Dacă s-ar dori să fie susţinuţi crescătorii de porci, aceştia ar fi ajutaţi, nu încurcaţi şi prin Măsura 215.
Deocamdată aceasta nu poate fi accesată de toţi crescătorii; Indiferent de tipul de fermă, ridică un mare semn de întrebare. Problema este că nu interesează pe nimeni că specialiştii de la APIA o dau servită şi noi avem de suferit.
Şi încă ceva, de ce oare nu se poate ca şi noi să beneficiem de subvenţie ca în UE? La noi tot timpul apare ceva nou, mai greu de realizat şi care în loc să ne lase să ne facem treaba ne îngroapă în hârtii.
De ce „asigurarea a minimum 11 ore/zi lumină artificială cu o valoare a iluminării de 50 lux”, din cadrul Măsurii 2.1.5, „Plăți în favoarea bunăstării animalelor – Pachet A – porcine” provoacă atâtea controverse? Adrian Rădulescu, promotorul fermelor tip „Muntenia” a declarat că: „În ceea ce privește nemulțumirea proprietarilor de ferme tip Muntenia cu privire la imposibilitatea accesării subpachetului de lumină, consider că aceștia nu au dreptate”.
Măsura de bunăstare 2.1.5 tulbură porcării APIoministeriale
La pachetul 2, condiţii de iluminat, d-ul Rădulescu, promotorul fermelor Muntenia, cel care a uitat de acestea, spune că proprietarii cu ferme tip Muntenia nu au dreptate, aceste ferme având prelate. Dar, pentru ex-deputatul respins de alegători am o “fiţuică”: ce facem pe timp de iarnă, când se întunecă la ora 17 şi se crapă de ziuă la 08? Sunt sau nu sunt 11 ore de lumină artificială? Cum procedăm?
– Pachetul 4 pentru apă – ce face un fermier care are 20 de hale şi care prin Măsura este obligat să facă analize la fiecare hală de min 8 ori?
– La pachetul 3 privind transportul nimeni nu înţelege cum s-a ajuns la maxim 2 şi un pic cicluri pe an! Pe de altă parte, sunt crescătorii de porci care au ferme de tip „Muntenia” și care spun că Procedurile pentru plata pe bunăstare au fost făcute doar pentru fermele „vechi”. Numai că şi beneficiarii ctitoriilor comuniste sunt obstrucţionaţi de alte interpretări eronate din partea Apia.
Deci, „Dacă ai perdele, înseamnă că nu consumi curent electric mai mult și, ca atare, nu ai nicio pierdere de venit”.Şi dacă nu ai perdele şi ai grajduri comuniste, Ghidul Solicitantului are destule cozi de peşte ca să devină interpretabil totul. Aşa că este mai bine să nu mai accesezi fonduri, deoarece:” doamna director Stela Tănase de la APIA a spus că: „Măsurile sunt clare, ce anume se compensează este clar. Dacă știți, dacă vă simțiți că nu veți face față acestui control, este mai bine, în termenul acesta de dinainte de control, să vă regândiți abordarea”.
Ghidul care deghizează pe crescători!
Pentru că multe “îndrumări” din GHID sunt însăilate pe genunchi, de către “specialişti” atehnici, oferă astfel de “interpretări”. Mai sunt în Ghidul Solicitantului, încă multe “laturi” controversate. Vă dau un singur exemplu – se spune în ghid că nu este voie să fie introduse în sistem, prin înlocuire, mai mult de 30% din efectivul matcă. Acest lucru este antizootehnic. Fiecare are politica lui prin care fiecare decide cât anume să reînnoiască într-un an.
Un alt exemplu – numărul de cicluri într-o fermă de tip „Muntenia”. În documentație este menționată cifra „2 si un pic. De unde a apărut cifra aceea? În contextul în care noi știm că un ciclu- îngrășare, durează 100 de zile. Să zicem că lași o săptămână între cicluri, golești, cureți, dezinfectezi, vine veterinarul, verifică dacă este curat, ia probe, astfel încât să nu fie transmise de la o serie la alta boli. Dar, hai să zicem 110 zece. Hai să zicem 115 zile pe ciclu. Dar anul are 365 de zile. Cum a ieșit cifra aceea de 2 si un pic?
Să ne spună specialiştii de la APIA, sau din Ministerul Agriculturii!
Fermier Cucus Negru, Braila
Intrebarea nu are sens pt ca in decembrie 89 parintele tradatorilor ne-a vandut cu porci cu tot la globalizatori pentru o functie prezidentiala si pt asta adio rentabilizare dar raman cu tine porcarie