Deşi la noi -Ferma de Familie -a fost văduvită şi orfană,visează frumos?

Ferma de familie este definită ca acea exploataţie agricolă în care activităţile sunt realizate în principal de către membrii familiei, care produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat. Dimensiunea economică a fermei de familie este cuprinsă între 2 şi 50 UDE (unitate de dimensiune economică determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei).
Actul normativ hotărăşte că anual, din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii, se alocă sumele necesare fondurilor de garantare pentru:
a) Garantarea până la maxim 50% din valoarea creditului acordat de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole. Volumul creditului va reprezenta maxim 90% din valoarea suprafeţelor achiziţionate. Minim 10 % vor veni din contribuţia beneficiarului. Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente va fi asigurată de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietate.
b) Garantarea, până la maxim 80%, a creditelor acordate de instituţiile finanţatoare fermierilor pentru investiţii în domeniul agricol, cu excepţia creditelor acordate pentru finanţarea investiţiilor realizate prin Măsura 121 din PNDR.
În plus, se va crea la dispoziţia Ministerului Agriculturii, Fondul pentru acordarea de microcredite în agricultură. Fondul se utilizează pentru:
1. acordarea de microcredite pentru realizarea de obiective de investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, sau obiective de investiţii situate sub nivelul minim de finanţare din PNDR. Suma maximă este de 15.000 euro/beneficiar.
2. acordarea de microcredite pentru asigurarea contribuţiei proprii la finanţarea proiectelor de investiţii în domeniul agricol cu o valoare eligibilă de până la 125.000 euro, selectate pentru finanţare prin PNDR, fermelor de familie. Beneficiarii acestei măsuri primesc o sumă maximă de 75.000 euro.
3. acordarea de microcredite pentru asigurarea resurselor financiare necesare la realizarea producţiei agricole, maxim 25.000 euro/beneficiar.

Poate beneficia orice familie,sau numai cine are stea pe frunte?

Fondul va fi accesat şi derulat de către instituţii financiare bancare şi nebancare, adică bănci şi IFN-uri.
Anual, prin ordin al ministrului agriculturii, se stabilesc tipurile de investiţii care pot beneficia de microcredite în condiţiile prezenţei ordonanţe precum şi plafonul maximum de microcreditare finanţat.
Termenele de rambursare a microcreditelor şi a dobânzilor se stabilesc prin negociere între beneficiari şi instituţia selectată.
Microcreditele pot fi garantate de fondurile de garantare şi/sau de către împrumutat prin garanţii reale pe animale, maşini şi utilaje agricole, ipotecă asupra clădirilor şi terenurilor agricole, sau orice alte garanţii agreate de instituţiile de credit.
Sumele neutilizate din fond la finele fiecărui an se reportează în anul următor.
Beneficiarii au obligaţia să respecte destinaţia pentru care au primit banii. În cazul în care un beneficiar înregistrează restanţe la plata ratelor, el va negocia o reeşalonare tot cu instituţia de credit cu care a lucrat. . La acest fond vor avea acces atât instituţii bancare, cât şi non-bancare, cărora Ministerul Agriculturii la va aloca sume din fond pe baza unor convenţii ,deocamdată ştiute numai de …unii.

Fermele de familie pot prospera şi pe…site

Pentru fermele de familie se pot depune proiectele din 25 iunie
până pe 31 iulie. Proiectele-pilot pentru fermele de familie vor fi publicate pe site începând cu 25 iunie
În cadrul sesiunii, pentru care sunt alocate 50 milioane euro, vor fi finanţate aproximativ 1.000 de ferme de familie, cu o valoare maximă eligibilă a proiectului de 125.000 euro, din care până la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin PNDR. Fondurile disponibile pentru această sesiune a Măsurii 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” se acordă distinct, astfel: 16 milioane euro pentru sectorul vegetal; 24 milioane euro pentru sectorul zootehnic; 10 milioane euro pentru beneficiarii Măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă” care au semnat decizia de finanţare. Depunerea proiectelor se va face la sediile OJPDRP, în intervalul orar 09:00 – 14:00. Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent acestei măsuri. Procedura de selecţie va fi afişată pe site-urile www.apdrp.ro, www.madr.ro şi la fiecare CRPDRP şi OJPDRP.
În această sesiune pot depune proiecte deținătorii de ferme de familie, persoane fizice sau juridice, a căror exploatație are o dimensiune economică între 2 – 50 UDE și care este înregistrată în Registrul unic de identificare/Registrul agricol.

2 Comentarii adauga un comentariu

  1. Pastorul Petrica Postu al Bisericii Penticostale Eben- Ezer din Vaslui says:

    Daca “familia ” romaneasca a fost demolata,scazind populatia cu 5 milioane,,daca in occident s-a pus mare pret pe ferna de familie,cum vreti ca si la noi sa dea rod ceea ce nu s-a vrut si nici nu se vrea E prea frumoasa si bogata tara ca sa sa ramina a romanilor.

  2. […] Deşi la noi -Ferma de Familie -a fost văduvită şi orfană,visează frumos? […]

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*