Dupa ce au dat agricultura comunista pe cea bramburista, Daniel Constantin si birocratii sai din teritoriu, alesi pe criterii politice frineaza PNDR-ul -si ii dor in calcii de reprosurile agricultorilor, dar si de criticile Alesilor ; După 45 de minute, schimbul de replici între Opoziție / Putere si ministeriabilul ucenic Voiculescian -s-a terminat, fără vreo concluzie utila pentru agricultori

rrrMinistrul Daniel Constantin a fost audiat   în plenul Camerei Deputaților, în cadrul „Orei ministrului”. Audierea trebuia să înceapă la ora 16.00, însă ministrul Constantin a întârziat 45 de minute, spre nemulțumirea deputaților, care au preferat să plece mai devreme.

 

 Deputatul Nini Săpunaru, șeful Comisiei pentru agricultură, a citit un text al liberalilor, „Doi ani de lipsă a finanțării pentru fermierii români prin PNDR”. Ministrului Constantin i s-a reproșat că a folosit PNDR 2014-2020 ca element de propagandă politică. „Ca să serviți interesele electorale ale șefului dumneavoastră, Victor Ponta, ați organizat cu fast două lansări ale Programului, una în mai 2014, iar cealaltă în martie 2015. Draftul PNDR trebuia transmis Comisiei Europene cel mai târziu până la începutul anului 2014, dar l-ați depus cu o întârziere de 6 luni! Și atunci a fost depus un proiect plin de greșeli, așa că nu a fost aprobat! Din cauza incompetenței, proiectul PNDR v-a fost returnat de mai multe ori până la data aprobării, cu sute de pagini de observații. (…)”

Apoi, discuția s-a mutat pe un alt subiect, cel al subvenției. Întrebat care este numărul cererilor înregistrate de APIA începând cu data de 16 iunie 2015 pentru subvenții fără penalități, dar și al celor cu penalități, ministrul a spus ca “dezastrul nu este chiar atât de mare”.

A urmat apoi rândul deputatului Tinel Gheorghe să îi ceară socoteală ministrului. Acesta a venit cu „temele facute” și a citit în plen declarații din 2013 și 2014, în care ministrul promitea demararea PNDR-ului. Constantin a justificat faptul că nu s-a ținut de promisiuni prin faptul că… oricum nu a existat un regulament european. Tinel Gheorghe nu s-a lăsat însă, reproșându-i că PNDR-ul României nu a fost în primul calup aprobat de Bruxelles. „Am fost în primii 28 din totalul; de 118”, s-a apărat Constantin.

Văzând că tema PNDR-ul nu îi dă câștig de cauză, Tinel Gheroghe i-a cerut ministrului să-și asume faptul că sunt multe județe în care nivelul depunerii cererii pentru subvenții este în jur de 50%, precum Alba, Bistrița Năsăud, Hundoarada, Mehedinți etc. „Ati citat câteva județe unde suntem în urmă. Și ați început cu Alba. Cred că ar trebui să vă uitați în lista de membri de partid dacă nu cumva acolo sunt simpatizanți chiar ai PNL din cei care conduc filialele respective. Vom face o analiză amănunțită dacă și-au făcut datoria sau nu”, a replicat Constantin.

 

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*