Din 2014 este interzisă comercializarea laptelui crud neconform

Începând cu 1 ianuarie 2014 este interzisă comercializarea sau livrarea către unităţile de colectare sau procesare a laptelui crud, care nu respectă standardele europene.

Pentru obţinerea laptelui conform cerinţelor Uniunii Europene este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii:

Igiena adăpostului:

  • Păstrarea curăţeniei în adăposturile vacilor.
  • Asigurarea aşternutului curat pentru menţinerea igienei vacilor.
  • Îndepărtarea aşternutului murdar.
  • Nu se hrănesc vacile cu fân sau paie în timpul mulsului.
  • Nu se schimbă aşternuturile de paie în timpul mulsului.

Igiena vacilor

  • Se verifică dacă vacile de lapte prezintă boli ale ugerului.
  • La cel mai mic semn de boală vacile se mulg separat şi se anunţă medicul veterinar.
  • Se spală ugerul şi mameloanele şi se şterg cu un prosop curat.
  • Se leagă coada animalului înainte de începerea mulsului.

Igiena crescătorului de animale

  • Spălarea mâinilor şi îmbrăcarea unui halat de protecţie curat, dacă există răni ale pielii mâinilor trebuie acoperite cu bandaje igienice rezistente la apă sau se folosesc mănuşi de protecţie.
  •  Găleţile şi bidoanele folosite pentru lapte trebuie spălate cu detergent şi clătite bine, înainte de începerea mulsului.
  • Se elimină primele jeturi de lapte.

Igiena laptelui

  • Laptele se mulge în vase curate.
  • Laptele se filtrează şi se depozitează după muls în vase curate, acoperite, într-o încăpere separată de adăpostul vacilor.
  • Răcirea laptelui imediat după muls, la o temperatură de maxim 80 C atunci când colectarea nu este efectuată în fiecare zi.
  •  Dacă nu sunt echipamente adecvate pentru păstrarea şi răcirea laptelui, acesta se transportă cât mai rapid la centrul de colectare, pentru a fi răcit şi păstrat corespunzător.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*