agrorurale va ofera ,fara bani,spatiul pentru publicat orice text si  oferte sau cereri la Anunturi Gratuite  pe www.informatii-agrorurale.rooooo
Specia Ani Specia Ani
Asparagus 3 Praz 3
Fasole 3 Salata 6
Sfecla 4 Pepene galben 5
Broccoli 3 Mustar 4
Varza de Bruxelles 4 Spanac de New Zealand 3
Varza 4 Bame 2
Morcov 3 Ceapa 1
Conopida 4 Patrunjel 1
Telina de radacina 3 Pastarnac 1
Telina 3 Mazare 3
Chard, Swiss 4 Ardei 2
Cicoare 4 Dovleac 4
Varza chinezeasca 3 Ridichi 5
Porumb 2 Salsify 1
Castravete 5 Spanac 2
Vinete 4 Dovlecel 4
Andive 5 Tomate 4
Gulii 3 Pepene verde 4

 2 . Deficiente de nutritie in culturile de legume

 

Nutrient Simptomele plantei Aparitie
Macroelemente
Azot Frunzele bazale devin verde palid iar suprafata lor este diminuata. Crestere slaba. Solurile usoare sunt spalate de ploi sau udari excesive.
Fosfor Tulpinile sunt subtiri si scurte. Internodiile sunt scurte iar frunzele se decoloreaza. Piticirea plantelor si intarzierea maturitatii. Deficientele se acutizeaza in conditii de sol rece si umed, sau sol cu pH scazut.
Potasiu Frunzele batrane devin usor gri, iar pe margini se usuca pana la a deveni casante. Solurile usoare sunt spalate de ploi sau udari excesive.
Microelemente
Bor Cloroza, rasucirea si deformarea frunzelor superioare, moartea prin uscare a mugurilor terminali, oprirea proceselor de crestere si dezvoltare, aparitia de pete brune sau negre în interiorul fructelor. Se manifesta pe soluri cu pH mai mare de 6.8, sau la culturi cu cerinte mari fata de Br.
Calciu Decolorarea frunzelor, rasucirea frunzelor tinere, oprirea cresterii, uscarea vârfului vegetativ, radacinile ramân scurte, groase, cu vârfurile uscate. Pe solurile acide, urmate de alunecari, pe soluri cu continut ridict de Potasiu, sau pe soluri uscate.
Cupru Ingalbenirea frunzelor. Frunzele se pot alungi. Bulbii de ceapa devin moi cu pete galben deschis. Frecvent pe soluri cu rezerve de turba.
Fer Ofiliri chlorotice ale frunzelor imature si în cazurile severe frunzelor tinere care tind sa devina complet lipsite de clorofila. Pe soluri ci pH mai mare de 7.5.
Magnesiu Initial frunzele batrane se ingalbenesc intre vene, daca nu se intervine sunt afectate si frunzele tinere. La deficienta acuta frunzele batrane pot cadea. Pe soluri acide, pe soluri cu continut marte de Potasiu, pe soluri subtiri predispuse la alunecari.
Mangan Ofiliri cllorotice ale frunzelor tinere si, în multe cazuri, este imposibil de distins intre carenta de Mn si cea de fier. Pe plante cultivate pentru fructe, adesea bobocii florali nu sunt pe deplin dezvoltati iar acestia se ingalbenesc sau avorteaza. Cand deficien?a devine mai severa, cresterile noi devin complet galbene, dar, în contrast cu carenta de fier petele necrozeaza. Pe soluri cu pH mai mare de 6.7.
Zinc La unele plante afectate de carenta cu Zn, ofilirea frunzei apare prima data pe frunze mai în vârsta si în altele, apare pe frunze imature. În cele din urma aceasta afecteaza punctele de crestere ale tuturor plantelor. Ofilirile frunzei pot fi confundate cu excesul de fier si mangan exceptand dezvoltarea frunzelor tinere. Pe soluri umede primavara devreme; Uneori confundata cu excesul de Fosfor.
Sulf Frunzele se îngalbenesc conducand in final la o îmbatrânire prematura a plantei. Pe soluri nisipoase, slabe in materie organica, in zone cu slaba receptie de Sulf atmosferic.
Clor Deficientele sunt rare. De obicei in conditii de laborator.

3 . Cerinte de nutritie la importante culturi legumicole

 

Cultura Cerinte generale de nutritie Cantitate aplicata cand testele arata deficiente.
N P K N P K
Fasole verde 60 – 80 80 – 100 60 – 80 75 90 100
Fasole uscata 40 – 60 80 – 120 80 – 120 70 80 100
Sfecla 60 – 80 60 – 80 80 – 100 100 80 100
Pepene galben 40 – 100 60 – 100 60 – 100 120 80 120
Morcov 30 – 80 60 – 100 60 – 100 100 80 100
Conopida 60 – 100 120 – 170 60 – 80 150 90 120
Varza 60 – 100 80 – 100 80 – 100 150 90 150
Castraveti 40 – 100 90 – 100 140 – 150 120 80 120
Vinete 70 – 115 90 – 120 150 – 200 145 90 160
Salata 60 – 90 100 – 120 120 – 170 100 80 120
Mustar 60 – 90 80 – 120 120 – 170 100 80 120
Bame 60 – 80 60 – 80 120 – 170 80 70 90
Ceapa (pentru pastrare) 60 – 90 60 – 70 100 – 170 120 80 100
Ceapa (verde) 60 – 80 80 – 120 60 – 80 100 80 100
Mazare 20 – 80 50 – 80 40 – 150 20 50 40
Ardei 30 – 80 50 – 80 80 – 120 160 80 150
Cartof 80 – 160 80 – 120 80 – 120 180 100 200
Dovleac 60 – 80 80 – 100 110 – 140 120 80 140
Ridichi 40 – 60 50 – 80 70 – 120 90 50 100
Spanac 60 – 70 110 – 140 110 – 140 150 80 125
Dovlecel (vara) 60 – 70 65 – 140 110 – 140 100 65 120
Dovlecel (iarna) 60 – 70 110 – 140 110 – 140 110 80 125
Porumb zaharat 120 70 – 120 80 – 100 140 85 100
Cartof dulce 40 – 60 50 – 120 120 – 180 80 90 160
Tomate 60 – 80 60 – 70 110 – 140 150 80 150
Pepene verde 40 – 90 40 – 60 40 – 60 120 75 130

4 . Toleranta relativa a speciilor legumicole la aciditatea solului

 

Usor tolerante
(pH 6.8 – 6.0)
Moderat tolerante
(pH 6.8 – 5.5)
FFoarte toleranta
(pH 6.8 – 5.0)
Asparagus Fasole Papadie
Sfecla Fasole, Lima Andive
Broccoli Varza de Bruxelles Cartof
Varza Morcov Rubarba
Conopida Cardon Arbagic
Telina Porumb Cartof dulce
Sfecla de zahar Castraveti Pepene verde
Varza chinezeasca Vinete
Praz Usturoi
Salata Castravete cornichon
Pepene galben Ridichi
Spanac New Zealand
Bame Gulii
Patrunjel Mustar
Barba caprei Patrunjel
Soia Mazare
Spanac Ardei
Dovleac
Ridichi
Dovlecel
Tomate

Legumele din grupa usor tolerante pot fi cultivate pe soluri alcaline.Ele se dezvolta bine la pH mai mare de 7.6, in cazul in care nu intampina deficiente de nutritie.
Legumele din grupa celor foarte tolerante cresc satisfacator la pH scazut, 5.0. Majoritatea speciilor legumicole cresc si se dezvolta bine la pH intre 6.0 – 6.8. Calciul, fosforul, magneziul, and molibdenul sunt nutrientii deficienti pe majoritatea solurilor acide.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*