Începând cu 1 ianuarie 2014 este interzisă comercializarea sau livrarea către unităţile de colectare sau procesare a laptelui crud, care nu respectă standardele europene.
Pentru obţinerea laptelui conform cerinţelor Uniunii Europene este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii:
Igiena adăpostului:
- Păstrarea curăţeniei în adăposturile vacilor.
- Asigurarea aşternutului curat pentru menţinerea igienei vacilor.
- Îndepărtarea aşternutului murdar.
- Nu se hrănesc vacile cu fân sau paie în timpul mulsului.
- Nu se schimbă aşternuturile de paie în timpul mulsului.
Igiena vacilor
- Se verifică dacă vacile de lapte prezintă boli ale ugerului.
- La cel mai mic semn de boală vacile se mulg separat şi se anunţă medicul veterinar.
- Se spală ugerul şi mameloanele şi se şterg cu un prosop curat.
- Se leagă coada animalului înainte de începerea mulsului.
Igiena crescătorului de animale
- Spălarea mâinilor şi îmbrăcarea unui halat de protecţie curat, dacă există răni ale pielii mâinilor trebuie acoperite cu bandaje igienice rezistente la apă sau se folosesc mănuşi de protecţie.
- Găleţile şi bidoanele folosite pentru lapte trebuie spălate cu detergent şi clătite bine, înainte de începerea mulsului.
- Se elimină primele jeturi de lapte.
Igiena laptelui
- Laptele se mulge în vase curate.
- Laptele se filtrează şi se depozitează după muls în vase curate, acoperite, într-o încăpere separată de adăpostul vacilor.
- Răcirea laptelui imediat după muls, la o temperatură de maxim 80 C atunci când colectarea nu este efectuată în fiecare zi.
- Dacă nu sunt echipamente adecvate pentru păstrarea şi răcirea laptelui, acesta se transportă cât mai rapid la centrul de colectare, pentru a fi răcit şi păstrat corespunzător.