Dragoş Frumosu ne arata cum poate redeveni industria alimentara o forta de temut in Europa

caasIn cadrul intilnirii ministeriale, desfăşurată la Ministerul Agriculturii între reprezentanţii agricultorilor şi ministrul Daniel Constantin, s-au făcut propuneri din partea industriei alimentare pentru 2014 care vizează ,printre altele ,si reducerea TVA la produsele alimentare ,precum şi masuri de relaxare a fiscalităţii. 

„La nivelul industriei alimentare, nu ar fi mari probleme, fapt care rezultă inclusiv din legislaţie. Măsurile majore trebuie luate pe parte de agricultură, zootehnie şi celelalte domenii care sunt înrudite cu industria alimentară. Industria alimentară, dacă are nevoie de ceva, din punctul meu de vedere are nevoie de reducerea TVA la produsele alimentare”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

În acelaşi timp, acesta susţine că industria alimentară ar avea nevoie şi de puţină „relaxare a fiscalităţii”. „România nu mai are industrie, România trăieşte din consum în momentul de faţă. Consumul este scăzut din cauza puterii de cumpărare scăzute. Dacă vrei să creşti consumul, creşti nivelul salariului minim garantat, dar vii cu măsuri în contrabalanţă astfel încât creşterea de salariu minim care ar trebui să ajungă la 1000-1200 lei, să fie suportată din eliminarea unor taxe, dintr-o relaxare fiscală, astfel încât să nu se regăsească în costuri”, a explicat Dragoş Frumosu.

Pentru că fiscalitatea este foarte ridicată ,industria noastra nu poate să producă ieftin

 

Pentru a redeveni o industrie alimentara competitiva,exportatoare, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară este de părere că„orice export este binevenit atât pentru producători cât şi pentru stat. Foarte important şi cred că ne este foarte greu să găsim piaţă de desfacere. Cred că România în momentul de faţă, din cauza absenţei unor măsuri, a faptului că fiscalitatea este foarte ridicată nu poate să producă ieftin. Avem tehnologie, găsim materie primă, putem să producem de calitate, dar preţul la care producem este destul de mare şi din acest punct de vedere cred că este destul de greu să găsim pieţe de desfacere”.
În ceea ce priveşte piaţa chineză şi solicitările venite din această zonă, România pare a fi în dificultate, consideră preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. O soluţie ar putea fi asocierea cu un investitor chinez care să aducă în România aport financiar. „Dacă discutăm despre chinezi este foarte greu. 10 milioane de porci creşteam şi produceam înainte de Revoluţie, 5 milioane în ferme şi 5 milioane în gospodăriile oamenilor. În momentul de faţă nici nu ştiu dacă producem mai mult de 3 milioane de capete. La fel şi cu laptele praf, pentru că sunt puţine societăţile procesatoare de lapte care mai produc lapte praf. Mi se pare o colaborare foarte importantă şi foarte crescută pentru noi ca stat şi ca producători, dar greu de realizat. Ea poate fi realizată pe termen de câţiva ani, nu de la un an la altul în câteva domenii de activitate. La cereale, dacă ne ajută Dumnezeu, poate mai putem. Ceea ce reprezintă porc, vită, lapte praf este greu să ajungi la acel nivel de producţie”, a mai spus,printre altele  ,liderul sindical Dragoş Frumosu.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*