Fermierii din România sunt ajutaţi să se înece la mal. Cum-necum au obţinut o producţie foarte bună, dar, din păcate, sunt lăsaţi cu marfa în soare, să se descurce singuri . Nimănui nu-i pasă că preţul este dictat de samsarii speculanţi. Iată cum se intervine pe piaţă pentru stoparea afacerilor samsarilor care fac preţul.
Deşi sunt cele mai mici preţuri din ultimii trei ani, în condiţiile în care cheltuielile agricultorilor cu înfiinţarea culturilor de grâu au crescut de la an la an, sunt “ajutaţi să iasă în pierderi” În momentul de faţă, fermierii primesc, în mâna, doar 600 de lei pe 1.000 de kilograme de grâu. Adică 60 de bani pe kilogram! Preţul oferit anul acesta de achizitorii de grâu este la jumătate faţă de cel de anul trecut şi cu mult sub cel din din 2011, cel mai bun an agricol de referinţă şi în care agricultorii au primit 0,65-0,75 lei/kg. Din păcate ne batem joc nu numai de pâine, ci şi de celelalte producţii ale fermierului. Concret, la răpită, preţul e cu 60% mai mic decât anul trecut, în condiţiile în care, în 2011, costul de achiziţie ajunsese chiar şi la doi lei pe kilogram. Acum se vinde cu 1,4 lei pe kilogram. La floarea-soarelui, situaţia e mai gravă. După ce, în 2012, fermierii au primit 2,2 lei pe kilogram, acum preţul e la jumătate: 1 leu sau, cu un pic de noroc 1,1 lei pe kilogram. Datele reale relevă că, actualmente, preţul rapiţei CPT la portul Constanta este de 350 de euro tonă, iar cel al florii-soarelui este de 385 dolari tonă, tot CPT. În perioada 5 iunie-17 iulie, preţul grâului a scăzut drastic. De la 204,51 euro/tonă (900 lei/tonă) la 149,08 euro/tonă (661,27 lei/tonă) în Banat, iar în Muntenia de la 226,43 euro/tonă (996 lei/tonă) la 156,38 euro/tonă (693,35 lei/tonă). Cea mai mare scădere de preţ a fost semnalată în Oltenia, unde în iunie o tonă de grâu era evaluată la 270,82 euro/tonă (1191,83 lei/tonă). Preţul real al grâului de panificat Ie CPT la portul Constanţa este de 170 de euro pe tonă, iar grâul furajer se vinde în acelaşi port, tot CPT cu 158 de euro. Căderea preţului loveşte direct în profitul fermierilor. Aceştia ies în pierdere la un preţ mai mic de 0,8 lei pentru kilogramul de grâu de panificaţie, dacă producţia lor nu depăşeşte patru tone la hectar, ţinând cont că pentru un hectar de grâu se cheltuiesc şi trei mii de lei anual. Profit vor scoate doar cei care au aplicat tehnologie şi obţin cel puţin 4-5 mii de kilograme grâu. Remi Haquin, vicepreşedintele Asociaţiei Generale a Producătorilor de Grâu şi preşedintele consiliului specializat „în cereale” din Franţa, susţine: “Cotaţiile bursiere cerealiere de la Paris atestă că preţul grâului pentru panificaţie este de 189 de euro euro/tona, în scădere, deşi tranzacţiile se fac uneori la preţuri mult mai mari (a se vedea cazul vânzării grâului românesc către Egipt).”
Fermier Ion Beneaa, Brasov, presedinte F.C.C. din Romania